Jump to content

Drożdże na refermentacje


Recommended Posts

Dobry wieczór , proszę o radę w związku z dodawaniem drożdży przy rozlewie do butelek , otóż mam w przepisie napisane żeby oprócz cukru dodać trochę świeżych drożdży pytanie jest:

ile tych drożdży i czy mogę dodać drożdże odzyskane przy przelewie z burzliwej na cichą, a jak nie to czy mogę dodać suche MJ M-42 RIS,Porter itp. inne od pierwotnych MJ M-41 Belgian Strong Dou.Tri.Quadr.

Z góry dziękuje .

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Ja bym nie dodawał drożdży, normalnie około 3-3,5 grama glukozy, lub cukru do butelki 0,5 litra i powinno być dobrze. W piwie jest wystarczająco dużo żywych drożdży, które to spokojnie przejedzą i nagazują piwo.

Link to post
Share on other sites
Ja bym nie dodawał drożdży, normalnie około 3-3,5 grama glukozy, lub cukru do butelki 0,5 litra i powinno być dobrze. W piwie jest wystarczająco dużo żywych drożdży, które to spokojnie przejedzą i nagazują piwo.

A jak już bym się zdecydował dać 1/10 ilości (gdzieś tak wyczytałem ) z zadanych do fermentacji właściwej to czy M-42 pasują do M-41 . Piwo ma fermentować około 3-4 tygodni na cichej i może to dlatego w recepturze jest zalecane dodanie na referm.
Sg1074 Belgian strong


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, jurigagarin napisał:

czy M-42 pasują do M-41

Jak dodasz inny szczep, to może on dojeść resztkowe cukry w butelkach i będziesz miał granaty. Nic nie dodawaj. Nie ma takiej potrzeby. 

Link to post
Share on other sites
Nie dodawaj żadnych drożdży, a jeżeli już bardzo chcesz żeby sobie poeksperymentować to ten sam szczep.

No to poeksperymentuję i dodam łyżeczkę drożdży "z odzysku" po przelewie na cichą.
Dzięki wszystkim za rady.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to post
Share on other sites
Ale to znaczy że chcesz dodać kilkutygodniową gęstwę? Chyba więcej z tego potencjalnej szkody niż pożytku,  bo nie wiadomo, co się z nią działo przez taki czas. 

Tak ,właśnie taki miałem zamiar , ale wszędzie pisze żeby dodać świeżych drożdży plus twoja rada i wniosek że rezygnuje z tego eksperymentu . Dzks


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, jurigagarin napisał:

otóż mam w przepisie napisane

Te przepisy dołączane to czasem zawierają wątpliwe informacje. Nie mówię że wszystkie bo są sklepy które o to dbają ale są też takie że pożal się Boże.

Lepiej popytać tu na forum. Koledzy Ci już napisali co i jak najlepiej zrobić.

Drożdże których użyłeś mają tolerancję do 12% więc ciężko je ubić piwem. 

Ponadto inny szczep drożdży inaczej odfermentowuje i może być tak że zacznie zjadać część cukrów których nie przerobiły drożdże pierwotne stąd nie zaleca się dodawać do refermentacji innych drożdży. 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Pewien ktoś z forum kiedyś pisał, ze nawet roczne piwo leżakowane w fermentorze spokojnie nagazowal bez konieczności dodawania kolejnej dawki grzybków.

A nawet półtoraroczne się nagazowały. Moje 2 rekordzistki:

 

image.png.9e9889bf74817655d1697aebd0fd3c4e.png

 

image.png.47b579377de4a18fa49c1d7a171eec46.png

Link to post
Share on other sites

Widocznie coś zrobiłeś źle, zapewnie dałeś mało drożdży lub szczep mało odporny na dużą zawartość alkoholi.

Kolejny przykład - BarleyWine 24 Blg na S-04, zabutelkowane po 10 miesiącach. Nagazował się, choć potrzebował kilka tygodni więcej niż zazwyczaj.

Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Juniorek napisał:

U mnie 5 miesięczny RIS 26BLG nie nagazowal się bez dodatku drożdży. Musiałem go ratować 

Jak długo czekałeś na nagazowanie? Bywa, że i 3 miesiące się nagazowuje. 

Link to post
Share on other sites

A ja Wam powiem, że ostatni RIS 23BLG z ziarnem kakaowca na gęstwie S-04 nagazował się po 4 tygodniach i piana jak na stoutcie. Piękna, kremowa :) więc nie ma reguły, Jak dobrze byly fermentacje prowadzone to powinno wystarczyć i się dobrze nagazować. 

Link to post
Share on other sites

U mnie ris 28blg fermentowany wyeast 1084 (5 pokolenie) nagazował się bez problemu. Nie wiem ile czasu mu to zajęło gdyż pierwszą butelkę otworzyłem po ok 2 miesiącach od butelkowania.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.