Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze.
Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał?

Link to post
Share on other sites

Jak drożdże przestały pracować i masz tak wysokie BLG, to zwiększ temperaturę do 20°C i czekaj. Powinno być dobrze, na razie jesteś po burzliwej. Napowietrzenie brzeczki pomaga ruszyć drożdżom, więc jeżeli ruszyły, to znaczy miały dość tlenu. Czekaj cierpliwie i za jakiś tydzień - 10 dni zmierz ponownie BLG.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kermes napisał:

Cześć,

 

Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze.
Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał?

Czym mierzyłeś ?

Link to post
Share on other sites
10 minut temu, fotohobby napisał:

Rozumiem, że wprowadziłeś korektę do otrzymanego wyniku? 

Sprawdzałem jeszcze areometrem. Różnica może 0,5blg co niewiele zmienia

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, fotohobby napisał:

Zapach i smak raczej ok

A smakuje piwem czy brzeczką (jak słodka owsianka)?

Wygląda na błąd w pomiarach, bo skoro 2 dni wyraźnie pracowało, to powinno przefermentować.

Pamiętaj, że przy pomiarze fermentującego piwa refraktometrem trzeba wprowadzić korektę, kalkulator np https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

 

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, fotohobby napisał:

Oczywiście masz tam skalę BLG ?

I w wodzie pokazuje 0 ?

W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg.

Link to post
Share on other sites

A w jaki sposób kontrolowałeś temperaturę?

 

I czy z drożdżami mogło dziać się coś bardzo niepokojącego przed zadaniem? Typu mróz -10 (chociaż i tak pewnie by ruszyły), trzymanie w aucie w lecie itp?

 

Możesz spróbować lekko pobujać wiadrem.

Link to post
Share on other sites
56 minut temu, kermes napisał:

W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg.

Jeśli areometr masz wyskalowany w BLG, w wodzie pokazuje  0, a w roztworze cukru z wodą o Plato=10 pokazuje 10, to oznacza, że drożdże  nie wystartowały. 

Jest to dziwne, zważywszy na bulkanie,  ale skoro dwa pomiary przeprowadzone dwoma urządzeniami dają taki sam wynik, to trzeba go uznać :)

Po 9 dniach raczej do wylania, bo skoro drożdże nie zasiedliły brzeczki, to zrobiło to coś innego

Link to post
Share on other sites

Aby nie tworzyć osobnego tematu. Mam podobny problem jak kolega lecz troche inne powody. Brzeczka nastawiona do fermentacji w piatek o 22. Start fermentacji w sobotę kolo południa, malo piany ( przynajmniej tak mi się wydaje bo to 1 warka) co2 ladnie uciekało sobie w brzeczce o temp 18 stopni. Wczoraj natomiast ojciec "zapomnial" napalic i temp brzeczki spadła do 17 stopni. Przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia wieczorem temp brzeczki 18 stopni i delikatny ruch w rurce. Dzisiaj rano temp brzeczki 19/20 stopni i zerowy ruch. Czy jest szansa ze fermentacja zostanie wznowiona?

Link to post
Share on other sites

@Adamiko 

Jakie drożdże?

Jakie BLG startowe?

Mierzyłeś teraz BLG?

Bulkanie rurki nie jest równoznaczne z fermentacją lub jej brakiem.

 

Zmierz obecne BLG (jak masz refraktometr to przelicz). Powtórz czynność za 3 dni.

Ja bym dał temu piwu spokój conajmniej na jeszcze tydzień.

Link to post
Share on other sites

@kronelius 

Drozdze No name z brewkita

Blg startowe 9,5 ( za dużo wody dolalem)

Nie mierzyłem- nie chce otwierać fermentora

Planowałem wstępnie aby 3 tyg bylo w fermentorze ( po 2 tyg pomiar) i potem do butelek.

Link to post
Share on other sites

I tego planu się trzymaj. Sprawdź tylko szczelność pokrywy.

Ten spadek temperatury to nie powinien być dramat, ale trudno się wypowiedzieć o drożdżach.

Pewnie ruszy, jeśli nie, to możesz lekko zabujać fermentorem, uważając, żeby nie zassało wody z rurki.

Link to post
Share on other sites

Przenosiłeś, nadmiar gazu uciekł, nie ma co uchodzić rurką. Spadek o 1 stopień raczej nie spowoduje zatrzymania fermentacji, może też po prostu miała się już ku końcowi. Zostaw w tej nieco wyższej temperaturze przez tydzień, aby drożdże dojadły, potem sprawdź blg.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.