Nazwa użytkownika 13 Posted yesterday at 09:12 AM Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? 1 MłodyAl reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshko 37 Posted yesterday at 09:38 AM Jeśli nie myjesz fermentorów to może tak się stać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted yesterday at 12:37 PM 3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? Nie ma to znaczenia. Znaczenie ma higiena w browarze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted 10 hours ago Przy używaniu klasycznych szczepów piwowarskich nie, bo Saccharomyces musza występować w znaczącej ilości, żeby wpływać na smak. Taka ilość nie jest pewnie w stanie przetrwać nawet porządnego mycia, a co dopiero dezynfekcji. Inna sprawa w przypadku Brettanomyces lub jakichś innych rzadszych dzikusów - tutaj faktycznie taka sytuacja może mieć miejsce, bo te mogą wpływać na smak już przy minimalnych ilościach. Quote Share this post Link to post Share on other sites