Jump to content

Piwo na konkurs - krótka porada.


Recommended Posts

Panowie od dawna stosuję S04 ale proszę o odpowiedź jak  to jest z ich ilością która ma wystarczyć na poprawne przefermentowanie brzeczki bo teraz już zdurniałem.

Czy 11,5 grama na 20 litrów 13stki to jest dość czy za mało ? Bo nie wiem czy uwarzyć 15 litrów czy 20.

Fermentis podaje że 0,5 grama na litr jest już dość, a  kalkulatory pitching rate mówią że brakuje prawe 50 % komórek.

Komu wierzyć ?

Piwo będzie robione 3ci raz, nie miałem jak dotąd jabłka w aromacie i tym razem też nie chcę go mieć.

mam zrobić 15 litrów dal bezpieczeństwa czy 20 ?

Edited by elroy
poprawka w tytule.
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, leonzn napisał:

takim piwem raczej konkursu nie wygrasz, ale nie takie rzeczy sie zdarzały...

Tzn nie ma też gwarancji że nie wygram. Nie ma gwarancji że pozostali uczestnicy wygrają. Ja to piwo robię regularnie i trochę mam na go opykane - wysyłam bo wiem że mam szansę wygrać.

Link to post
Share on other sites

Szanse to Ty masz nawet wygrać w lotto. Chodzi o to, żeby szanse maksymalizować, używając dobrych surowców, w tym np drożdży płynnych, a nie sucharów.

Jaki styl piwa? Pochwal się metryczką po wszystkim.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
23 godziny temu, Wuuu napisał:

Szanse to Ty masz nawet wygrać w lotto. Chodzi o to, żeby szanse maksymalizować, używając dobrych surowców, w tym np drożdży płynnych, a nie sucharów.

Jaki styl piwa? Pochwal się metryczką po wszystkim.

Ehh typowe polskie januszowe narzekanie - nic się nie da i po co coś robić.

Czy zagwarantujesz że ta sama receptura ale na drożdżach płynnych wygra ? Gwarantujesz wygraną tylko ze względu na rodzaj szczepu - czyli inny profil estrowy bo to jedyna różnica będzie jeśli jakakolwiek bedzie? Oczywiście że nie bo zbyt wiele czynników wpływa na to że piwo może być dobre, najlepsze lub niedobre.

Na konkursie wszystkie piwa są równe - nie wiadomo czym były fermentowane ani co tam zasypano. Dopóki mamy otwarte na stole sędziów wszyscy jesteśmy równi i mamy takie same szanse.

Oczywiście że metryczkę wyślę Tobie jak bedę mieć - ale to dopiero w kwietniu bo różne rzeczy mogą się zdarzyć - infekcja np.

Piwo to jest życie - raz na wozie raz pod wozem - może być wszystko super - najdroższy szczep Wyeast a nie uda się z powodu wielu innych czynników.

Powtarzalność to w koncerniakach a i też różnie z tym bywa, w domu to jest życie i różne rzeczy się dzieją.

Stylu nie zdradzę bo po co sobie robić konkurencję, uważam że najtrudniej będzie z pszenicznym - najtrudniejsza katergoria wg mnie z tych piw popularnych ktoś to tu wygra to albo fuksem albo naprawdę będzie w tym dobry.

 

Edited by Piotr Ba
Link to post
Share on other sites

Przepraszam, ale w którym miejscu narzekam? Podpowiedziałem Ci jak możesz zwiększyć swoje szanse w konkursie. Januszowe nastawienie to masz Ty, bo sępisz paru złotych na paczkę płynnych drożdży, na których według powszechnej opinii piwa wychodzą lepsze/ciekawsze niż na sucharach.

Ale jak zwykle zrobisz po swojemu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Piotr Ba napisał:

Stylu nie zdradzę bo po co sobie robić konkurencję, uważam że najtrudniej będzie z pszenicznym - najtrudniejsza katergoria wg mnie z tych piw popularnych ktoś to tu wygra to albo fuksem albo naprawdę będzie w tym dobry.

 

 

Z jednej strony piszesz o "Januszowaniu" a z drugiej taki tekst xD

Powodzenia na konkursie!

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Wuuu napisał:

sępisz paru złotych na paczkę płynnych drożdży, na których według powszechnej opinii piwa wychodzą lepsze/ciekawsze niż na sucharach.

A zobacz piszesz o szczepie jakby to była gwarancja na sukces czego nie rozumiem, a ja już Ci powiem na jakim etapie jeszcze warzenia mogłem już zrobić lepiej a nie zrobiłem - miałem jeszcze chmiele których mogłem użyć. Widzisz to jest dowód - prosta sprawa a już nie tak - więc dom to jest dom i tu różne rzeczy się dzieją.

