jonSnow Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Czy ktoś zna kogoś albo sam ma sprzęt do wytrawiania stali nierdzewnej w okolicach Skawiny/Krakowa? Ostatnio moje garczki do HERMS zostały uzbrojone w mufy i jak gość który spawał wytrawił je na zewnątrz tak już w środku tylko lekko przeszlifował. Normalnie zapytał bym jego ale wrócił spawać za granice i ciort jeden wie kiedy znowu zjedzie do kraju. Pytam na forum bo na internecie trochu strach że ktoś bez pojęcia przejedzie środkami do np barierek a nie do spożywki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 14, 2021 Author Share Posted March 14, 2021 Po milion dzięki dobry człowieku Napisałem do gości od fałszywego dna (marxam) bo są na miejscu ale jak oni nie zrobią to wpadnę choćby po to żeby Ci piwo zostawić za pomoc przy innych tematach! Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 14, 2021 Author Share Posted March 14, 2021 (edited) A miałem pytać na forum ale z tego co widze to wiesz o nierdzewce więcej niż większość, czym czyścisz sprzęt? Na chłodnicy zanurzeniowej po każdym użyciu zostaje osad więc zakładam że to samo się będzie działo przy HERMS. W zanurzeniówce to gąbką i miękką szczotką czyściłem ale w HERMS brzęczka leci środkiem. Masz coś sprawdzonego co nie uszkadza stali ale zmyje osad z środka? Edited March 14, 2021 by jonSnow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Zostaje tylko ług sodowy, nic innego. I czyścić/płukać po każdej warceWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 14, 2021 Author Share Posted March 14, 2021 Np: https://www.ceneo.pl/35640618 i to powinno dać radę? Myślałem o https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/enzybrew10-750g?search_query=czyszcz&fast_search=fs bo mam gwinty teflonem uszczelnione ale cena jednago i drugiego to kosmiczna różnica Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Np: https://www.ceneo.pl/35640618 i to powinno dać radę? Myślałem o https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/laboratorium/enzybrew10-750g?search_query=czyszcz&fast_search=fs bo mam gwinty teflonem uszczelnione ale cena jednago i drugiego to kosmiczna różnicaSoda kaustyczna = ług sodowy, najlepsze rozwiązanie. Choć trzeba zachować środki ostrożności, bo to mocno żrące. Robisz roztwór 3-5% i puszczasz go w obiegu w hermsie, 2-3h wystarczą i będzie czyste Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 15, 2021 Author Share Posted March 15, 2021 Czyli najpierw 2h wodorotlenkiem sodu (Soda kaustyczna) ~4%, potem płukanie ciepłą wodą z Pirosiarczanem (żeby zneutralizować sode) i na końcu czystą wodą tak (info o piro znalazłem tutaj https://distripark.com/aktualnosci/video-soda-kaustyczna-wodorotlenek-sodu-zastosowanie-uzytkowanie-porady#Browar)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 15, 2021 Share Posted March 15, 2021 Tak jest Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 15, 2021 Author Share Posted March 15, 2021 Jakie stężenie pirosiarczanu stosujesz? Też 3-5%? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 15, 2021 Share Posted March 15, 2021 Nie używam Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 15, 2021 Share Posted March 15, 2021 Zamiast piro możesz użyć wody z kwaskiem cytrynowymWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 15, 2021 Author Share Posted March 15, 2021 (edited) Tylko jak zawsze ważne jest stężenie Możesz zdradzić ilo procentowe używasz? Po tym roztworze przelewasz wszystko jeszcze raz wodą tak? Edited March 15, 2021 by jonSnow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Wrzuć na 30l wody 5 opakowań np kwasku Gellwe później woda czysta płukaćWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 16, 2021 Author Share Posted March 16, 2021 Dzięki wielkie! Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 W dniu 14.03.2021 o 22:28, jonSnow napisał: ale w HERMS brzęczka leci środkiem. Polecam wodę do wysładzania puszczać wężownicą. Dużo daje w utrzymaniu czystości wewnątrz. Od czasu do czasu puścić w obiegu jakimś środkiem myjącym. Robert87 and jonSnow 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonSnow Posted March 17, 2021 Author Share Posted March 17, 2021 @anatom wielkie dzięki, za pomysł. Genialne w swojej prostocie anatom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 W dniu 10.03.2021 o 23:02, Robert87 napisał: Nie ma różnicy czy do spożywki czy do barierek wytrawiasz spaw, stal nierdzewna nie wie czy będzie garnkiem, płaskownikiem, rurą czy nożem, wytrawia się wszystko tak samo, bo to ten sam kwas. Jak chcesz wpadnij na Tychy, to wytrawię Ci te sprawy antoxem. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Hej. Podpowiedz proszę jak się trawi stal (304 lub 316). Mam antox, ale na jak długo go nałożyć? Trzeba coś robić (oprócz odtłuszczenia) przed /po antoxie? Coś czytałem o późniejszej pasywacji, ale trochę się w tym pogubiłem - i nie wiem jak to zrobić, dodatkowo wydaje mi się, że mało kto to stosuje.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 17, 2021 Share Posted March 17, 2021 Pewnie, że podpowiem Nakładasz na suchy, odtłuszczony kawałek, który chcesz trawić. Pędzelkiem nakładasz warstwę i trzymasz pół godziny w ciepłym (~20°C) pomieszczeniu, dobrze wentylowanym. Później płuczesz obficie, możesz przemyć później gąbka z płynem do naczyń. Pasywacja następuje samoczynnie po około 21 dniachWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka anatom and bart3q 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.