Jankasper 82 Posted February 15 Share Posted February 15 Hej, Mam obmyśloną recepturę na piwo z żytem na chmielu zula. Dotychczas popełniłem na nim jedno piwo, 2 tygodnie od butelkowania zapowiada się świetnie, ale chętnie wysłucham opinii piwowarów z większym obejściem z zulą. Za ewentualne sugestie będę wdzięczny. Zacieranie 67C na lenia. 90m 6kg pilzneński 2kg żytni 2 kg monachijski. 0.5 kg płatki żytnie ugotowane i zblendowane Mashout 78C 10 m Gotowanie 90 minut Chmielenie: IUNGA 20G FWH IUNGA 20G 60 m Zula 80g 15m Zula 80g 5m Zula 80g flameout Zula 50g 5 dni cichej jedno wiadro, drugie bez cichej. Fermentacja dannstar nottingham wiadro z cichą i jakieś inne drożdże (s33) z kolekcji wiadro bez chmielenia na zimno. Docelowo ma być pachnące owocami z Zuli piwko z kwasowością typową dla żyta. Quote Link to post Share on other sites
zasada 568 Posted February 15 Share Posted February 15 32 minuty temu, Jankasper napisał: zblendowane A czemu chcesz blendowac? Quote Link to post Share on other sites
Jankasper 82 Posted February 15 Author Share Posted February 15 18 minutes ago, zasada said: A czemu chcesz blendowac? Zacieram w worku do Biab umieszczonym na fałszywym dnie w termosie. Blendowanie płatków poprawia mi tempo wysładzania i wydajność. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.