Jump to content
Sign in to follow this  
misiuzeb

Browar McKwacz

Recommended Posts

Wczoraj "popełniłem" 1 warkę. Nie obyło się bez drobnych komplikacji , ale co nas nie zabije to wzmocni (zapach zacieranie nie wszystkim odpowiada, mi pachniało ).

 

W zamierzeniach ma to być Bursztynowe Pale Ale

 

Słody:

- Pale Ale 4,2 kg

- Karmelowy ciemny Strzegom 0,2 kg

 

Zacieranie:

- 67-68 st przez 60min

- 76 st i filtracja

 

wysładzanie ciągłe (woda ponad 70st)

 

Chmielenie (60 min):

- Marynka 30 g w 0 min

- Lubelski 30 g w 55 min

 

Chłodzenie wanna

 

Dróżdże S-04 1/2 opak. rozpuszczone w 100ml wody zadane do fermentatora w temp 27st

Obecnie temp. w okolicach fermentatora 22st

 

co do problemów: okazało się że zakupiony aerometr okazał się felerny (mała dziurka i każdy pomiar był inny), więc w trakcie wysładzania trzeba było nowy sprzęt wykombinować :)

 

ogólnie po filtrowaniu ok 21l 11,5 Blg

przed rozlaniem na burzliwą 18l 14Blg, dolano 3l wody (potem nie mierzone)

 

Rozpoczęcie prac ok 10 rano odstawiono na burzliwą ok 18tej, rano już ładnie "bulka" i jest miły zapach drożdży. Ogólnie widzę, że nie ma się co bać i trzeba śmiało wysładzać (niestety nie miałem jeszcze wtedy aerometru i był strach , że za cienkie poleci)

 

W planach Stout czekoladowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale co dziura była w samym cukromierzu ? w szkle ?

Wysładzania się nie bój. Ja wysładzam do danej objętości, na przykład obliczasz ilość słodów potrzebną do przygotowania ilości brzeczki o objętości gara i wysładzasz do jego zapełnienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma malutką dziurkę w szkle w miejscu zwężania. co ciekawe to nie zauważyłem tego jak go 1 raz sprawdzałem w czystej wodzie. Co prawda pokazywał - 3-4 blg, ale miałem nadzieję, że jest tylko źle wyskalowany, dopiero jak chciałem zobaczyć jak ajest różnica między ciepły pomiarem a w temp 20st to po ogrzaniu widać jak pięknie bąbelki uchodziły. Obecnie nabrał ciut wody i tonie w menzurce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

po 3 dobach Blg zeszło do 3,5 , zapach alkoholowo-drożdżowy, w smaku czuć goryczkę, zakażeń nie stwierdziłem, na powierzchni unosi się minimalna rzadka pianka (przestało "bulkać")

pytanie czy już zlewać na cichą ?

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites
po 3 dobach Blg zeszło do 3,5 , zapach alkoholowo-drożdżowy, w smaku czuć goryczkę, zakażeń nie stwierdziłem, na powierzchni unosi się minimalna rzadka pianka (przestało "bulkać")

pytanie czy już zlewać na cichą ?

Zostaw jeszcze, 3 doby to trochę mało. Zostaw tak do 7. Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 warka poszła na cichą (3Blg)

nie omieszkałem spróbować wrażenia: czuć goryczkę, ale mordy nie wykrzywia :) kwasu nie stwierdziłem , chyba za bardzo mętne (idzie ochłodzenie , więc może się wyklaruje)

gęstwa zebrana do słoika czeka w lodówce na 2 warkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 1 w butelkach (cukier 100g), wrażenia ogólne: mocne, chmielowe kolor ciemny bursztyn , klarowność taka sobie

straty: 2 butelki out (przy przelewaniu na cichą z powodu odkręcenia kranika ok 2l poszło do ścieku)

rozlano 34x0.5 w butelkach po Masnym + 2 testery po kubusiach

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 2:

 

Stout owsiano-czekoladowy

 

- słód Pale Ale Weyermann 3,3 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,25 kg,

