Emilerr 0 Posted February 15 Share Posted February 15 Dzień dobry. To moj pierwszy post i od razu pytanie. Właśnie warzy mi się koźlak z brewkitu Gozdawy. Od samego początku stoi w temp 5-9 stopni. Pracowało intensywnie i nie w tym problem. Problem w tym że stoi już 25 dni i cały czas pracuje. Schodzę co jakiś czas do piwnicy żeby pobrać do zmierzenia BLG ale chyba nie ma sensu skoro pracuje. Czekać spokojnie czy coś pokombinować? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted February 15 Share Posted February 15 Jakie blg, ile litrów, jakie drożdże i ile? Po 25 dniach już bym mierzył. Quote Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 15 Posted February 15 Share Posted February 15 Raczej fermentuje 🙂 Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 15 Author Share Posted February 15 (edited) Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. Edited February 15 by emilerr@wp.pl Quote Link to post Share on other sites
anteks 754 Posted February 15 Share Posted February 15 Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał: Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. To jaka temp początkowa? Quote Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 15 Posted February 16 Share Posted February 16 8 godzin temu, emilerr@wp.pl napisał: Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy. Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem? anteks 1 Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 8 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem? Hmm. Chyba za wcześnie wstałem i nie czaję dogryzki. Napisałem zbyt zawile? 7 godzin temu, anteks napisał: To jaka temp początkowa? 23 stopnie Quote Link to post Share on other sites
fotohobby 80 Posted February 16 Share Posted February 16 (edited) Ło, Panie jak Ty przetrzymałeś tego koźlaka prawie 2dni w 23C (zapomniałeś o nim?) to drożdże mógły pewną część ekstraktu przejeść, pòźniej je uśpiĺeś nagłym obniżeniem temperatury, a teraz nie wiadomo, co się tam dzieje. Zmierz BLG Edited February 16 by fotohobby Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 (edited) 5 godzin temu, fotohobby napisał: Edited February 16 by emilerr@wp.pl Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 Nie zapomniałem. W instrukcji było napisane aby po 36-48 godzinach schłodzić do 18-20. Wiedziałem że lepiej jak bedzie niższa temperatura, zresztą innej nie mam jak uzyskać. Idę sprawdzić blg Quote Link to post Share on other sites
fotohobby 80 Posted February 16 Share Posted February 16 Wiesz co warte są takie instrukcje ? Te drożdże, ktòrych użyłeś były w tym zestawie, czy je dokupiłeś osobno? Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 16 Author Share Posted February 16 Drożdże z zestawu. Blg 3.5. Tydzień temu miało 4.5 Quote Link to post Share on other sites
fotohobby 80 Posted February 17 Share Posted February 17 No cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C). Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C. Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane. Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj Jest w miarę klarowne ?p Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 17 Author Share Posted February 17 Dzięki. Tak zrobię. Jest bardzo klarowne i smaczne. Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 18 Author Share Posted February 18 W dniu 17.02.2021 o 10:33, fotohobby napisał: No cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C). Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C. Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane. Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj Jest w miarę klarowne ?p Tak się zastanawiam ile dodać glukozy i czy trzymać przez chwilę w domu (22 °C) czy zabutelkować i od razu do piwnicy. Wedle kalkulatora ok 80-90 gram glukozy i 500 ml wody (2.2-2.4 nagazowania) Quote Link to post Share on other sites
Nazwa użytkownika 15 Posted February 18 Share Posted February 18 (edited) Zabutelkuj i potrzymaj do tygodnia czasu w temperaturze, w której fermentowales. Sprawdzaj nagazowanie czy czasem granaty się nie tworzą. Później do piwnicy. Edited February 18 by Nazwa użytkownika Quote Link to post Share on other sites
Emilerr 0 Posted February 18 Author Share Posted February 18 15 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Zabutelkuj i potrzymaj do tygodnia czasu w temperaturze, w której fermentowales. Sprawdzaj nagazowanie czy czasem granaty się nie tworzą. Później do piwnicy. Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły? Quote Link to post Share on other sites
punix 302 Posted February 18 Share Posted February 18 Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał: Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły? Mogą być po tygodniu, mogą po miesiącu, a mogą i po pół roku. Kwestia, na ile piwo było niedofermentowane, ewentualnie jak szybko np. dzikusy będą dojadały bardziej złożone cukry. Ogólnie, jeśli blg przez kilka dni nie spada i nie zakazisz, nie powinno być problemów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts