Jump to content

Recommended Posts

Witam serdecznie.

 

Chciałbym dowiedzieć się czy na fermentację cichą można użyć fermentatora bez rurki (górnej, na pokrywie)? 

Czy lepiej dokupić?

 

Z góry dzięki!

Link to post
Share on other sites

Nie to (pod)forum!

Takie pytania gdzieś w Piaskownicy a konkretnie może w Zagubionych?

Jeśli musisz przelewać piwo do innego pojemnika (a musisz?) to może być bez rurki o ile zapewnisz piwu brak kontaktu z powietrzem/ tlenem.

Np. napełniając fermentor przed przelaniem piwa dwutlenkiem węgla (kwasek cytrynowy plus soda oczyszczona, albo osobna butla), a potem zamykając niezbyt szczelnie.

Ale skoro pytasz zakładam, że nie musisz przelewać ;)

 

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, zasada napisał:

Nie to (pod)forum!

Takie pytania gdzieś w Piaskownicy a konkretnie może w Zagubionych?

Jeśli musisz przelewać piwo do innego pojemnika (a musisz?) to może być bez rurki o ile zapewnisz piwu brak kontaktu z powietrzem/ tlenem.

Np. napełniając fermentor przed przelaniem piwa dwutlenkiem węgla (kwasek cytrynowy plus soda oczyszczona, albo osobna butla), a potem zamykając niezbyt szczelnie.

Ale skoro pytasz zakładam, że nie musisz przelewać ;)

 

 

Przepraszam za zły dział. Nowy jestem :)

 

Za każdym razem ktoś mówi o przelewaniu na cichą ze względu na negatywny wpływ drożdży po burzliwej fermentacji.

 

Będzie to moja pierwsza warka i nie chciałbym tego zepsuć. Więc zapytam też czy powinienem dokonywać przelewania na cichą? Czy zostawić w tym samym fermentatorze na kolejny tydzień?

 

PS. W planach jest piwo pszeniczne. 

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Beqq napisał:

PS. W planach jest piwo pszeniczne

Daj piwu fermentować do skutku (2-3 tygodnie w jednym wiadrze), bez przelewania.

Admina poproś o przesunięcie tematu, bo bałagan ;)

2 minuty temu, Beqq napisał:

Za każdym razem ktoś mówi o przelewaniu na cichą ze względu na negatywny wpływ drożdży po burzliwej fermentacji.

Za każdym razem, kto mówi? TK?

Zadbaj o ilość drożdży, zadbaj o temperaturę brzeczki (schłodź do dolnej granicy dla zastosowanych drożdży) i fermentacji (najpierw stałą w okolicach dolnej granicy, po tygodniu (?) rosnąca powoli w stronę górnej granicy dla wykorzystanego szczepu), nie przejmuj się autolizą.

Powodzenia!

Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Z tym kwaskiem cytrynowym i soda oczyszczona zrobić trzeba roztwór w proporcjach 1:1? No i jakie ilosci? Zaciekawiło mnie to.

Ja robiłem na czuja, opcję z balonikiem. Tutki na YT są różne od bardzo prostych (uczniowskich powiedzmy) po takie z wyliczeniami (widziałem ale nie zabookmarkowałem).

Poszukaj ocet soda, kwasek soda, reaktor co2 do akwarium. Na forum też pewnie już opisane.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.