Skocz do zawartości

Browar McKwacz


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Warka 9 Pszeniczka Chmielowa

 

słód pilzneński 2,5kg

słod pszeniczny 2 kg

 

zacieranie 30 min 62°C , 30 min 72°C

chmielenie 30g Perle 60 min

 

 

wyszło 22l 13,5°Blg , drożdże gęstwa WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 8 poszła na cichą - zeszło do 2,5°Blg

Warka 9 poszła do butelek z 240g cukru zeszła do 2°Blg , w butelkach 40x0,5l

 

 

Mały jubileusz Warka 10 - X

 

Warka 10

 

Słód Pilzneński - 4 kg

Słód Caramunich typ I - 0,05 kg

mech irlandzki -łyżeczka

 

zacieranie 30 min 62°C , 40 min 72°C

wyszło 20l 12°Blg

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 25 g w 0 min

- Lubelski 25 g w 55 min

 

będą drożdże gęstwa S-23 od sąsiada piwowara :cool:

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 11 Pszeniczne

 

słód pilzneński 2,5kg

słod pszeniczny 1,3 kg (ojoj reszta)

 

zacieranie 30 min 64-60°C , 30 min 70-68°C

chmielenie 20g Perle 60 min

 

 

wyszło 18l 11,5°Blg , drożdże gęstwa WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browarek wzbogacił się o 2 fermentatory i to otrzymane całkiem gratis ;) (info dla szukających tanich fermentatorów- cukiernie kupują krem i bitą śmietanę w pojemnikach identycznych jak nasze fermentatory).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 ala Marcowe z 17.03.2011 (pisze z pamięci więc mogą nie wszystkie dane być poprawne)

Pilzneński 2,5 kg

Słód Monachijski 25 EBC 2,0 kg

Słód Crystal 145 EBC 100g

Amber 150g

 

zacieranie 64-62 45min 74-72 45 min

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 35 g w 0 min

- Lubelski 30 g w 55 min

 

do fermentacji 24l 13°Blg zadane gęstwą S-23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 13 Koźlak? z 19.03.2011

 

Słód Pilzneński 3,0 kg

Słód Monachijski 25 EBC 2,5 kg

Słód Crystal 145 EBC 250g

Słód Amber 100g

Słód Caramunich III 150g

Słód Chocolate 50g

Słód Karmelowy ciemny 40g

Słód Barwiący 1600EBC 50g

 

zacieranie 62°C 30 min 72°C 40 min

wyszło na oko 24l 15°Blg

 

chmielenie 60min 25g chmiel Target

do fermentacji ok 17l 17°Blg (temp 13°C ) drożdże gęstwa S-23

 

stan na dziś 3 fermentatory pełne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 11 zeszła do 2°Blg ,poszła do butelek z 170g cukru 32x0,5l

 

warka 12-13 pięknie fermentuje

to chyba koniec sezonu na dolniaki, w przyszłym tygodniu ma być parenaście stopni ciepła ;)

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 zeszła do 3°Blg w poszła na cichą, ładna klarowna o rubinowym kolorze

Warka 13 zeszła do 6°Blg i jeszcze fermentuje dam jej z tydzień jeszcze

 

pora kombinować butelki bo ok 100 zabutelkowanych a 2 warki w fermentatorach (chyba nawiązałem kontakt z pewnym pubem i są duże szanse na większe ilości pustych bezzwrotnych)

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 14 Jasne wiosenne

 

Pilzneński 4 kg

Monachijski 200g

Crystal 100g

Cara 200g

zakwaszający 50g

 

zacieranie 30 min 64°C i 45 min 72°C

w fermentatorze 22l 12°Blg

chmielenie 25g brewers gold , 15g marynka na 60min

20 g lubelski , 20g perle na 5 min

drożdże US-05 1/2 paczki uwodnione zadane w temp. 25°C

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 dają ostro czadu , gotują się do opuszczenia fermentatora :okey:

 

Warka 15 Świąteczny Witek

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 500g

kasza jęczmienna 1,4kg

skórka curacao 20g

kolendra 12g

 

kasza zamoczona 30min w 65°C

zacieranie 90 min 65-62°C , 15 min 72°C

 

po wysładzaniu 20l 11°Blg

 

chmielenie na 60 min Amarillo 25g, na 10 min kolendra 12g, curacao 20g

 

drożdże S-33

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 14 poszła na cichą, zeszło do 2°Blg

warka 15 poszła do butelek 35x0,5l z 130g cukru zeszło tylko do 4,5°Blg

warka 13 poszła do butelek 35x0,5l z 110g cukru

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

warka 16 HEFE-WEIZEN

słód pilzneński 1,2 kg

słod pszeniczny 2,0kg

słod Cara 0,1 kg

 

zacieranie 20 min 64°C , 30 min 70°C

chmielenie 15g Perle na 60min

 

wyszło 15l 12°Blg , drożdze gęstwa Wyeast 3638 Bavarian Wheat

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 17 HEFE-WEIZEN przyciemniany

słód pilzneński 2,0 kg

słod pszeniczny 2,5 kg

słod Cara 0,1 kg

słód Crystal 0,1 kg

 

zacieranie 20 min 64-62°C °C , 40 min 72-70°C

 

wyszło 24l 13°Blg

 

chmielenie 20g Perle na 60min +10g na 5 min

 

gęstwa Wyeast 3638 Bavarian Wheat

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wara 18 Jabłecznik

słód pilzneński 2,0 kg

sok jabłkowy 2l do fermentacji

 

zacieranie: 64°C 30min, 74°C 40min

wyszło 11l 10°Blg

chmielenie: citra 15g na 60min

drożdze: gęstwa HTG

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 17 zeszła do 3°Blg,poszło na cichą, jak na pszeniczne to dość klarowne (te drożdże tak mają)

warka 18 bez pomiaru poszła na cichą, z soku niewiele zostało ale jest lekko kwaśny smak jabłka i chyba o to chodziło, coś strasznie mętne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.