Jump to content

Recommended Posts

Witam 

Uwarzyłem jakiegoś bubla 😆 z laktozą i nie mogę się wgl połapać co z czym i jak. 

Od początku to wgl miałem problem z tym piwem bo chyba przez ilość płatków zrobiło się takie gęste że nie szło tego przefiltrować. 

Ale jakoś już poszło, w sumie mało kiedy robię próbę jodową, teraz do samego końca zacierania wskaźnik lekko się barwił. Mimo długiego zacierania. 

Wyszło mi ok 23l brzeczki ok 15brix w tym 500g laktozy plus starter 2l.

Podczas fermentacji dodałem 2kg pulpy z mango.

Dziś odczyt refraktometru pokazał ok 9,2-9,5brix a balingomierz 6,5blg. 

Piwo fermentuje już 15dni w temp 21'c.

Drożdże White Labs WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend

Nie mam pojęcia jak obliczyć odfermentowanie?

I czy wgl pomiary byly dobre bo brzeczka była taka bardzo oleista, gęsta.

 

16136463203282659994151256415308.jpg

Link to post
Share on other sites

Odczyt z balingomierza i refraktometru po przeliczeniu są zbliżone.

0,5kg laktozy na 23l podbiło ekstrakt o około 1,5blg. Pulpa z mango (o ile jest bez cukru) ma około 16°brix, także można pominąć, bo minimalnie podbiła ekstrakt.

Czyli, o ile przy Twoim refraktometrze działa współczynnik 1,04, mamy 14,4blg początkowe i 6,5 końcowe - jakieś 56%. Odliczając laktozę - 12,9 i 5 - dalej niskie 62%.

Robiłeś próbę jodową po zacieraniu? Przy gęstym zacierze i znaczącej ilości niesłodowanych płatków być może nie zatarło się do końca?

Samych drożdży nie używałem, także co do szybkości ich działania może ktoś inny się wypowie.

Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, punix napisał:

Robiłeś próbę jodową po zacieraniu?

Tak jak pisałem do końca było lekkie zabarwienie ale z tego co wyczytałem to prędzej wskaźnik oszukuje niż po tak długim zacieraniu jeszcze jest skrobia. Nie wiem nie mam pojęcia. 

Pulpy użyłem Takiej z dodatkiem cukru

Napewno jeszcze zostawię to piwo na drożdżach.

 

Teraz próba jodowa też barwi się lekko na taki dziwny kolor. Więc pewnie nie zostało zatarte do końca 🥴

IMG_20210218_124714.jpg

Edited by Sumikk
Link to post
Share on other sites

No już teraz nic nie zrobię. Zostawiam jeszcze na trochę w ciepłym i zobaczymy za tydzień. Jak blg będzie stało to pewnie zleje na cichą i do butelek 😆

 

Może jeszcze coś popracują te drożdże bo w sumie to nie zauważyłem że było mało wody w rurce tak że nie bulkała, dolałem i widać że pracuje jeszcze 😆

Edited by Sumikk
Link to post
Share on other sites
W dniu 18.02.2021 o 12:25, punix napisał:

Pulpa z mango (o ile jest bez cukru) ma około 16°brix, także można pominąć, bo minimalnie podbiła ekstrakt.

Hmm ale jeśli dodałem 2kg tej pulpy a w sumie w składzie pisze że ma 15g cukru na 100g to wychodzi tak jak bym dodał 300g cukru do tego 23l piwa, to nie podniesie blg o 1,3stopnia ? 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.