Skocz do zawartości

Drożdże na refermentacje


Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór , proszę o radę w związku z dodawaniem drożdży przy rozlewie do butelek , otóż mam w przepisie napisane żeby oprócz cukru dodać trochę świeżych drożdży pytanie jest:

ile tych drożdży i czy mogę dodać drożdże odzyskane przy przelewie z burzliwej na cichą, a jak nie to czy mogę dodać suche MJ M-42 RIS,Porter itp. inne od pierwotnych MJ M-41 Belgian Strong Dou.Tri.Quadr.

Z góry dziękuje .

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie dodawał drożdży, normalnie około 3-3,5 grama glukozy, lub cukru do butelki 0,5 litra i powinno być dobrze. W piwie jest wystarczająco dużo żywych drożdży, które to spokojnie przejedzą i nagazują piwo.

A jak już bym się zdecydował dać 1/10 ilości (gdzieś tak wyczytałem ) z zadanych do fermentacji właściwej to czy M-42 pasują do M-41 . Piwo ma fermentować około 3-4 tygodni na cichej i może to dlatego w recepturze jest zalecane dodanie na referm.
Sg1074 Belgian strong


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to znaczy że chcesz dodać kilkutygodniową gęstwę? Chyba więcej z tego potencjalnej szkody niż pożytku,  bo nie wiadomo, co się z nią działo przez taki czas. 

Tak ,właśnie taki miałem zamiar , ale wszędzie pisze żeby dodać świeżych drożdży plus twoja rada i wniosek że rezygnuje z tego eksperymentu . Dzks


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, jurigagarin napisał:

otóż mam w przepisie napisane

Te przepisy dołączane to czasem zawierają wątpliwe informacje. Nie mówię że wszystkie bo są sklepy które o to dbają ale są też takie że pożal się Boże.

Lepiej popytać tu na forum. Koledzy Ci już napisali co i jak najlepiej zrobić.

Drożdże których użyłeś mają tolerancję do 12% więc ciężko je ubić piwem. 

Ponadto inny szczep drożdży inaczej odfermentowuje i może być tak że zacznie zjadać część cukrów których nie przerobiły drożdże pierwotne stąd nie zaleca się dodawać do refermentacji innych drożdży. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Pewien ktoś z forum kiedyś pisał, ze nawet roczne piwo leżakowane w fermentorze spokojnie nagazowal bez konieczności dodawania kolejnej dawki grzybków.

A nawet półtoraroczne się nagazowały. Moje 2 rekordzistki:

 

image.png.9e9889bf74817655d1697aebd0fd3c4e.png

 

image.png.47b579377de4a18fa49c1d7a171eec46.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie coś zrobiłeś źle, zapewnie dałeś mało drożdży lub szczep mało odporny na dużą zawartość alkoholi.

Kolejny przykład - BarleyWine 24 Blg na S-04, zabutelkowane po 10 miesiącach. Nagazował się, choć potrzebował kilka tygodni więcej niż zazwyczaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Juniorek napisał:

U mnie 5 miesięczny RIS 26BLG nie nagazowal się bez dodatku drożdży. Musiałem go ratować 

Jak długo czekałeś na nagazowanie? Bywa, że i 3 miesiące się nagazowuje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja Wam powiem, że ostatni RIS 23BLG z ziarnem kakaowca na gęstwie S-04 nagazował się po 4 tygodniach i piana jak na stoutcie. Piękna, kremowa :) więc nie ma reguły, Jak dobrze byly fermentacje prowadzone to powinno wystarczyć i się dobrze nagazować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może środowisko drożdżom nie pozwala na dalszą pracę. Za dużo alkoholu dla danego szczepu w piwie i się zatrzymały. Kolega tak mial. Zrobił bardzo duże blg, a użył szczepu dla maks. 9%, stanęły na tej wartości i koniec, piwa w butelkach nie nagazowaly.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.