sqymon 0 Posted February 16 Share Posted February 16 Witam Właśnie przymierzam się do pierwszego pilsa z ekstraktów. Towar już mam, 2 ekstrakty jasne, Chmiel Oktawia - 30g, Chmiel Sybilla - 30g temperatura fermentacji będzie ok 10stC. Powinno wyjść ok 12BLG i 23l. Kupiłem bez namysłu 1 saszetkę drożdży S23. Dziś czytam etykietkę a tam że 1 saszetka jest na 10-15l w temperaturze pokojowej, a dla 9-15stC potrzeba 2 saszetkina 10-15 litrów. W myśl tego co napisali to ja potrzebuję ze 3 saszetki - na bogato można powiedzieć. Do tej pory głównie używałem US05 i tam 1 saszetka wystarczała na 20-23l nawet dla 16,5BLG Jakie opinie i doświadczenia ? Quote Link to post Share on other sites
yoshko 40 Posted February 16 Share Posted February 16 Taka mała różnica pomiędzy lagerami a ale. Dlatego przy lagerach warto (dosłownie) zrobić coś lekkiego a potem korzystać z gęstwy. Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted February 16 Share Posted February 16 2 godziny temu, sqymon napisał: W myśl tego co napisali to ja potrzebuję ze 3 saszetki - na bogato można powiedzieć. No niestety. Zrób 10 litrów jakiegoś Leichtbiera na jednej saszetce, a mocniejsze piwko na gęstwie. 2 godziny temu, sqymon napisał: Do tej pory głównie używałem US05 i tam 1 saszetka wystarczała na 20-23l nawet dla 16,5BLG To też za mało. Quote Link to post Share on other sites
x1d 170 Posted February 16 Share Posted February 16 Albo, jak nie chcesz dokupować surowców, zrób na 2 razy. Przy okazji możesz zrobić na innych chmielach, będziesz miał ich porównanie. Quote Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 44 minuty temu, Gawron napisał: To też za mało. Co do US05 na etykiecie jest że 1 saszetka na 20-30l litrow 27 minut temu, x1d napisał: Albo, jak nie chcesz dokupować surowców, zrób na 2 razy. Przy okazji możesz zrobić na innych chmielach, będziesz miał ich porównanie. Ehhh, ale to 2x burdel w kuchni i dwa wieczory na chmielenie. Ogólnie samo chmielenie to ok, ale ogarnąć kuchnie po tym to już większy dramat... Założy że robię na 2x, to w którym dniu pobrać gęstwę i ile. Załóżmy że robił bum 2x 11litrów Quote Link to post Share on other sites
x1d 170 Posted February 16 Share Posted February 16 28 minut temu, sqymon napisał: Założy że robię na 2x, to w którym dniu pobrać gęstwę i ile. Załóżmy że robił bum 2x 11litrów Jak skończy się fermentacja, liczyłbym z 2 tygodnie. Ilość policzysz kalkulatorem. Quote Link to post Share on other sites
Gawron 269 Posted February 16 Share Posted February 16 46 minut temu, sqymon napisał: Co do US05 na etykiecie jest że 1 saszetka na 20-30l litrow Tak. Producent bardzo optymistycznie podaje ilości potrzebnych drożdży. 48 minut temu, sqymon napisał: w którym dniu pobrać gęstwę i ile po skończonej fermentacji. ilość policzysz kalkulatorem. np tym https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Quote Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 No to skoro taki urok pilsa to trudno, zamawiam dodatkowe drożdże + trochę kapsli żeby na SMARTa uzbierać.... Musze ważyć póki niskie temperatury, bo potem temp w piwnicy zacznie rosnąć 🍺 Quote Link to post Share on other sites
Mibor 88 Posted February 16 Share Posted February 16 4 godziny temu, sqymon napisał: Powinno wyjść ok 12BLG i 23l. Żeby było 12 BLG do fermentacji to raczej 20 litrów. Jak po gotowaniu będzie wyższe BLG to zawsze możesz dolać wody przed fermentacją. Uprzedzając - najlepiej z nieotwieranej wcześniej butelki. Quote Link to post Share on other sites
WojtekGaaD 19 Posted February 16 Share Posted February 16 (edited) 24 minuty temu, sqymon napisał: No to skoro taki urok pilsa to trudno, zamawiam dodatkowe drożdże + trochę kapsli żeby na SMARTa uzbierać.... Musze ważyć póki niskie temperatury, bo potem temp w piwnicy zacznie rosnąć 🍺 Ja bym radził uwarzyć 😀 A nie można by z zachowaniem podstawowych zasad czystości zebrać wymaganą ilość drożdży podczas burzliwej z czapy drożdzowej ? Zdrowsze rozpędzone i głodne i dużo szybciej do użycia - fakt ryzyko infekcji istnieje ale sporo ludzi otwiera i zagląda do fermentorów i piwa wychodzą. Dezynfekcja, dystans i maseczka 😀 . Edited February 16 by WojtekGaaD Korekta Quote Link to post Share on other sites
fotohobby 80 Posted February 17 Share Posted February 17 Pilsy, lagery, koźlaki, portery warto warzyć w serii. Ja zaczynam od lekkiej Desitki, a później lecą pozostałe. 2-3 pokolenie gęstwy daje najlepsze efekty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.