Jump to content

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum mam następujące pytanie 

Zakupiłem brewkit Gozdawy porter bałtycki. W instrukcji jest napisane że należy dodać 1kg cukru/itp itd. Jednak chciałbym uzyskać większą ilość alkoholu niż gwarantuje producent. Czy gdy dodam np 1.5kg cukru ilość alkoholu się zwiększy i czy ma to sens ?? . Dodam tylko że drożdże dołączone od producenta mają oznaczenie GLW35

Edited by Majster123
Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Majster123 napisał:

Witam, jestem nowy na forum mam następujące pytanie 

Zakupiłem brewkit Gozdawy porter bałtycki. W instrukcji jest napisane że należy dodać 1kg cukru/itp itd. Jednak chciałbym uzyskać większą ilość alkoholu niż gwarantuje producent. Czy gdy dodam np 1.5kg cukru ilość alkoholu się zwiększy i czy ma to sens ?? 

Daj 3kg, dopiero będzie ryło beret

ps Witam na forum

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites

Sam cukier podniesie poziom alkoholu, ale będzie to jednak miało nieprzyjemny aromat. Lepiej dodac puszkę ekstraktu jasnego. Podbije to ekstrakt i alkohol nie powinien być "bimbrowy". Powodzenia! :)

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Robert87 napisał:

Sam cukier podniesie poziom alkoholu, ale będzie to jednak miało nieprzyjemny aromat. Lepiej dodac puszkę ekstraktu jasnego. Podbije to ekstrakt i alkohol nie powinien być "bimbrowy". Powodzenia! :)

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

Dziękuję za odpowiedź. Czy gdy dodam zamiast cukru czystą gluzkozę (dekstrozę) czy uniknę wtedy aromatów "bimbrowych" czy lepiej zainwestować w ekstrakt?? 

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Majster123 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Czy gdy dodam zamiast cukru czystą gluzkozę (dekstrozę) czy uniknę wtedy aromatów "bimbrowych" czy lepiej zainwestować w ekstrakt?? 

Tylko ekstrakt. Która to warka?

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Majster123 napisał:

lepiej zainwestować w ekstrakt

Zawsze lepiej zainwestować w ekstrakt.

Pytanie jaką gęstość początkową osiągniesz, ile drożdży będziesz musiał zadać i jakie temperatury możesz zapewnić fermentującemu piwu.

edit: jeśli masz taki zestaw - nie słuchaj tej instrukcji!

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites
13 minut temu, anteks napisał:

Tylko ekstrakt. Która to warka?

Druga. Moja pierwsza warka była robiona właśnie na samym cukrze. Przez co efekt był średnio zadawalający. Więc chciałem zaciągnąć trochę informacji żeby się poprawić 😛

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Majster123 napisał:

Druga. Moja pierwsza warka była robiona właśnie na samym cukrze. Przez co efekt był średnio zadawalający. Więc chciałem zaciągnąć trochę informacji żeby się poprawić 😛

 

Dodaj ekstrakt ciemny, jeżeli to porter, tak jak koledzy radzą. Poza tym sprawdź wytrzymałość drożdży na alkohol i poziom ich odfermentowania. To nie jest tak, że czy więcej dodasz fermentowalnych dodatków (cukier, glukoza, ekstrakt), to będziesz miał odpowiednio mocniejsze piwo. Jest pewna granica.

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, kiwitom napisał:

Dodaj ekstrakt ciemny, jeżeli to porter

Dodaj jednak ekstrakt jasny, 1,7kg płynnego. Brewkit zawiera już wystarczającą ilość ekstraktów ciemnych / karmelowych. 

Link to post
Share on other sites

Możesz też zmniejszyć ilość wody, żeby było bardziej ekstraktywne (ale może być zbyt mocno karmelowe i palone).

Ale uwagi o tolerancji drożdży na alkohol są bardzo ważne - żeby zamiast mocarza nie wyszedł czasem słodziaczek ;)

Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Majster123 napisał:

Czy ekstrakt gozdawy super jasny 1.7kg nada się?? 

Ja Gozdawy generalnie nie polecam... Już chyba lepiej WES lub Bruntal. (choć WES jest trochę ciemny jak na ekstrakt jasny :) )

Link to post
Share on other sites

Ostatnio wygrzebałem jakieś pozostałości po moich warzeniach z puszek.

Miałem Oberschlesische Brauerei Porter dorzuciłem do tego ciemny ekstrakt Wesa. Wyszło z tego dobre piwko.

Więc wg mnie możesz pójść zarówno w dodanie ekstraktu jasnego, jak i ciemny da radę.

 

Ja jeszcze dałem mniej wody i wyszło jakieś ~22 BLG, ale fermentowałem to mając gęstwę W34/70 i trzymając drożdże na kagańcu -> w lodówce

 

Edited by Kronelius
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.