Jasne że fajnie się kręci startery a wybór szczepów jest większy ale to nie gwarantuje sukcesu - zwiększy szansę tak ale tylko tyle. Można nie mieć Lewandowskiego a mecz można wygrać i odwrotnie. Chodzi mi o to że w warunkach domowych zbyt dużo czynników wpływa na końcowy odbiór piwa - wśród nich najwazniejszym jest oczywiście prawidlowo poprowadzona fermentacja i tego wszystkim piwowarom życzę.

Link to post
Share on other sites
14 minut temu, jka.kawa napisał:

Z jednej strony piszesz o "Januszowaniu" a z drugiej taki tekst xD

Powodzenia na konkursie!

Nie opowiadaj mi że pszenica jest fajna - wyjątkowo wymagający profil estrowy i nie tylko - to tylko moja opinia tu będzie bardzo ciężko. Pomijam fakt że notabene tu powinna być dekokcja. Powodzenia jeśli wysyłasz pszenicę!

Link to post
Share on other sites

Nigdzie nie piszę o gwaracji wygranej tylko właśnie o zwiększeniu szans na wygraną.

Zacznij czytać ze zrozumieniem. Jak do ściany...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Piotr Ba napisał:

na jakim etapie jeszcze warzenia mogłem już zrobić lepiej a nie zrobiłem - miałem jeszcze chmiele których mogłem użyć

Ponadto jak na złość  bardzo duża wydajność i wyszło prawie o 3 litry więcej niż zakładano - nie wiadomo co będzie z goryczką i aromatem.

Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Piotr Ba napisał:

A zobacz piszesz o szczepie jakby to była gwarancja na sukces

Nikt nie pisze o gwarancji sukcesu, tylko maksymalizacji szans, na sukces.

I nie chodzi o to, że piwa na płynnych, startujące do konkursu mają  na starcie +10pkt tylko dlatego, że są na płynnych.

To często w szklance wychodzi...

 

Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Piotr Ba napisał:

Ponadto jak na złość  bardzo duża wydajność i wyszło prawie o 3 litry więcej niż zakładano - nie wiadomo co będzie z goryczką i aromatem.

Ja bym wylał

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, majlosz napisał:

Ja bym wylał

Co to da ? Masz brzeczkę w fermentorze i swoje upragnione 20 litrów  - patrzysz a tu 15 plato, chmiele już dawno zadane. Nie przewidzę że znacząco skoczy wydajność.

Link to post
Share on other sites
Zgadzam się że lepiej mieć Lewandowskiego niż nie mieć ale nie wszyscy mogą mieć go w składzie.
Jeżeli porównujesz Lewandowskiego do plynnych drożdży, to akurat w dzisiejszych czasach każdy piwowar domowy może mieć go w składzie :)

Ale jeśli zależy Ci tylko na metryczce zwrotnej, a nie na wygranej, to masz rację - nie ma co się starać. Najlepiej wysłać piwo z brewkita.

A kolega z wylaniem ironizował, ale definicję ironii to sprawdź już sobie sam.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Czy zagwarantujesz że ta sama receptura ale na drożdżach płynnych wygra ? Gwarantujesz wygraną tylko ze względu na rodzaj szczepu 

Posłuchaj kolegów bo Ci dobrze piszą. Nie robią tego złośliwie tylko dzielą się swoim dużym doświadczeniem. 

 

Ja osobiście nie wysyłam piw na konkurs bo jakoś tego nie "czuję" ale powszechnie wiadomo że przewagę w piwach konkursowych mają drożdże płynne. Raz że możemy uzyskać ciekawsze efekty, a dwa że są czystsze. Ta przewaga też wynika z tego że większość piwowarów robiąc piwo na konkurs z automatu wybiera drożdże płynne. 

Na drożdżach suchych możesz zrobić bardzo dobre piwo ale jak je porównasz z bardzo dobrymi na płynnych to jest duża szansa że przegra. 

4 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Czy zagwarantujesz że ta sama receptura ale na drożdżach płynnych wygra ?

Podam Ci mój przykład sprzed roku właśnie z użyciem S04 i płynnych WLP002 (bardzo lubię ten szczep w przeciwieństwie do S04 których raczej nie stosuję). Zrobiłem warkę 40l i podzieliłem na dwa wiadra po 20l. WLP ze startera, S04 gęstwa po bitterze 13 czy 14P.

FES 18 plato, 10% słodów palonych i 6% palonego jęczmienia, było też żyto w zasypie które łatwo wyodrębnić w smaku i słody karmelowe.