- słód czekoladowy Litovel Typ I 0,25 kg,

- słód barwiący Strzegom 0,25 kg

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

 

- drożdże Safale S-04 zadane z gęstwy ok 100ml

 

Zacieranie:

Słody jasne + płatki - 67°C przez 50 min

Dodanie słodów ciemnych - 72 °C na 10 min, mash out 76 °C

 

Chmielenie

60 min chmiel goryczkowy Marynka 15 g (granulat)

 

 

na fermentację poszło 19l Blg 12,5

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 2 Stout obecnie ok 4 blg, niestety ochłodziło się i obecnie chyba drożdże wyhamowały

warka 1 Bursztynowe Pale Ale - po degustacji stwierdzono słabe nagazowanie (obecnie spoczywa w piwniczce) , prawie brak piany, za to smak i aromat chmielowy nadrabia braki ( zawartość alkoholu też odpowiednia)

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 2 poszła do butelek bez cichej, po dodaniu 115g cukru , odfermentowało tylko do 4°Blg , 30x0,5l + 2x1,5l w PET, kolor czarny nieprzeźroczysty, smak czekoladowo-orzechowo-karmelowy, zapach przyjemny piwno-czekoladowy

gęstwa 250ml zebrana do słoika

warka 1 kolejna degustacja - jest poprawa i to znaczna, piana ładna , smak zdecydowanie bardziej harmonijny

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 3 Pierwszy Pils

zestaw z HB Pils bohemski
Słód bohemian pils Weyermann 4,0kg
Słód karmelowy Karapils 0,45kg
Słód zakwaszający Weyermann 0,1kg

zacieranie 45min 68st + 15min 72st + 76 st i filtracja

gotowanie 60min
55 min Chmiel goryczkowy Premiant 40g
0 min Chmiel aromatyczny Saaz 20g + aromatyczny lubelski 10g

wyszło ok 20l 12,5°Blg , odfiltrowałem jeszcze ze 2l i poszło do gotowania
chłodzenie będzie na świeżym powietrzu, drożdże zadane rano W34/70
w fermentatorze 20l 12°Blg - temp. ok 14°C

wrażenia: marna wydajność, dobre tempo pracy (4h bez chłodzenia), brzeczka o ładnym żółtym kolorze ale dość mętna, smak i zapach mocno chmielowy, podczas gotowania znów nie było przełomu

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 3 poszła na cichą zeszło do ok 2,5°Blg - ładny zapach, żółty kolorek i dość mętne

 

Warka 4 Helloweenowy Pils - Jasne Pełne

 

Słód Pilzneński - 5 kg

Słód Caramunich typ I - 0,2 kg

Słód zakwaszający -0,15kg

mech irlandzki -5g

Chmiel Marynka - 55 g

Chmiel Lubelski -40 g

 

Drożdże gęstwa z warki 3 W34/70

 

Zacieranie na gęsto. Słody wsypane do 13 litrów wody o temp. 65°C .

62°C - 20min

72°C - 40min

78°C - filtracja

wyszło ok. 30l 10°Blg, bardziej klarowne niż w warce 3

 

Chmielenie 70min. 55g Marynki wsypane na początku gotowania, 40g Lubelski wsypane w 60min wreszcie był przełom

Finalnie 25l 11°Blg

 

Z resztki cienkusza (5°Blg ) powstał eksperyment - zagotowano z 10g Lubelskiego i ćwiartką potartego imbiru, dosłodzono cukrem do 12°Blg , ok 2,5l z gęstwą W34/70 będzie w 5l butli sobie fermentować

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 3 mętna- poszło 5g żelatyny w planach butelkowanie, w smaku b.dobry Pilsnerek

warka 4a - eksperyment poszło do butelek 6x0,5 z 10g cukru - ładne klarowne w smaku czuć goryczkę imbiru, zapach imbirowy, smak przyjemny

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 4a - eksperyment dziś 1 degustacja , pięknie klarowne zapach imbirowy do szczęscia brakuje tylko ciut zapachu chmielu, świetna goryczka imbirowa nie paląca ale pozostająca na podniebieniu , ogolnie smak przyjemny, dobrze sie pije, mimo tylko tygodnia w butelce są już pęcherzyki gazu , piana drobna utrzymała sie do końca kufelka

Jestem pozytywnie zaskoczony i już wiem, że powstanie warka Imbirowego Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 4 poszła do butelek 46x0.5l ze 130g cukru. °Blg nie zmierzyłem ale musiało spaść bo cały czas fermentowało na cichej i była cieniutka warstwa drożdży na dnie. Ładnie się wyklarowało.

