Yonecki Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Witam, tak jak w temacie sugerując się instrukcja z zestawu surowców po tygodniu burzliwej zlalem na cichą mojego Dry Stouta (już wiem żeby się tym nie sugerować tylko BLG) w dzień zlewania to była ostatnia niedziela 4blg, rurka coś tam bulknela, pokrywa wybrzuszona, woda w rurce wyparta w środę wieczorem pomiar wskazywał dalej 4blg, jeśli w weekend wynik się powtórzy to będę butelkować, cukru dam 4g/0,5l i po tygodniu szybko wypije, chyba w tak krótkim czasie nie porobią mi się granaty? Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 4g na 0.5l ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 4g/0,5l to idealny przepis na granaty. 4g/1l jest sensowniejsze choć i tak za dużo jak na dry souta.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 35 minut temu, fotohobby napisał: 4g na 0.5l ??? 33 minuty temu, Robert87 napisał: 4g/0,5l to idealny przepis na granaty. 4g/1l jest sensowniejsze choć i tak za dużo jak na dry souta. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka To ile wg Was ma sypnąć? Bo taka odpowiedź to nie odpowiedź. Policz sobie jakimś kalkulatorem. Możesz dać 2.5 - 3 g ale jak dasz 4 to się szybciej i mocniej nagazuje. Nie będzie w stylu ale jak lubisz mocniej nagazowane to przecież Twoje piwo. Jeśli mają być granaty to będą nawet po wsypaniu 2 gramów. Często sypię 4g a nawet5g na butelkę, gdy chcę aby piwo się szybko nagazowało. Kilka lat wstecz nie miałem miarki i nie ważyłem cukru sypałem płaską lub nawet trochę więcej łyżeczkę cukru do butelki - to pewnie więcej niż 5 g. i nigdy nie miałem ani jednego granata za to piwo mogłem spijać 3-4 dni od rozlewu. Wsyp sobie kilka butelek z 4g kilka z 3g czy jak wolisz zaznacz i będziesz wiedział jakie nagazowanie i jak szybkie Ci pasuje. Jeśli to możliwe postaw piwko w miejscu, w którym ewentualny granat będzie najmniej szkodliwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonecki Posted March 4, 2021 Author Share Posted March 4, 2021 4g/0,5l to idealny przepis na granaty. 4g/1l jest sensowniejsze choć i tak za dużo jak na dry souta.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu TapatalkaTak 4g/l, źle przełożyłem xdWysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 Ja bym kropki powstawał. Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.