Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Przełom w pszenicy, ma być czy niekoniecznie?

Recommended Posts

No właśnie. Robię moją pierwszą zacieraną pszenicę i przełomu ani widu ani słychu. Zasyp jest 2kg jęczmienia i 2.5kg pszenicy, a farfocli jakoś nie widać. Coś źle zrobiłem z przerwami podczas zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pszenicy jest tak dużo białek, że przełom powinien być i to dość obfity. Czy jest potrzebny to nie wiem, ale ja zawsze mam w pszenicy największy przełom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Był, ale drobny - za to dużo. Zobaczyłem dopiero przy dekantowaniu do fermentora dziś rano.

To mógł być już osad zimny

 

EDIT: chociaż chyba nie, osadu zimnego jest stosunkowo niewiele

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...