Fermentacja z kontrolą temperatury, początek nisko i podnoszone pod koniec. Temperaturę dostosowałem raczej do S04 bo wiem jakie "kwiatki" potrafią zrobić jak się je puści nie tak jak trzeba. Odfermentowanie WLP do 4P, S04 do 4,5P.

 

Obydwa piwa pili mniej i bardziej doświadczeni piwowarzy więc to nie jest tak że daję tutaj swoją opinię po degustacji ze szwagrem ;) 

Na pierwszy rzut oka można stwierdzić - co tu się rozwodzić: czekolada, kawa, paloność, słodowość i tekstura piwa. Co tu mogą zrobić drożdże, które są gdzieś na szesnastym planie w takim stylu piwa? 

Okazuje się że różnica była duża, co mnie jakoś nie zdziwiło.

To na S04 było bardzo dobre, nikt nie stwierdził jakiejś problematyczności, jakiś wad ale to na WLP było lepsze. Oczywiście nie twierdzę tutaj że zrobiłem Grand Championa, którego przez przypadek nie wysłałem do Cieszyna ;)   Nie była to jakaś przepaść ale dało się stwierdzić różnicę i rozpoznać że jest inne (ta sama receptura, jedno warzenie, jedna fermentacja). Nikt nie wiedział jakie są drożdże, po prostu każdy wybrał lepsze piwo wg jego oceny. 

Piwo na płynnych było bardziej zaokrąglone, bardziej kompleksowe. Dało się wyodrębnić wszystkie smaki w obu piwach ale to na płynnych było takie jakby mniej agresywne, bardziej zbalansowane, było przyjemniejsze w odbiorze, odrobinkę, ale było. Tak więc drożdże to nie tylko estry i fenole, potrafią z piwem robić różne rzeczy. 

Tak jak mówię piwo pili piwowarzy, a na konkursach wszyscy sędziowie mają duże doświadczenie i bardzo łatwo wyczuwają niuanse. 

 

Tak więc takie rzeczy były w fesie 18P z palonymi słodami, a co dopiero w piwie lekkim, które ma 13P. Nie wiem jaki styl robisz ale jak do tego będzie to piwo jasne to S04 mogą wyjść na plan pierwszy i mogą wszystko zepsuć. 

 

To co napisałem jest banalne i oczywiste bo tak jest na wszystkich konkursach na których mogą być piwa bardzo podobne do siebie (w niektórych stylach będzie większe podobieństwo, a w innych mniejsze). 

 

Rób to piwo jak uważasz i wysyłaj na konkurs ale słuchaj bardziej doświadczonych kolegów którzy wyżej dali Ci dobre rady. Nie nastawiaj się od razu na wygraną (oczywiście po to wysyłasz żeby wygrać i z tyłu głowy liczysz na to) ale bardziej na informację zwrotną co w tym piwie się zadziało. Wyciągaj wnioski i poprawiaj przy kolejnych warkach konkursowych.

Teraz już nie wystarczy zrobić bardzo dobrego piwa, takie które Ci bardzo smakuje, żeby wygrać. Musisz zrobić piwo wybitne. 

Jedni piwowarzy mają dobre piwo, jest konkurs to je wysyłają inni - jest konkurs, robią piwo i wysyłają co wyszło. Ci pierwsi mają przewagę nad drugimi :) 

 

P. S. 

11 minut temu, Piotr Ba napisał:

Nie przewidzę że znacząco skoczy wydajność.

Odparowanie godzinowe chyba masz na podobnym poziomie zawsze, więc zmierz blg przed gotowaniem i masz informacje jakie będzie po gotowaniu. Więcej jak 0,5P nie powinieneś się pomylić. 

Link to post
Share on other sites

Też już może sobie nie śmieszkować, kolega sugerował ongiś, jakie wspaniałe piwa uwarzono, więc szanse w konkursie oceniam jako duże - zwłaszcza jeśli inni się nie zgłoszą do tej kategorii, bo nie będą wiedzieli, do której. 

No chyba że sędziowie się nie znają. 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Zgadzam się że lepiej mieć Lewandowskiego niż nie mieć ale nie wszyscy mogą mieć go w składzie.

Akurat to drożdże robią piwo, więc to one są "Lewandowskim",

To, czy piwo zaciera się w Braumaisterze, Klarsteinie, czy warniku z lidla ma na wynik wpływ taki, jak skład kredy, którą maluje się linie...

Link to post
Share on other sites
  • elroy changed the title to Piwo na konkurs - krótka porada.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.