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

z 04.12.2010

Warka 5 - Barbórkowe Pale Ale

Słód pale ale 4.6kg

Słód karmelowy jasny Karapils 0.2kg

Słód karmelowy monach. Caramunich 0.2kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom ?0.01kg

mech irlandzki łyżeczka

 

zacieranie "na lenia" 65-67°C 90min, mashout i filtracja

karmelowe + mech wsypane na ostatnie 10min

chmielenie 60min 40g Perle

chłodzenie w śniegu :okey:

wyszło ok 22l 12°Blg

drożdże S-04 1/2 op. rehydratyzowane

przewidywana temp. fermentacji 18°C

 

to chyba ostatnia warka ..... w tym roku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 5 poszła do butelek bez cichej z 140g cukru, 40x0,5l , °Blg końcowe 2,5

 

 

p.s. chęci do warzenia są , ale stan słodów = 0

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka 4 poszła do butelek 46x0.5l ze 130g cukru. °Blg nie zmierzyłem ale musiało spaść bo cały czas fermentowało na cichej i była cieniutka warstwa drożdży na dnie. Ładnie się wyklarowało.

hmmm 3 tyg i praktycznie zero nagazowania, niestety po zabutelkowaniu stało od razu w temperaturze ok 10 a potem spadła do 5 °C , przeniosłem do temp. 15-18 °C na parę dni, może mu pomoże

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 6 Sylwestrowa Pszeniczka

 

słód pilzneński 2kg

słod pszeniczny 1,7 kg

 

zacieranie 30 min 62°C , 35 min 72°C

chmielenie 8g Perle 60 min, 7g Perle 5 min

 

wyszło 14l 12°Blg , drożdze WB-06 jak się schłodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 7 - Noworoczny

 

Słód Pilzneński 4 kg

Słód karmelowy Karapils 0.14 kg

Słód zakwaszający 0,1 kg

mech irlandzki łyżeczka

Chmiel Perle 45 g

gęstwa W34/70 (a jednak)

 

zacieranie 20 min 62°C , 40 min 72°C

przed gotowaniem 22l 10°Blg, obecnie ok 19l 12°Blg

 

 

 

warka 6 drożdże ostro pracują w temp 19°C

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 6 poszła do butelek z 180g cukru 17x0.5l

 

degustacja po 5 dniach: super już wiem że będzie częściej robiona

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 8 Pils

 

Słód Pilzneński - 5 kg

Słód Caramunich typ I - 0,1 kg

Słód karmelowy Karapils - 0,1kg

Słód zakwaszający -0,05kg

mech irlandzki -5g

Chmiel Marynka - 35 g

Chmiel Lubelski -25 g

 

zacieranie 25 min 64°C , 45 min 74°C

po filtracji wyszło 25l 12°Blg klarowne, chmielenie 60 min Marynka , 10min lubelski, po gotowaniu dziwnie mętne

fermentacja - gęstwa W34/70 temp 10°C

 

heh zostało 1 kilo pilzneńskiego i ponad 3kg pszenicznego a warzyć się chce ;)

(butelki też się kończą,ale jest szansa na dostawę)

 

 

warka 7 poszła na cichą, zeszła do 3 °Blg , mętna, w smaku dość łagodna z mocnym zapachem alkoholu , cicha z 1/3 tabletki aroma tabs

Edited by misiuzeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 7 poszła do butelek z 140g cukru 26x0.5l + 3x0,66l

warka 8 burzliwa trwa, piana obfita cały czas

 

brak surowców, brak piwa zdatnego do picia , brak wolnego czasu, straszne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.