Jump to content

Pozbycie się osadu


Recommended Posts

Dzień dobry ponownie, 

Podpowiedzcie mi proszę czy warto brzeczkę po:

- schłodzeniu (chłodnicą)

- zlaniu chłodnej znad osadu do fermentora, 

zostawić na kilka godzin aby chmieliny oraz inny osad osiadł i dopiero po tym zabiegu napowietrzyć poprzez ponowne zlanie znad osadu i zadać drożdże. Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? 

Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Nomic napisał:

 Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? 

Osady które byś takim manewrem oddzielił, to będą cięższe osady, które i tak opadły by w czasie fermentacji, więc ich wpływ na klarowność jest niewielki. Poszukaj przyczyn braku klarowności gdzie indziej. Możliwe przyczyny zmętnienia to : zbyt słabe gotowanie, nieodpowiedne ph zacieru i wody do wysładzania, zbyt mocne wysładzanie co powoduje zwiększone wypłukiwanie polifenoli, duża ilość dekstryn/białek/skrobi w brzeczce,  nieodpowiedni szczep drożdży, chmielenie na zimno itp, itd. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.