kermes Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 Cześć, Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze. Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 Jak drożdże przestały pracować i masz tak wysokie BLG, to zwiększ temperaturę do 20°C i czekaj. Powinno być dobrze, na razie jesteś po burzliwej. Napowietrzenie brzeczki pomaga ruszyć drożdżom, więc jeżeli ruszyły, to znaczy miały dość tlenu. Czekaj cierpliwie i za jakiś tydzień - 10 dni zmierz ponownie BLG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 Godzinę temu, kermes napisał: Cześć, Dopiero zaczynam warzenie. Obecny nastaw 8 dni temu trafił do fermentora. Popełniłem kilka błędów i na przyszłość wiem co poprawić, ale zastanawiam się czy jest jeszcze szansa na uratowanie tego co jest w fermentorze. Piwo robiłem z zestawu: Golden Ale, nastaw na 20l, drożdże Fermentis Safale US-05. Temperatury trzymałem takie jak w instrukcji przez określony czas. Podczas gotowania wyparowało mi sporo wody i już tego nie uzupełniałem. Wyszło mi 17l ostatecznie. Nie mam pojęcia dlaczego, ale przed fermentacją wyszło mi około 10,5 blg (powinno 11,5). Po schłodzeniu dałem uwodnione drożdże (25 min, 22 stopnie). Po dodaniu drożdży zorientowałem się, że nie napowietrzyłem brzeczki (tylko raz to przelałem z gara do fermentora). Potem nie robiłem już z tym nic. Temperaturę utrzymywałem w granicach 18 stopni. Czasem było 17. Fermentacja ruszyła po ok 24h. Bulkało ze 2 dni i od tamtej pory cisza. Dziś sprawdziłem i okazało się, że jest delikatnie poniżej 10blg. Zapach i smak raczej ok. Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy przetrzymanie tego jeszcze ze 3 tygodnie w fermentorze coś może dać? A może ponowne danie drożdży i napowietrzenie coś da, czy już po wszystkim i dać to w kanał? Czym mierzyłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermes Posted March 7, 2021 Author Share Posted March 7, 2021 5 minut temu, fotohobby napisał: Czym mierzyłeś ? Refraktometrem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 (edited) @kermes Rozumiem, że wprowadziłeś korektę do otrzymanego wyniku? Edited March 7, 2021 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermes Posted March 7, 2021 Author Share Posted March 7, 2021 10 minut temu, fotohobby napisał: Rozumiem, że wprowadziłeś korektę do otrzymanego wyniku? Sprawdzałem jeszcze areometrem. Różnica może 0,5blg co niewiele zmienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 Oczywiście masz tam skalę BLG ? I w wodzie pokazuje 0 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 7, 2021 Share Posted March 7, 2021 2 godziny temu, fotohobby napisał: Zapach i smak raczej ok A smakuje piwem czy brzeczką (jak słodka owsianka)? Wygląda na błąd w pomiarach, bo skoro 2 dni wyraźnie pracowało, to powinno przefermentować. Pamiętaj, że przy pomiarze fermentującego piwa refraktometrem trzeba wprowadzić korektę, kalkulator np https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kermes Posted March 8, 2021 Author Share Posted March 8, 2021 10 godzin temu, fotohobby napisał: Oczywiście masz tam skalę BLG ? I w wodzie pokazuje 0 ? W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 8, 2021 Share Posted March 8, 2021 A w jaki sposób kontrolowałeś temperaturę? I czy z drożdżami mogło dziać się coś bardzo niepokojącego przed zadaniem? Typu mróz -10 (chociaż i tak pewnie by ruszyły), trzymanie w aucie w lecie itp? Możesz spróbować lekko pobujać wiadrem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 8, 2021 Share Posted March 8, 2021 56 minut temu, kermes napisał: W refraktometrze mam skalę brix. W wodzie sprawdzałem i pokazuje 0. Areometrem obecnie pokazuje 9,5blg. Jeśli areometr masz wyskalowany w BLG, w wodzie pokazuje 0, a w roztworze cukru z wodą o Plato=10 pokazuje 10, to oznacza, że drożdże nie wystartowały. Jest to dziwne, zważywszy na bulkanie, ale skoro dwa pomiary przeprowadzone dwoma urządzeniami dają taki sam wynik, to trzeba go uznać Po 9 dniach raczej do wylania, bo skoro drożdże nie zasiedliły brzeczki, to zrobiło to coś innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 Aby nie tworzyć osobnego tematu. Mam podobny problem jak kolega lecz troche inne powody. Brzeczka nastawiona do fermentacji w piatek o 22. Start fermentacji w sobotę kolo południa, malo piany ( przynajmniej tak mi się wydaje bo to 1 warka) co2 ladnie uciekało sobie w brzeczce o temp 18 stopni. Wczoraj natomiast ojciec "zapomnial" napalic i temp brzeczki spadła do 17 stopni. Przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia wieczorem temp brzeczki 18 stopni i delikatny ruch w rurce. Dzisiaj rano temp brzeczki 19/20 stopni i zerowy ruch. Czy jest szansa ze fermentacja zostanie wznowiona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 @Adamiko Jakie drożdże? Jakie BLG startowe? Mierzyłeś teraz BLG? Bulkanie rurki nie jest równoznaczne z fermentacją lub jej brakiem. Zmierz obecne BLG (jak masz refraktometr to przelicz). Powtórz czynność za 3 dni. Ja bym dał temu piwu spokój conajmniej na jeszcze tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 @kronelius Drozdze No name z brewkita Blg startowe 9,5 ( za dużo wody dolalem) Nie mierzyłem- nie chce otwierać fermentora Planowałem wstępnie aby 3 tyg bylo w fermentorze ( po 2 tyg pomiar) i potem do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 I tego planu się trzymaj. Sprawdź tylko szczelność pokrywy. Ten spadek temperatury to nie powinien być dramat, ale trudno się wypowiedzieć o drożdżach. Pewnie ruszy, jeśli nie, to możesz lekko zabujać fermentorem, uważając, żeby nie zassało wody z rurki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 @Łachim pokrywe docisnąłem. Pewnie podczas przenoszenia lekko sie zabujało dodatkowo nie będę. Zobaczymy może jak wroce z pracy juz wszystko wroci do normy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 Przenosiłeś, nadmiar gazu uciekł, nie ma co uchodzić rurką. Spadek o 1 stopień raczej nie spowoduje zatrzymania fermentacji, może też po prostu miała się już ku końcowi. Zostaw w tej nieco wyższej temperaturze przez tydzień, aby drożdże dojadły, potem sprawdź blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.