Jump to content

Lager na Mosaicu - problem z odfermentowaniem


Recommended Posts

Witam piwoszy!

 

Zrobiłem Pilsa 12. Rozdzieliłem to na 2 części (każda 22 litry). Pierwszą nachmieliłem Lubelskim 100g. Drugą nachmieliłem Mosaic'iem 130g (zbiór 2019). Lubelski odfermentował w 15 dni do 2,3~2,5 więc przelałem na cichą. W tym samym momencie Mosaic pokazywał 6,6. 

 

Z czego to może wynikać? Wszystko było identycznie. Jedyna różnica to chmiel i lodówki ale lodówki były ustawione podobnie na około 11°C. Po tych piętnastu dniach zacząłem bujać fermentorem kilka razy dziennie i podniosłem temp. do około 14°C. Dzisiaj (czyli 20 dni od startu) refraktometr pokazuje 6,8~7,0 czyli po korekcie 3,4~3,7.

 

Drożdże to Saflager W34/70 po półtora opakowania na fermentor.

 

Czy chmiel może tak wpływać na fermentację? Czy dać następnym razem 2 opakowania drożdzy na jeden fermentor? Czy nie da to aromatów drożdżowych w gotowym piwie? No i czy to w ogóle pomoże w szybszej fermentacji?

 

Pozdrawiam!

Link to post
Share on other sites

1,5 paczki sucharów do lagera na 22l to mało. W tym zdecydowanie bym widział problem, a nie w chmielu.

 

Jedne ruszyły żwawiej, drugie gorzej, bo może jedna paczka była świeższa albo zadziałał jakiś czynnik losowy, ale i tak powinno być dużo więcej drożdży. Sprawdź w kalkulatorach.

Link to post
Share on other sites

Na opakowaniu jest napisane "DOSAGE: 11.5 g in 10 to 15 litres." Więc na 22 litry maksymalnie 25.3 g czyli 2.2 opakowania.

Ulotka Fermentis mówi "Zwiększyć dawkę przy zadawaniu poniżej 12°C (53°F), aż do 200 - 300 g/hl w temp. 9°C (48°F)". Więc na 22 litry 66 g czyli 5.74 opakowania.

Ta sama ulotka mówi "Żywotnych komórek w opakowaniu: > 6 * 10^9 / gr" czyli w opakowaniu mamy 6 * 10^9 * 11.5 = 69 mld. Wrzuciłem to do kalkulatora i wyszło prawie 6 opakowań

 

Na prawdę mam dać 6 opakowań? Jakoś słabo to widzę :D

Link to post
Share on other sites

Ilość żywych komórek w opakowaniu to minimum, jaką producent gwarantuje pod koniec terminu ważności pod warunkiem poprawnego przechowywania. 1,5 paczki to rzeczywiście nieco mało, 2-3 paczki to bardziej optymalna ilość.

Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie było jak pisze @Łachim, oba były na granicy i jednym się udało, może było minimalnie cieplej lub więcej drożdży, lub więcej osadów. Przy większych ilościach lub mocach piwa najbezpieczniej dawać gęstwę, którą wcześniej wyhodujesz sobie w mniejszej warce.

Link to post
Share on other sites

Jeszcze dochodzi kwestia, czy je po prostu wrzuciłeś, czy uwodniłeś.

 

Abstrahując już od kwestii jakościowych, przy lagerach drożdże płynne i dobry starter robią się w niektórych przypadkach bardziej ekonomiczne, ale optimum to dobra gęstwa. 

Edited by Łachim
Poprawka po refleksji
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, x1d napisał:

najbezpieczniej dawać gęstwę, którą wcześniej wyhodujesz sobie w mniejszej warce.

Kiedyś użyłem gęstwy ale aktualnie żadko robię piwko a przechowywanie jej przez powiedzmy rok, nawet przepłukanej, jest chyba ryzykowne? 

 

Godzinę temu, Łachim napisał:

Jeszcze dochodzi kwestia, czy je po prostu wrzuciłeś, czy uwodniłeś.

Zawsze uwadniam w przegotowanej ostudzonej wodzie (temp. pokojowa, na pewno poniżej 30°C).

 

Sześć opakowań drożdży to stówka - trochę drogo. Mam kolbę Erlenmeyera 2L, mieszadło magnetyczne i 0,7 kg glukozy (z terminem ważności 02.2020 :D). Da radę wychodować na tym gęstwę na 44 litry używając jednego opakowania 11.5 g? Jeśli tak to ile dać wody, ile glukozy i ile czasu trzymać to na mieszadle? No i czy w czasie mieszania trzymać to w temp. pokojowej czy wrzucić do lodówki?

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, malpitrzon napisał:

Kiedyś użyłem gęstwy ale aktualnie żadko robię piwko a przechowywanie jej przez powiedzmy rok, nawet przepłukanej, jest chyba ryzykowne? 

 

Zawsze uwadniam w przegotowanej ostudzonej wodzie (temp. pokojowa, na pewno poniżej 30°C).

 

Sześć opakowań drożdży to stówka - trochę drogo. Mam kolbę Erlenmeyera 2L, mieszadło magnetyczne i 0,7 kg glukozy (z terminem ważności 02.2020 :D). Da radę wychodować na tym gęstwę na 44 litry używając jednego opakowania 11.5 g? Jeśli tak to ile dać wody, ile glukozy i ile czasu trzymać to na mieszadle? No i czy w czasie mieszania trzymać to w temp. pokojowej czy wrzucić do lodówki?

 

1. Gęstwę najlepiej przechowywać do tygodnia, powiedzmy przez kilka tygodni można jej użyć,  po roku do moooże czasem bretty, ale nie gęstwa lagerowa.

 

2. Startera nie robi się na glukozie, tylko na brzeczce, zwykle z ekstraktów. Raczej nie zaleca się też starterów z sucharów. @x1d ma rację co do mniejszej warki. 

Link to post
Share on other sites

Teraz już wiem że paczka tych sucharów to warka maks. 15 litrowa o ekstrakcie do 12 BLG. Z drugiej strony startera nie robi się z sucharów, a z trzeciej strony czasem zdarzy się tak że przefermentuje więcej jak 15 litrów bez wad ale to się tylko zdarzy.

Poza tym mimo że to wiem popełniłem ten sam błąd co Ty - 1 paczka na 20 litrów 12stki - nie wiem co z tego wyjdzie ale piwo i tak butelkuję.

Pierwszą warkę zrobić z 3 kg słodu czyli 15 litrów, a do kolejnej to masz gęstwę więc nawet 5 kg słodu i 25 litrów można.

Tak to u mnie działa.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.