Jump to content

Recommended Posts

Cześć, wpadło mi w ręce kilka kilogramów darmowego ekstraktu piekarniczego. Niestety nie nam specyfikacji więc nic o nim nie wiem, ale jest przyjemny w smaku, ma lekko słodkawy aromat i kolor bursztynu. Doskonale fermentuje.

Plan jest taki aby wykorzystać posiadaną gęstwę lagerową i resztki amerykańskich chmieli i uwarzyć z tego "piwo". Liczę się z tym, że sztos to nie będzie, ale zamierzam poświecić ten wynalazek na testy zestawu do kegowania. W razie wpadki nie będzie mi go żal. A teraz do brzegu. Czy ktoś miał do czynienia z tego rodzaju materiałem? Jakie wrażenia, ma to sens? Na co zwrócić uwagę? Pzdr.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki, to chyba jedyne, co udało mi się znaleźć w sieci. No nic, trzeba zrobić i poszerzyć doświadczenia.

Edited by Lipa
byk, że oczy bolą
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Dobra, "piwo" uwarzone. Przełom normalny, brzeczka klarowna. Warzenie bezproblemowe i szybkie. Nachmielone citrą i cascade, poszczute gęstwą fermolager, po pilsie. Fermentacja mocna w 9 stopniach. Kurcze, warzenie z ekstraktu, to szybka robota jest. Cały czas miałem wrażenie, że o czymś zapomniałem😄 

I teraz wątpliwość, robić przerwę diacetylową, czy odpuścić?

Edited by Lipa
zmiana treści
Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...

Piwo poszło do nagazowania. Wrażenie pozytywne, spodziewałem się pustego aloholowego cienkusza, a jest całkiem sporo słodowej treści, co w połączeniu z chmielami us daje przyzwoitą całość. Coś na kształt amber ale. Zdecydowanie można nazwać, to piwem. Po nagazowaniu powinno być całkiem pijalne. Pzdr.

20210415_133259.jpg

Edited by Lipa
dodanie fotki
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.