Nazwa użytkownika Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? MłodyAl 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Jeśli nie myjesz fermentorów to może tak się stać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Pytam tak luźno, czy częsta zmiana szczepów drożdży może się przyczynić do zakażeń piwa mutantami z poprzednich warek? Nie ma to znaczenia. Znaczenie ma higiena w browarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Przy używaniu klasycznych szczepów piwowarskich nie, bo Saccharomyces musza występować w znaczącej ilości, żeby wpływać na smak. Taka ilość nie jest pewnie w stanie przetrwać nawet porządnego mycia, a co dopiero dezynfekcji. Inna sprawa w przypadku Brettanomyces lub jakichś innych rzadszych dzikusów - tutaj faktycznie taka sytuacja może mieć miejsce, bo te mogą wpływać na smak już przy minimalnych ilościach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.