Skocz do zawartości

Mangrove Jack's Belgian Ale M41 + inne


Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy wspomniane w tytule drożdże będą OK do piwa w stylu Braggot?  Chciałbym użyć gęstwy z nich a po drodze zrobić Saison lub Belgian Dubbel. 

 

Przy okazji prosiłbym o rady co do zasypu, chmielu oraz samych proporcji. Może jakieś gotowe sprawdzone przepisy. 

 

Stosował ktoś tego typu kapsle? https://www.homebrewing.pl/kapsle-26mm-jasnoniebieskie-z-wkladka-absorbujaca-tlen-50-sztuk-p-1900.html mam problem jeśli chodzi o utlenienie w piwach typu IPA,  ciemnienie piwa + bardzo nietrwały aromat chmielu. Z tego co udało mi się dowiedzieć część sprawy może załatwić lepsza filtracja chmielin czy witamina C, lecz chciałbym zabezpieczyć piwo na kilku frontach. 

 

Opłaca się zainwestować w taki sprzęt? https://www.homebrewing.pl/filtrator-do-zacieru-spiralny-100cm-p-1485.html bardziej chodzi mi o to, czy jest duża różnica pomiędzy takim filtratorem a sracz wężykiem. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Do Saison są drożdże M29 od MJ.

Przepisy masz w wiki na piwo.org

Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki.

Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo :)

 

a M29 nadadzą się do braggota, czy lepiej dubbel zrobić i gęstwę z M41 dać? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.