Jump to content

Recommended Posts

Który? Jaki numerek? 6, 8, 10?

edit: ale w skrócie i głupawo można powiedzieć, że za smak piw trapistów odpowiadają drożdże, słody, cukier i na końcu chmiel albo ekstrakt chmielowy oraz technologia.

Więcej znajdziesz w Brew like monk Hieronymusa ;)

edit 2: jeszcze kolendra się pojawia w przepisach na klony

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites

Jedną z metod, o jakiej wspominają sami mnisi jest dodawanie świeżej warki do już fermentującej. Poza tym dwa rodzaje chmielu, dwa rodzaje słodu, dwa rodzaje cukru, dwa rodzaje drożdży-idąc tym tropem można dodać dwa rodzaje przypraw (choć w ich nomenklaturze dodatek ten funkcjonuje jako "secret herb", czyli ziele, niekoniecznie przyprawa). Jeśli jest więc tak prosto, to znaczy że jest tak naprawdę bardzo trudno, ale do odważnych świat należy.

Edited by Bogi
Link to post
Share on other sites

Myślę, że tak to można rozumieć, choć podejrzewam, że robisz 12 blg, a dolewasz do tej, która ma już np. 7 blg. Taki trochę piwny system solera, bo teraz niewiadomo czy to co zmieszałeś nie zostanie wzbogacone po raz kolejny?

Tutaj jeden człowiek to testował: https://brulosophy.com/2019/07/15/the-impact-of-gradually-adding-wort-to-fermenting-high-og-beer-exbeeriment-results/

Poza tym o samych roszforach piszą, że warzą warkę, dodają drożdże, czekają 2 dni (znowu ta dwójka) i warzą drugą warkę, którą dodają do pierwszej.

Edited by Bogi
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.