Jump to content

Mangrove Jack's Belgian Ale M41 + inne


Recommended Posts

Witam czy wspomniane w tytule drożdże będą OK do piwa w stylu Braggot?  Chciałbym użyć gęstwy z nich a po drodze zrobić Saison lub Belgian Dubbel. 

 

Przy okazji prosiłbym o rady co do zasypu, chmielu oraz samych proporcji. Może jakieś gotowe sprawdzone przepisy. 

 

Stosował ktoś tego typu kapsle? https://www.homebrewing.pl/kapsle-26mm-jasnoniebieskie-z-wkladka-absorbujaca-tlen-50-sztuk-p-1900.html mam problem jeśli chodzi o utlenienie w piwach typu IPA,  ciemnienie piwa + bardzo nietrwały aromat chmielu. Z tego co udało mi się dowiedzieć część sprawy może załatwić lepsza filtracja chmielin czy witamina C, lecz chciałbym zabezpieczyć piwo na kilku frontach. 

 

Opłaca się zainwestować w taki sprzęt? https://www.homebrewing.pl/filtrator-do-zacieru-spiralny-100cm-p-1485.html bardziej chodzi mi o to, czy jest duża różnica pomiędzy takim filtratorem a sracz wężykiem. 

 

 

Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Do Saison są drożdże M29 od MJ.

Przepisy masz w wiki na piwo.org

Utleniasz piwo na którymś etapie rozlewania w butelki.

Sracz wężyk jest tańszy, działa tak samo :)

 

a M29 nadadzą się do braggota, czy lepiej dubbel zrobić i gęstwę z M41 dać? 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.