Jump to content

Ziarno kakaowca


Aras Aras
 Share

Recommended Posts

 

51 minut temu, Aras Aras napisał:

Witam. W jaki sposób zadać macerowane pokruszone ziarna kakaowca na cichą fermentację. Z tłuszczem czy może wyparzone bez wytrąconego tłuszczu? Z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20210218_181534.jpg

Te ziarna smażyłeś na smalcu?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, anteks napisał:

 

Te ziarna smażyłeś na smalcu?

Tłuszcz wytrącił się dzięki alkoholowi w którym macerowały się ziarna. Z takiego tłuszczu wyrabia się tzw białą czekoladę. Tłuszcz niestety ma negatywny wpływ na pianę warki dlatego zastanawiam się w jaki sposób się go pozbyć bez ryzyka zakażenia brzeczki podczas cichej fermentacji.

Edited by Aras Aras
Link to comment
Share on other sites

Może oddziel te ziarna od tłuszczu (jakoś przecedź) i same ziarna przepłucz jakimś mocnym alkoholem. Co prawda nigdy nie robiłem tego ale od tego bym spróbował ;) Może najpierw na małej próbce, np zaczerpnij łyżkę i sprawdź jak to pójdzie.

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, skybert napisał:

A tak z ciekawości to co chcesz osiągnąć tymi ziarnami kakaowca?

Jest tyle świetnych sprawdzonych stylów, bez dodatku smalcu 😉.

Ciekawość to właśnie odpowiedź na Twoje pytanie 😉

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.