Skocz do zawartości

Browar McKwacz


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 32 Świątkowe

 

Pilzneński Litovel 7kg

Monachijski Litovel 1kg

 

 

 

zacieranie 40 min 62 °C 30 min 72 °C

wysłodzono 46l miałem 11,5 °Blg

 

chmielenie 65g marynki 60 min, 50g lubelski 5 min

 

​ drożdże Urquel lager

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

Warka 33 Koźlak majowy

 

Pilzneński Litovel 6kg

Monachijski Litovel 2kg

pszeniczny Litovel 500g

Cara 300g

 

zacieranie 45 min 64-60 °C 30min 72 °C , mashout

wyszło 27l 16,5 °Blg

chmielenie H.Tradition na 35g 60min (dawno nie miałem tak silnego przełomu)

drożdże Urquel Lager gęstwa

 

z resztek powstała

Warka 34 Tmave z odzysku

 

cienkusz z warki 33 + 3 garści karmelowego ciemnego,czekoladowego i kawowego ok 70 dkg cukru

uzyskano 13 l 13 °Blg

chmielenie 20g H.Tradition na 60min

gęstwa S-23

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 35 13tka

 

Pilzneński Litovel 6kg

Monachijski Litovel 2kg

Cara 150g

 

 

 

zacieranie 40 min 62 °C 30 min 72 °C

wysłodzono 45l miałem 13 °Blg

 

chmielenie 65g marynki 60 min, 50g H.Tradition 5 min

 

​ drożdże gęstwa S-23

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 36

Pilzneński Litovel 6,6kg

Monachijski Litovel 1,9kg

Carapils 300g

 

zacieranie 20 min 62 °C 45 min 72 °C

wyszło 45l 12,5 °Blg

chmielenie 60g marynki 60 min, 50g H.Tradition 3 min

w fermentatorach ok 42l gęstwa urquell lagerch

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 35 fermentowana w 2 wiadrach w 1 zeszło do 2,5 °Blg i poszła do kega a w drugim ZONK - niecałe 6 °Blg i wygląda, że koniec fermentacji. Dodałem ciut świeżych drożdzy i się zobaczy.

warka 33 poszła na cichą, zeszło do ok 3 °Blg i pięknie klarowna

warka 34 do butelek 17x0.5l z 70g cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 37

Pilzneński Litovel 6,2kg

Monachijski Litovel 2kg

Carapils 400g

 

zacieranie 30 min 62 °C 30 min 72 °C mashout

 

wyszło 45l 12,5 °Blg

chmielenie 80g H.tradition na 60 min i 30g na 2 min

 

 

gęstwa Urquel lager w fermentatorach 40l 13 °Blg

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 Pszeniczne podwędzane

 

Pszeniczny 3,5 kg

Pilzneński Litovel 2kg

Wędzony 1kg

Carapils 250g

 

 

zacieranie na lenia 70 min 68 °C mashout

35l 12 °Blg

do fermentacji 30l 13 °Blg

25g marynki na 60 min

drożdże WB-06

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka 39 festynowa

Pilzneński 6kg

Cara 150g

Carahell 250g

 

zacieranie na lenia 65 min 68-65 °C , mashout 5 min 78 °C

wysłodzono 32l 13 °Blg

chmielenie 45g marynki na 60 min , 35g lubelski na 2 min

pełny fermentator drożdże S-04

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 40 Pszeniczne imprezowe

 

Pszeniczny 4 kg

Pilzneński Litovel 4,5kg

Caramunich 300g

 

zacieranie na lenia 70 min 68-63 °C mashout

wysłodzono 47l 12 °Blg

45g marynki na 60 min

drożdże WB-06 i 3638 po pól warki

 

warka 39 poszła na cichą

gęstwa z 38 pszeniczne poszła do kibla - coś jak by tlenowiec, smak niby ok , ale zapaszek lekko kwaśniawy, nie ryzykowałem zapodałem świeże wb-06

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Rozpoczynamy 3 sezon , nareszcie

 

Warka 41 Jasny rozruchowy

 

Pilzneński Litovel 6,5kg

Monachijski Litovel 2kg - mam nadzieję ze to był monach w worku

Carapils 200g

 

zacieranie 15 min 64-62 °C, 30 min 72 °C , mashout

wysłodzono 46l ??? °Blg - brak menzurki

chmielenie 65g marynki na 60 min , 65g lubelski na 2 min

drożdże S-23

fermentuje się ok42l 13°Blg

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem 2 butelki pszenicznego z 27.05 warka robiona na WB-06 i 3638.

Jak ma się piwo pszeniczne po 5 miesiącach ? no więc zrobiłem degustację i przyznam jestem pozytywnie zaskoczony.

Obie pszenice były dobre (fakt to nie świeża pszeniczka) czuć już lekko upływ czasu, wychodzi większa kwaskowatość , smak bardziej płytki ocierający się lekko o karton (na wb-06), co do zapachu to tu banany znikły zupełnie. Co do porównanie to piwo na 3638 o wiele lepiej zniosło dłuższe przechowywanie, smak ma pełniejszy i mniej kwaskowaty niż na wb-06. Oczywiście obie butelki po przyniesieniu z piwnicy klarowne jak lager. Ogólnie o ile byłem przeciwnikiem picia pszenicznego starszego niż miesiąc to teraz wiem, że dobre piwo może być i starsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 42

 

Pilzneński Litovel 6,6kg

Monachijski Litovel 2kg

Pszeniczny 200g

Carahell 200g

 

zacieranie 25 min 62 °C, 35 min 72 °C , mashout

wysłodzono 47l ??? °Blg

chmielenie 55g marynki na 60 min , 50g lubelski na 2 min

drożdże S-23 gęstwa z 41

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 43 z 2.12.2012

 

Pilzneński Litovel 8.3kg

Pszeniczny 200g

Cara 200g

 

zacieranie 30 min 62 °C, 30 min 72 °C

wysłodzono 45l ??? °Blg

chmielenie 65g marynki na 60 min , 60g lubelski na 3 min

drożdże S-23 gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 44 z 6.01.2013

 

Pilzneński Litovel 8.3kg

Pszeniczny 200g

Cara 150g

 

zacieranie 35 min 62 °C, 35 min 72 °C

wysłodzono 45l ??? °Blg

chmielenie 70g marynki na 60 min , 60g lubelski na 2 min

drożdże S-23 gęstwa

w fermentatorze ok 42l 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 45 dubbel

pilzneński 4,8kg

monachijski 2,6kg

karmelowy ciemny 50g

czekoladowy 200g

kawowy 200g

 

zacieranie 35 min 62 °C, 40 min 72 °C

wysłodzono 35l 14-15 °Blg

chmielenie 40g marynki na 60 min , 30g perle na 1 min, 1kg cukru karmelizowanego

drożdże THG gęstwa

fermentuje 30l 16 °Blg na THG, 4l na dolniakach S-23 w ramach eksperymentu

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 46

 

Pilzneński Strzegom 8,3 kg

Carahell 50g

karmelowy jasny strzegon 200g

 

zacieranie 30 min 62 °C, 45 min 72 °C

wysłodzono 47l ??? °Blg

chmielenie 65g iunga na 60 min , 50g lubelski na 2 min

drożdże S-23 gęstwa

 

ostani lager w tym sezonie

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Zaczynamy sezon 2013/14

Warka 48 Pszeniczne

Pilzneński 3kg

Pszeniczny 3,5kg

Karmelowy jasny 200g

 

zacieranie 65 min w 68 °C

chmielenie perle 35g

coś koło 30l 12 blg

 

drożdże mauribrew weiss

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.