kokesz43 Posted March 1, 2021 Share Posted March 1, 2021 Witam czy wspomniane w tytule drożdże będą OK do piwa w stylu Braggot? Chciałbym użyć gęstwy z nich a po drodze zrobić Saison lub Belgian Dubbel. Przy okazji prosiłbym o rady co do zasypu, chmielu oraz samych proporcji. Może jakieś gotowe sprawdzone przepisy. Stosował ktoś tego typu kapsle? https://www.homebrewing.pl/kapsle-26mm-jasnoniebieskie-z-wkladka-absorbujaca-tlen-50-sztuk-p-1900.html mam problem jeśli chodzi o utlenienie w piwach typu IPA, ciemnienie piwa + bardzo nietrwały aromat chmielu. Z tego co udało mi się dowiedzieć część sprawy może załatwić lepsza filtracja chmielin czy witamina C, lecz chciałbym zabezpieczyć piwo na kilku frontach. Opłaca się zainwestować w taki sprzęt? https://www.homebrewing.pl/filtrator-do-zacieru-spiralny-100cm-p-1485.html bardziej chodzi mi o to, czy jest duża różnica pomiędzy takim filtratorem a sracz wężykiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted March 1, 2021 Share Posted March 1, 2021 Do Saison są drożdże M29 od MJ. Przepisy masz w wiki na piwo.org Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki. Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo kokesz43 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesz43 Posted March 1, 2021 Author Share Posted March 1, 2021 7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Do Saison są drożdże M29 od MJ. Przepisy masz w wiki na piwo.org Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki. Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo a M29 nadadzą się do braggota, czy lepiej dubbel zrobić i gęstwę z M41 dać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted March 1, 2021 Share Posted March 1, 2021 Nie wiem, braggotow nie robiłem i nie lubię tego stylu 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 1, 2021 Share Posted March 1, 2021 Do braggota to obojętnie jakie drożdże dasz. Byle by wytrzymały procenty. Chyba jedyny wymóg w tym stylu to udział miodu na poziomie, zdaje się, 30%. Z pozostałą resztą jest duża dowolność. kokesz43 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts