Jump to content

Wytrawianie garczków po spawaniu


Recommended Posts

Czy ktoś zna kogoś albo sam ma sprzęt do wytrawiania stali nierdzewnej w okolicach Skawiny/Krakowa? Ostatnio moje garczki do HERMS zostały uzbrojone w mufy i jak gość który spawał wytrawił je na zewnątrz tak już w środku tylko lekko przeszlifował. Normalnie zapytał bym jego ale wrócił spawać za granice i ciort jeden wie kiedy znowu zjedzie do kraju. Pytam na forum bo na internecie trochu strach że ktoś bez pojęcia przejedzie środkami do np barierek a nie do spożywki. 

Link to post
Share on other sites

Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka



Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

A miałem pytać na forum ale z tego co widze to wiesz o nierdzewce więcej niż większość, czym czyścisz sprzęt? Na chłodnicy zanurzeniowej po każdym użyciu zostaje osad więc zakładam że to samo się będzie działo przy HERMS. W zanurzeniówce to gąbką i miękką szczotką czyściłem ale w HERMS brzęczka leci środkiem. Masz coś sprawdzonego co nie uszkadza stali ale zmyje osad z środka?    

Edited by jonSnow
Link to post
Share on other sites
Np: https://www.ceneo.pl/35640618 i to powinno dać radę? Myślałem o https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/enzybrew10-750g?search_query=czyszcz&fast_search=fs bo mam gwinty teflonem uszczelnione ale cena jednago i drugiego to kosmiczna różnica
Soda kaustyczna = ług sodowy, najlepsze rozwiązanie. Choć trzeba zachować środki ostrożności, bo to mocno żrące. Robisz roztwór 3-5% i puszczasz go w obiegu w hermsie, 2-3h wystarczą i będzie czyste :)

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
W dniu 14.03.2021 o 22:28, jonSnow napisał:

 ale w HERMS brzęczka leci środkiem. 

Polecam wodę do wysładzania puszczać wężownicą. Dużo daje w utrzymaniu czystości wewnątrz. Od czasu do czasu puścić w obiegu jakimś środkiem myjącym. 

Link to post
Share on other sites
W dniu 10.03.2021 o 23:02, Robert87 napisał:

Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka


 

Hej.

Podpowiedz proszę jak się trawi stal (304 lub 316).

Mam antox, ale na jak długo go nałożyć?

Trzeba coś robić (oprócz odtłuszczenia) przed /po antoxie?

Coś czytałem o późniejszej pasywacji, ale trochę się w tym pogubiłem - i nie wiem jak to zrobić, dodatkowo wydaje mi się, że mało kto to stosuje..

Link to post
Share on other sites

Pewnie, że podpowiem
Nakładasz na suchy, odtłuszczony kawałek, który chcesz trawić. Pędzelkiem nakładasz warstwę i trzymasz pół godziny w ciepłym (~20°C) pomieszczeniu, dobrze wentylowanym. Później płuczesz obficie, możesz przemyć później gąbka z płynem do naczyń. Pasywacja następuje samoczynnie po około 21 dniach

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.