Skocz do zawartości

Ziarno kakaowca


Rekomendowane odpowiedzi

 

51 minut temu, Aras Aras napisał:

Witam. W jaki sposób zadać macerowane pokruszone ziarna kakaowca na cichą fermentację. Z tłuszczem czy może wyparzone bez wytrąconego tłuszczu? Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20210218_181534.jpg

Te ziarna smażyłeś na smalcu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, anteks napisał:

 

Te ziarna smażyłeś na smalcu?

Tłuszcz wytrącił się dzięki alkoholowi w którym macerowały się ziarna. Z takiego tłuszczu wyrabia się tzw białą czekoladę. Tłuszcz niestety ma negatywny wpływ na pianę warki dlatego zastanawiam się w jaki sposób się go pozbyć bez ryzyka zakażenia brzeczki podczas cichej fermentacji.

Edytowane przez Aras Aras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może oddziel te ziarna od tłuszczu (jakoś przecedź) i same ziarna przepłucz jakimś mocnym alkoholem. Co prawda nigdy nie robiłem tego ale od tego bym spróbował ;) Może najpierw na małej próbce, np zaczerpnij łyżkę i sprawdź jak to pójdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, skybert napisał:

A tak z ciekawości to co chcesz osiągnąć tymi ziarnami kakaowca?

Jest tyle świetnych sprawdzonych stylów, bez dodatku smalcu ?.

Ciekawość to właśnie odpowiedź na Twoje pytanie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.