Jump to content

Czy ten probiotyk nadaje się do zakwaszania?


Recommended Posts

Cześć. Mam po 2kg Pale Ale i Pilsa, znalazłem w domu kilka opakowań probiotyku  Biopron IB-Symbio + Enzymes i pomyślałem, żeby uwarzyć pierwszego kwasa z zakwaszaniem w kotle. Tylko mam wątpliwości czy się nada, bo poza Lactobacillus ma też inne bakterie i do tego enzymy. Także piwo nie będzie jak Wojak, bez dodawania "sztucznych" enzymów 🤣 Oto skład:

 

•    Bifidobacterium bifidum NCIMB 30179,

•    Bifidobacterium breve NCIMB 30180,

•    Bifidobacterium longum NCIMB 30182,

•    Lactobacillus acidophilus NCIMB 30184,

•    Lactobacillus casei NCIMB 30185,

•    Lactobacillus plantarum NCIMB 30187,

•    Lactobacillus rhamnosus NCIMB 30188,

•    Lactococcus lactis ssp. lactis NCIMB 30222,

•    Streptococcus thermophilus NCIMB 30189

 

Enzymy trawienne

•    Amylaza 1300 DU

•    Lipaza 675 FIP

•    Proteaza 4,5 400 HUT

 

Jeśli da radę, to ile kapsułek (jedna 4,5 x 10^9 CFU) i jaka temperatura? Jest trochę przeterminowany, ale trzymany był w chłodnym.

 

Edited by Ro2
Link to post
Share on other sites

Według internetów bakterie Bifidobacterium sp. i  Streptococcus thermophilus prawdopodobnie nie mają znaczenia, bo albo nie jesteś w stanie osiągnąć dostatecznie beztlenowego środowiska (to głownie dotyczy Bifidobacterium) albo brzeczka nie jest dla nich optymalną pożywką. Natomiast jeśli chodzi o enzymy to proteaza może może Ci zdegradować białka, co wpłynie negatywnie na pianę, ale nie mam pojęcia ile to 400 HUT oraz ile taka proteaza zachowa swoją aktywność.

 

Tak czy inaczej nic tu Ci raczej nie zaszkodzi, więc próbuj śmiało i się pochwal efektami :)

Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź. Na blogu Beerfreak przeczytałem

Cytat

Drugim powodem mogą być… Lactobacillusy, którymi zakwaszamy brzeczkę. Nie są one w stanie samodzielnie przemieniać leucyny w kwas izowalerianowy. Okazuje się jednak, że sytuacja diametralnie się zmienia, jeśli towarzystwa dotrzymają im bakterie z rodzaju Streptococcus thermophilus. Dostarczają one produkty pośrednie niezbędne do przeprowadzenia takiej reakcji, a Lactobacillus niestety wykorzystuje sytuację i zabiera się za produkcję serowych aromatów. Streptococcus często znajduje się w probiotykach i kulturach mleczarskich.

I biorąc to i możliwość degradacji białek chyba sobie odpuszczę ten eksperyment.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.