Jump to content

Pytanie o fermentację Draughta od Coopers'a


q2ty
 Share

Recommended Posts

Jest to moja pierwsza warka i przyznaję szczerze że jeszcze nie do końca jestem oczytany. Win mam już wiele za sobą ale jestem w trakcie piwnego debiutu :P Nastawiłem w piątek brew-kita, Blg z 12 spadło do 1, na dnie jest sporo drożdżowego zapewne osadu ale rurka nadal wolno bulka i klarowność pozostawia wiele do życzenia. W "instrukcji obsługi" o przelewaniu na cichą fermentację nic nie bylo ale zastanawia mnie to coraz bardziej gdyż w czwartek wybywam a jeśli piwo się nie sklaruję nie przeleję go do butelek. Czy powinienem zlać znad osadu i zostawić je spokojnie na 1,5 tyg zanim wrócę? Czy to wina producenta czy takich "gotowców" nie trzeba przelewać na cichą?

 

Dori

Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny

Edited by dori
Link to comment
Share on other sites

Cześć :P

Hmmm, 12Blg do 1Blg i dalej bulga to cosik nie tak. Sugerowałbym bardziej błąd pomiaru. Jeżeli słuchać odgłosy fermentacji to zostaw w spokoju i poczekaj aż przestanie. Ale tak zupełnie :)

Piwo na tym etapie jest zupełnie nie klarowne i tym się nie przejmuj - tak ma być.

Jeżeli musisz wyjechać, to sugerowałbym w tym przypadku przelać na cichą fermentację, a po powrocie do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Cicha fermentacja daje nam gwarancje, że piwo będzie bardziej klarowne, dofermentuje i będzie bezpieczniej rozlewać do butelek. Wynik pomiaru rzeczywiście troche dziwny :P A jaka była temperatura pomiaru, należy pamiętać, że balingomierz jest skalibrowany na 20 st C. Ewentualnie może jakieś rozcieńczenie próby??

Link to comment
Share on other sites

Pomiar na pewno dobry bo jest monitorowany na bieżąco - wrzuciłem cukromierz do balona :P Zalecana temp miała wynosić 21-27 stopni więc starałem sie utrzymać ją na tym poziomie. Bulka ale już bardzo spokojnie więc wierzyłbym w ten pomiar. Chodziło mi głównie o to przelewanie na cichą bo w instrukcji o tym nic nie bylo a nie wygląda dobrze zostawić browar na tydzień na tym osadzie. Nie będzie problemów z refermentacją po tyg skoro tak szybko te drożdże zeżarły cukier?

Link to comment
Share on other sites

Dobrze pokazuje bo już nie raz go sprawdzałem. Zresztą nawet na puszce napisali że fermentacja trwa 4-6 dni przy tej temp :P Może takie drożdże... W każdym razie dziś przelewam na cichą bo mimo że już praktycznie stanęło w miejscu to na rozlewanie do butelek się nie nadaje :)

Link to comment
Share on other sites

Skoro cukromierz jest na stałe zanurzony w brzeczce, to prawdopodobnie został oklejony drożdźami i innymi smieciami.

Wówczas jest cięższy i wskazuje mniej.

Przelej na cichą, umyj i zdezynfekuj cukromierz i odczytaj jeszcze raz. Powinno być więcej niż 1 Blg :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Musiałem robić na 2 balony po 10l bo w aktualnym miejscu pobytu tylko taką miałem możliwość. Nic innego oprócz puszki nie dodawałem, Blg mierzyłem później i nadal 1... :D W każdym razie po powrocie wszystko ustało, to co powinno znalazło się na dnie i klarowny browar zakapslowałem. Jakiś czas temu otworzyłem tygodniową flaszkę i trzeba przyznać że ma potencjał... :) Dzięki za pomoc wszystkim zainteresowanym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.