łysy ĄĘ Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Będzie robiony RIS, a właściwie dwa RIS-y sobota po sobocie. Jest opcja na zrobienie ok 8 litrów cienkusza 8-9 Blg z wysłodzin po każdym z nich. Czy dobrym pomysłem będzie dolanie schłodzonej brzeczki drugiego cienkusza do fermentującego cienkusza nastawionego tydzień wcześniej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Możesz też w jednym cienkuszu zatrzeć drugiego RISa zamiast części wody. A jeśli chcesz odrębnego cienkusza, to chyba nie ma przeciwwskazań, chociaż być może (nie wiem) jest możliwe, że piwo wyjdzie jak po overpitchingu, bo to jakby zrobić taki ogromny starter - ale tu może się wypowie ktoś bardziej doświadczony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Może zastosować 10-15l fermentory i zrobić te piwa z różnymi drożdżami.Jak bym się bawił w takie coś to bym dolał po tygodniu następne 8l i sprawdził co wyjdzie. Nie napowietrzał bym tego drugi raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.