Jump to content

Recommended Posts

Hej, 

Mam obmyśloną recepturę na piwo z żytem na chmielu zula. Dotychczas popełniłem na nim jedno piwo, 2 tygodnie od butelkowania zapowiada się świetnie, ale chętnie wysłucham opinii piwowarów z większym obejściem z zulą. Za ewentualne sugestie będę wdzięczny.

 

Zacieranie 67C na lenia. 90m

6kg pilzneński

2kg żytni

2 kg monachijski.

0.5 kg płatki żytnie ugotowane i zblendowane

 

Mashout 78C 10 m 

 

Gotowanie 90 minut

 

Chmielenie:

IUNGA 20G FWH 

IUNGA 20G 60 m 

 

Zula 80g 15m

Zula 80g  5m

Zula 80g flameout

 

Zula 50g 5 dni cichej jedno wiadro, drugie bez cichej.

 

Fermentacja dannstar nottingham wiadro z cichą i jakieś inne drożdże (s33) z kolekcji wiadro bez chmielenia na zimno.

 

 

Docelowo ma być pachnące owocami z 

Zuli piwko z kwasowością typową dla żyta.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.