Jump to content

Koźlak długa fermentacja


Recommended Posts

Dzień dobry. To moj pierwszy post i od razu pytanie. Właśnie warzy mi się koźlak z brewkitu Gozdawy. Od samego początku stoi w temp 5-9 stopni. Pracowało intensywnie i nie w tym problem. Problem w tym że stoi już 25 dni i cały czas pracuje. Schodzę co jakiś czas do piwnicy żeby pobrać do zmierzenia BLG ale chyba nie ma sensu skoro pracuje. Czekać spokojnie czy coś pokombinować?

Link to post
Share on other sites

Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy.

Edited by emilerr@wp.pl
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał:

Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy.

To jaka temp początkowa?

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, emilerr@wp.pl napisał:

Początkowo miał 13.5 blg. Ile ma teraz nie mierzyłem. Wracałem z pustym naczyniem bo pracuje i żeby nie zakazić. Drożdze z zestawu, tylko ta jedna paczka (GLW35). 20 litrów. A i z dziennika mi wynika że jednak nie od razu w niskiej temp. Po 36 godzinach wyniosłem do piwnicy.

Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem?

Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Zaraz będzie burza, ale muszę się zapytać. Byłeś w wojsku szyfrantem, trafiłem?

Hmm. Chyba za wcześnie wstałem i nie czaję dogryzki. Napisałem zbyt zawile?

7 godzin temu, anteks napisał:

To jaka temp początkowa?

23 stopnie 

Link to post
Share on other sites

Ło, Panie jak Ty przetrzymałeś tego koźlaka prawie 2dni w 23C (zapomniałeś o nim?) to drożdże mógły pewną część ekstraktu przejeść, pòźniej  je uśpiĺeś nagłym obniżeniem temperatury, a teraz nie wiadomo, co się tam dzieje.  Zmierz BLG

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites

No  cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej  do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C).

Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C.

Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane.

 

Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj

Jest w miarę klarowne ?p

Link to post
Share on other sites
W dniu 17.02.2021 o 10:33, fotohobby napisał:

No  cóż, na przyszłość drożdże dodajemy do brzeczki schłodzonej  do temperatury w której chcemy rozpocząć fermentację (+/- 2C).

Dla drożdży dolnej fermentacji to 8-10C.

Instrukcje są pisane pobieżnie a kiedy zmieni sięjakiś składnik (np drożdże) nie są aktualizowane.

 

Zmierz za 2 dni, jak nadal będzie 3.5 butelkuj

Jest w miarę klarowne ?p

Tak się zastanawiam ile dodać glukozy i czy trzymać przez chwilę w domu (22 °C) czy zabutelkować i od razu do piwnicy. Wedle kalkulatora ok 80-90 gram glukozy i 500 ml wody (2.2-2.4 nagazowania)

Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

Zabutelkuj i potrzymaj do tygodnia czasu w temperaturze, w której fermentowales. Sprawdzaj nagazowanie czy czasem granaty się nie tworzą. Później do piwnicy.

Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły?

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, emilerr@wp.pl napisał:

Cały czas fermentowałem w piwnicy. Jak długo mogą robić się granaty? Jeśli przetrzymają powiedzmy miesiąc to znaczy że się nie zrobiły?

 

Mogą być po tygodniu, mogą po miesiącu, a mogą i po pół roku. Kwestia, na ile piwo było niedofermentowane, ewentualnie jak szybko np. dzikusy będą dojadały bardziej złożone cukry.

Ogólnie, jeśli blg przez kilka dni nie spada i nie zakazisz, nie powinno być problemów.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.