Jump to content
Sign in to follow this  
Tadzik

Drożdże - jakie do belgów?

Recommended Posts

Mam w planie uwarzenie kilku belgów i tu mam pytanie do praktyków - myślałem nad Belgian Strong Ale lub Belgian Abbey I/II. Nie wiem czemu ale jakoś nie jestem przekonany do THG. Może ktoś podpowie? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz użyć tych które wymieniłeś oraz jeszcze np. Belgian Ardenes, na tych ostatnich wyszły mi dobre piwka, THG nisko odfermentują, dostaniesz piwo bardziej wytrawne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierania będę robić bardziej na słodko w okolicach 70°C . O THG coś mi się obiło o uszy, że potrafią pracować bardzo wolno. Raczej będę się obracać w przedziale do 15/16°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

O THG coś mi się obiło o uszy, że potrafią pracować bardzo wolno.

ooooo ............. skąda taka informacja, ktoś z praktyków może to potwierdzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

używałem THG m.in. warząc Witka na WWP mogę powiedzieć że fermentacja trwa nieco dłużej niż zwykle ale burzliwa przebiega i tak szybciej niż przy drożdżach wyeast witbier 3944 i wlp 570 golden ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ciągu ostatniego miesiąca warzyłem serie piw na WLP 500 (odpowiednik 1214 Weast'a) i WLP 530 (odpowiednik THG). Co prawda były to moje pierwsze triple/duble ale różnice między tymi szczepami są znaczne.

 

WLP 500

 

We wszystkich piwach niesamowity zapach bananowy i dość szybka fermentacja. Odfermentowanie głębokie. Piwa są jeszcze zbyt młode, żebym je ocenił ale zapowiadają się niezwykle smacznie.

 

Belgian Ale z 13°Blg w ciągu 7 dni odfermentował do 2°Blg (i to już nie zmieniło się na cichej)

Tripel 18°Blg w ciągu 7 dni spadł do 2,5°Blg po 2 tygodniowej cichej dotarł do 2°Blg (cukier około 14% zsypu)

Dubel 16°Blg po tygodniowej fermentacji burzliwej i 2 tygodniowej cichej spadł do 2,5°Blg

 

WLP 530

 

Brak wyraźnego zapachu bananowego w zamian pojawiły się mocne maliny/jeżyny/porzeczki . Tempo fermentacji znacznie wolniejsze Odferementowanie nie aż tak głębokie.

 

Belgian Pale Ale 12,8°Blg po 6 dniach burzliwej spadło do 5°Blg a po cichej (2 tyg) do 3°Blg

Tripel z 20°Blg (cukier 12% w zsypie) po tygodniu burzliwej spadł do 5,5°Blg a finalnie wylądował na 3°Blg

Belgian Dark Strong Ale 22,5°Blg (cukier 18%) - po tygodniu spadło do 11°Blg !! Wstawiłem do ciepłego (26°C ) i po kolejnych 3 dniach spadło do 9°Blg a po tygodniu do 6,5°Blg . Cały czas sobie pracują (już w chłodniejszej temperaturze) i mam nadzieję, że do 5°Blg finalnie dociągną.

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie, napiszę tu co by nie mnożyć wątków. Jeśli podzielę saszetkę na 2 części i zrobię z nich 2 startery to ile czasu będą potrzebowały drodżaki na odpowiednie rozmnożenie aby skutecznie zaatakowały piwo 15°Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to wg mnie nie jest tak prosto policzalne. Bo wychodzę z założenia, że im mniej drożdży tym dłuższy czas fermentacji, więcej podziałów co skutkuje większą ilością efektów ich pracy w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze jedno pytanie, napiszę tu co by nie mnożyć wątków. Jeśli podzielę saszetkę na 2 części i zrobię z nich 2 startery to ile czasu będą potrzebowały drodżaki na odpowiednie rozmnożenie aby skutecznie zaatakowały piwo 15°Blg?

Czas nie ma specjalnego znaczenia, każdy krok prawidłowego startera zajmuje 12 do 36 godzin.

 

Ważne jest, żeby

1. Była dostatecznie duża objętość końcowa dla danej warki (kalkulator na mrmalty.com)

2. Było dostatecznie dużo pożywienia (brzeczka 7-10 Blg) i tlenu (mieszanie)

3. Przyrost objętości nie był zbyt duży; jak robisz duży starter z małej ilości drożdzy, trzeba go robić krokami - przyjmuje się, że w kazdym kroku można zwiększyć objętość startera 1 do 10 (ostrożniejsi mówią 1 do 4).

 

Jeżeli dla saszetki zalecany jest 1 litr, to dla połowy w zasadzi najpierw powinieneś zrobić starter 1/2 litra, a potem powiększyć go do 1 litra czy dalej. Ale myślę, że spokojnie możesz pominąć ten etap, pół saszetki w litrze jeszcze ujdzie, chyba, że są jakies bardzo stare drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze jedno pytanie, napiszę tu co by nie mnożyć wątków. Jeśli podzielę saszetkę na 2 części i zrobię z nich 2 startery to ile czasu będą potrzebowały drodżaki na odpowiednie rozmnożenie aby skutecznie zaatakowały piwo 15°Blg?

Są różne sposoby przygotowania drożdży do fermentacji nastawów o wysokim Blg, każdy z nich jest dobry jeżeli przynosi pozytywne skutki. W moim przypadku nigdy nie zawiodłem się używając gęstwe do fermentacji wysokiego Blg, czego nie mogę powiedzieć o starterze. Przy użyciu świerzych drożdży wyrobiłem sobie nawyk robienia startera, używam go do zrobienia lekkiego jasnego piwa 11 do 12 Blg, celem "rozruszania" drożdży i uzyskania gęstwy. Mając silną gęstwe można liczyć na skuteczną fermentacjie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jednak zdecydowałem się na THG. Moje wątpliwości odnośnie tempa ich pracy okazały się niepotrzebne. Najpierw błyskawicznie rozprawiły się z BPA - na rozruszanie. Teraz fermentują tripelka też w szybkim tempie (jakieś 7l piany w fermentatorze).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jeszcze nie zrobiłem żadnej warki ale wino wyrabiam 20 lat.Starter jest to taka szczepionka i jak sama nazwa wskazuje daje lepszy star.

Edited by max

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...