Nazwa użytkownika Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 Skąd się bierze smak tego piwa? Drożdże to są? Czy może dodatki nadają temu piwu taki smak? Z piw belgijskich robiłem tylko jasne piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 (edited) Który? Jaki numerek? 6, 8, 10? edit: ale w skrócie i głupawo można powiedzieć, że za smak piw trapistów odpowiadają drożdże, słody, cukier i na końcu chmiel albo ekstrakt chmielowy oraz technologia. Więcej znajdziesz w Brew like monk Hieronymusa edit 2: jeszcze kolendra się pojawia w przepisach na klony Edited February 26, 2021 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted February 26, 2021 Author Share Posted February 26, 2021 Chodziło mi o 10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 8 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Chodziło mi o 10. To piszą o kolendrze w tym wypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 (edited) Jedną z metod, o jakiej wspominają sami mnisi jest dodawanie świeżej warki do już fermentującej. Poza tym dwa rodzaje chmielu, dwa rodzaje słodu, dwa rodzaje cukru, dwa rodzaje drożdży-idąc tym tropem można dodać dwa rodzaje przypraw (choć w ich nomenklaturze dodatek ten funkcjonuje jako "secret herb", czyli ziele, niekoniecznie przyprawa). Jeśli jest więc tak prosto, to znaczy że jest tak naprawdę bardzo trudno, ale do odważnych świat należy. Edited February 26, 2021 by Bogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted February 26, 2021 Author Share Posted February 26, 2021 33 minuty temu, Bogi napisał: Jedną z metod, o jakiej wspominają sami mnisi jest dodawanie świeżej warki do już fermentującej. Ooo to jest ciekawe. Czyli robię np. 12 blg i po jakimś czasie dodaje kolejna partie 12 blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 26, 2021 Share Posted February 26, 2021 (edited) Myślę, że tak to można rozumieć, choć podejrzewam, że robisz 12 blg, a dolewasz do tej, która ma już np. 7 blg. Taki trochę piwny system solera, bo teraz niewiadomo czy to co zmieszałeś nie zostanie wzbogacone po raz kolejny? Tutaj jeden człowiek to testował: https://brulosophy.com/2019/07/15/the-impact-of-gradually-adding-wort-to-fermenting-high-og-beer-exbeeriment-results/ Poza tym o samych roszforach piszą, że warzą warkę, dodają drożdże, czekają 2 dni (znowu ta dwójka) i warzą drugą warkę, którą dodają do pierwszej. Edited February 26, 2021 by Bogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.