Jump to content

Brzeczka - czas fermentacji


Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym się dowiedzieć czy objętość brzeczki wpływa na czas jej fermentacji?

 

Domyślna objętość jaką robi większość to około 23L.

 

Ja natomiast na 1 warkę zrobiłem 11L. Czy w takim razie czas fermentacji będzie się różnił? W takiej brzeczce jest mniej cukrów niż w 23L.

 

Jeśli pytanie jest z kategorii głupich, to przepraszam :)

 

Dzięki za pomoc.

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Muchor napisał:

No to raczej szybciej Ci przefermentuje. Ale to nie będą duże różnice.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
 

 

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Link to post
Share on other sites

Większy wpływ na czas fermentacji będzie miała temperatura, bo ona silnie wpływa na aktywność drożdży. O overpitchingu się nie wypowiem, bo się nie znam.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Dodajmy, że jeśli się patrzy w kalkulatory, to taka paczka sucharów jest nieraz bardziej odpowiednia do 11 l niż 23 l - zależy od stylu i ekstraktu.

 

Tak czy inaczej, nie spiesz się, lepiej przetrzymać w fermentorze za długo niż za krótko.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.