Jump to content

Saflager S23 - drożdże - dawkowanke


Recommended Posts

Witam

 

Właśnie przymierzam się do pierwszego pilsa z ekstraktów. Towar już mam, 2 ekstrakty jasne, Chmiel Oktawia - 30g, Chmiel Sybilla - 30g

temperatura fermentacji będzie ok 10stC. Powinno wyjść ok 12BLG i 23l.

 

Kupiłem bez namysłu 1 saszetkę drożdży S23. Dziś czytam etykietkę a tam że 1 saszetka jest na 10-15l w temperaturze pokojowej, a dla 9-15stC potrzeba 2 saszetkina 10-15 litrów.

 

W myśl tego co napisali to ja potrzebuję ze 3 saszetki - na bogato można powiedzieć.

Do tej pory głównie używałem US05 i tam 1 saszetka wystarczała na 20-23l nawet dla 16,5BLG

 

Jakie opinie i doświadczenia ?

 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, sqymon napisał:

W myśl tego co napisali to ja potrzebuję ze 3 saszetki - na bogato można powiedzieć.

 

No niestety. Zrób 10 litrów jakiegoś Leichtbiera na jednej saszetce, a mocniejsze piwko na gęstwie.

2 godziny temu, sqymon napisał:

Do tej pory głównie używałem US05 i tam 1 saszetka wystarczała na 20-23l nawet dla 16,5BLG

 

To też za mało.

 

Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Gawron napisał:

 

To też za mało.

 

Co do US05 na etykiecie jest że 1 saszetka na 20-30l litrow 

 

27 minut temu, x1d napisał:

Albo, jak nie chcesz dokupować surowców, zrób na 2 razy.  Przy okazji możesz zrobić na innych chmielach, będziesz miał ich porównanie.

Ehhh, ale to 2x burdel w kuchni i dwa wieczory na chmielenie. Ogólnie samo chmielenie to ok, ale ogarnąć kuchnie po tym to już większy dramat... 

 

Założy że robię na 2x, to w którym dniu pobrać gęstwę i ile. Załóżmy że robił bum 2x 11litrów 

Link to post
Share on other sites

 

28 minut temu, sqymon napisał:

Założy że robię na 2x, to w którym dniu pobrać gęstwę i ile. Załóżmy że robił bum 2x 11litrów 

Jak skończy się fermentacja, liczyłbym z 2 tygodnie. Ilość policzysz kalkulatorem.

Link to post
Share on other sites
46 minut temu, sqymon napisał:

Co do US05 na etykiecie jest że 1 saszetka na 20-30l litrow 

 

Tak. Producent bardzo optymistycznie podaje ilości potrzebnych drożdży.

48 minut temu, sqymon napisał:

w którym dniu pobrać gęstwę i ile

po skończonej fermentacji. ilość policzysz kalkulatorem. np tym https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

 

Link to post
Share on other sites

No to skoro taki urok pilsa to trudno, zamawiam dodatkowe drożdże + trochę kapsli żeby na SMARTa uzbierać.... 

 

Musze ważyć póki niskie temperatury, bo potem temp w piwnicy zacznie rosnąć 🍺

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, sqymon napisał:

Powinno wyjść ok 12BLG i 23l.

Żeby było 12 BLG do fermentacji to raczej 20 litrów. Jak po gotowaniu będzie wyższe BLG to zawsze możesz dolać wody przed fermentacją. Uprzedzając  - najlepiej z nieotwieranej wcześniej butelki.

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, sqymon napisał:

No to skoro taki urok pilsa to trudno, zamawiam dodatkowe drożdże + trochę kapsli żeby na SMARTa uzbierać.... 

 

Musze ważyć póki niskie temperatury, bo potem temp w piwnicy zacznie rosnąć 🍺

Ja bym radził uwarzyć 😀
A nie można by z zachowaniem podstawowych zasad czystości zebrać wymaganą ilość drożdży podczas burzliwej z czapy drożdzowej ? Zdrowsze rozpędzone i głodne i dużo szybciej do użycia - fakt ryzyko infekcji istnieje ale sporo ludzi otwiera i zagląda do fermentorów i piwa wychodzą. Dezynfekcja, dystans i maseczka 😀 .

Edited by WojtekGaaD
Korekta
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.