Jump to content
ko20

Powolne filtrowanie w kociołku

Recommended Posts

Witam z pierwszym postem brać piwną, i mam prośbę.

 

Nowy kociołek, Brauheld pro, 30L. Wcześniej kilka razy robiłem w garze, filtrowanie przyp pomocy wężyka z oplotu. Tam filtrowanie i wysładzanie bardzo sprawnie. Kilkaaście minut w sumie. W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało. Słód był kupowny jako śrutowany grubo pod kociołek. Fakt, nic grubego z kosza nie przelaazło, ale to filtrowanie to jakaś porażka. Nie mieszałem w czasie zacierania, nie przeszorowałem łyżką po dnie żeby powciskać słód w otwory, podejrzewam, że to się właśnie stało.

Są na to jakieś patenty? Zastanawiam się czy przykrycie tego dnia otworkami siatką o odpowiednich oczkach nie poprawiłoby sytuacji.

Podpowiedzcie proszę bo pewnie większość to przerabiała, a nie mogę nic sensownego znalezć.

 

marcin

 

Edited by ko20

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, pt123 napisał:

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

wsypać na dno sita?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, pt123 napisał:

Pozwolę sobie dołączyć z pytaniem. W jaki sposób dodać łuskę gdy warzymy w kociołku? W przypadku warzenia tradycyjnego (w garnku) wsypujemy łuskę na dno kadzi filtracyjnej. 

 

Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, kiwitom napisał:

 

Kolego w momencie kiedy powinno się wsypywać pierwsze słody, wsypujesz łuskę i trochę mieszasz, żeby ciut namokła i poszła na dno (dolne sito). Dosypujesz słody, które dodatkowo spychają łuskę na dół.

Dzięki. W zasadzie to oczywiste. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, anteks napisał:

wsypać na dno sita?

 

Tak , wsypać na dno  kosza od zacierania 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem wczoraj taki  problem z pszenicą, dodałem łuski ale przelew był strasznie wolny. Pomogło dolanie wody, tydzień wcześniej nie miałem takie problemu wiec pewnie również dochodzi sposób śrutowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, ko20 said:

W kociołku, dosłownie z niego kapało, chyba z godzinę to trwało.

Upewnij się też, że całość młóta osiągnęła na wygrzewie dobroczynne 75-78C. 

Nawet jak zaczynasz zacieranie z ilością wody w stosunku 3.5 l ma kg, warto w trakcie zacierania zwiększyć jej ilość stopniowo. Ciężko tu podać konkretne wartości, bo każdy kociołek i każda warka może mieć inne wymagania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, lukaschels napisał:

Ja miałem wczoraj taki  problem z pszenicą, dodałem łuski ale przelew był strasznie wolny. Pomogło dolanie wody, tydzień wcześniej nie miałem takie problemu wiec pewnie również dochodzi sposób śrutowania. 

 

Bo właśnie pszenica sprawia najwięcej problemów tego typu. Ja lubię pszeniczniaki, ale jak mam warzyć coś pszenicznego, to już mam stresa. Źle się filtruje, pompa się przytyka itp, choć bez pszenicy nigdy coś podobnego mi się nie zdarzało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że odpowiedź na nasz problem tkwi w postach kolegów.

aby zacier w środku utrzymał odpowiednią temperature musi być odpowiedni przepływ.

1. Myślę że zwiększona ilość wody, nawet kosztem wydajności.
-ewentualnie dodanie wody w trakcie, np w celu podniesienia temperatury.
2. Grubsze śrutowanie słodu pszennego i jego gatunek, odniosłem wrażenie po postach że niektóre produkują dużą ilość błota.
3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody
4. Łuska ryżowa na dno.

Spróbuj zadać to pytanie na grupie FB Polska liga użytkowników klarstein.



Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, lukaschels napisał:

3. Pomimo że nie jest to zalecane to delikatne zakwaszenie wody

Dlaczego zakwaszanie wody nie jest zalecane?

 

A co do łuski, to sugeruje równomiernie rozmieszać ja ze słodami. Filtracja ma iść całą powierzchnią złoża.

 

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodzi o klasyczne hefeweizeny. optymalne ph działania esterazy to powyżej 5.7.
Widziałem porady że można zakwasić po przerwie ferulikowej a też takie żeby zakwasić tylko wodę do wysladzania.


Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to zależy jaką wodą dysponujesz. Przerwa ferulowa też zbędna.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.