eltomek Posted March 6, 2021 Share Posted March 6, 2021 Cześć, czy taka spirala https://allegro.pl/oferta/filtrator-do-piwa-typu-owalny-piwo-domowe-slod-6318106115 ma szansę zastąpić fałszywe dno? Plusem takiego rozwiązania jest możliwość mieszania mieszadłem automatycznym całego zacieru, bo fałszywe dno tworzy "martwą" strefę i przy grzaniu kuchenką brzeczka może się przypalać (wtedy w grę wchodzi jedynie recyrkulacja). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpolak154 Posted March 6, 2021 Share Posted March 6, 2021 Nigdy nie używałem FD, mam taką spirale, u mnie sprawuje się idealnie, co prawda nie mam mieszadła automatycznego, ale pod spiralą nie przypala nic. Jak robiłem pszeniczne, gdzie użyłem tylko słodu pszenicznego nie było problemu z filtracją.Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka eltomek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted March 16, 2021 Author Share Posted March 16, 2021 Czy ktoś wie, gdzie kupić taką sprężynę/spiralę na rynku przemysłowym/poza-browarniczym? Potrzebuję ok 2-3m takiego węża, ale w cenie z aukcji jest to za duży wydatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmk1 Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 Nada się jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted March 16, 2021 Author Share Posted March 16, 2021 10 minut temu, tmk1 napisał: Nada się jak najbardziej. W artykule http://howtobrew.com/book/section-3/getting-the-wort-out-lautering/getting-the-most-from-the-grainbed John Palmer pisze, że w części kadzi filtracyjnej, której znajduje się ujście występuje większy niż gdzie indziej przepływ i że należy zbierać filtrat ze środka. Dlatego zamiast owalnego filtratora pomyślałem o skonstruowaniu filtratora w kształcie owalnym z krzyżem w środku (coś jak "+" w okręgu) przy czym ramię "plusa" idące do kranika zrobiłbym z litej rurki stalowej, tak aby zwiększyć powierzchnię filtra. No ale do tego potrzebuję ok 2m takiej spirali, ale kupując gotowe rozwiązanie płaci się ok 70zł/mb takiej spirali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts