Beqq Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy objętość brzeczki wpływa na czas jej fermentacji? Domyślna objętość jaką robi większość to około 23L. Ja natomiast na 1 warkę zrobiłem 11L. Czy w takim razie czas fermentacji będzie się różnił? W takiej brzeczce jest mniej cukrów niż w 23L. Jeśli pytanie jest z kategorii głupich, to przepraszam Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 A czy dasz tyle samo drożdży co do 23l brzeczki? Czy może jednak mniej? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beqq Posted March 10, 2021 Author Share Posted March 10, 2021 Teraz, Muchor napisał: A czy dasz tyle samo drożdży co do 23l brzeczki? Czy może jednak mniej? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Tyle samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 No to raczej szybciej Ci przefermentuje. Ale to nie będą duże różnice. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beqq Posted March 10, 2021 Author Share Posted March 10, 2021 1 minutę temu, Muchor napisał: No to raczej szybciej Ci przefermentuje. Ale to nie będą duże różnice. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Bardzo dziękuję za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Większy wpływ na czas fermentacji będzie miała temperatura, bo ona silnie wpływa na aktywność drożdży. O overpitchingu się nie wypowiem, bo się nie znam. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Dodajmy, że jeśli się patrzy w kalkulatory, to taka paczka sucharów jest nieraz bardziej odpowiednia do 11 l niż 23 l - zależy od stylu i ekstraktu. Tak czy inaczej, nie spiesz się, lepiej przetrzymać w fermentorze za długo niż za krótko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts