Jump to content

Refermentacja Kölscha


Recommended Posts

Piwo fermentowało 3 tygodnie. Po tym czasie przelałem na cichą i chcę potrzymać ok. 2 miesiące w lodówce 6-8 stopni.
Czy do butelkowania powinienem dodać gęstwy czy powinno bez problemu się nagazować ?

Fermentowałem FM 42 stare nadreńskie. 

Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, konrados78 napisał:

Po tym czasie przelałem na cichą i chcę potrzymać ok. 2 miesiące w lodówce 6-8 stopni.

 

Dlaczego chcesz tak zrobić?

 

14 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał:

Powinno się nagazować.

 

Po 2 miesiącach w lodówce? Według mnie to będzie loteria, z większym prawdopodobieństwem, że raczej się nie nagazuje. Ja to bym się zastanawiał czy w ogóle zadawać 2-miesięczną gęstwę do nowego piwa, a co dopiero refermentacja piwa, które było tak długo w lodówce, na dodatek po przelaniu na cichą :D 

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Piwosz86 napisał:

 

Dlaczego chcesz tak zrobić?

 

 

Po 2 miesiącach w lodówce? Według mnie to będzie loteria, z większym prawdopodobieństwem, że raczej się nie nagazuje. Ja to bym się zastanawiał czy w ogóle zadawać 2-miesięczną gęstwę do nowego piwa, a co dopiero refermentacja piwa, które było tak długo w lodówce, na dodatek po przelaniu na cichą :D 

 

Nie chcę używać tej samej 2 - miesięcznej gęstwy. Do refermentacji dodałbym jakiejś innej, świeższej. Pytanie tylko czy to ma sens ?

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, konrados78 napisał:

 Pytanie tylko czy to ma sens ?

Nie ma kompletnie sensu, a wręcz przeciwnie. Może przynieść więcej szkody, niż pożytku. 

Link to post
Share on other sites

Może to Tobie pomoże:

- zrobiłem dwa "kelsze", oba trzymałem na cichej miesiąc w 2 do 5 st. C (takie warunki). Do jedego przy butelkowaniu dodałem gęstwę (świeżą, po Alcie), do drugiego nie dałem. Oba nagazowały się wzorowo, choć ten z gęstwą nieco szybciej.

Drożdże FM42.

Ja miałem problem z nagazowaniem lagerów po żelatynie. Drożdże hybrydowe nagazowaly się bez problemu.

Pozdrawiam.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.