Skocz do zawartości

lager - zbyt wysoka temperatura w ostatnich dniach fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Robię swojego pierwszego lagera i wszystko było w porządku do momentu, gdy temperatura fermentacji podskoczyła mi do ok 15 -18 stopni (lodówka się zepsuła). Piwo przez 11 dni fermentowało w temperaturze ok. 7 C i z 13 zeszło do 4.4 Blg, a więc pewnie bedzie musiało postać  jeszcze z 2 - 3 dni. Czy podwyższona temperatura w końcowej fazie fermentacji  będzie miała wymierne skutki w smaku?  Mam możliwość przeniesienia piwa do pomieszczenia w którym panuje tem. 3C, ale to chyba zbyt nisko dla drożdży W34/70?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinno być wszystko dobrze. Czasem zaleca się tzw. przerwę diacetylową, poczytaj - ogólnie polega na podniesieniu na ostatnie dni temperatury o kilka stopni, żeby jeszcze pobudzić drożdże do przerobienia pozostałości.

 

Uwzględnij tylko wzrost temperatury przy refermentacji.

 

A temperatura 3 stopni jest akurat do lagerowania, ale przeniesienie to może być za duży szok dla drożdży, lepiej chłodzić powoli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszelkie tego typu skoki temperatur bardzo źle wpływają na drożdże, jak będziesz miał farta i drożdże przejadły już prawie wszystko, to może nic wielkiego się nie stanie. Sprawdź BLG przez kolejne 3 dni, jak nie spada to może być OK, w innym przypadku będzie to miało wpływ na smak. Obniżenie do 3°C też teraz nie polecam, bo to też skok temperatury, tyle że w odwrotnym kierunku, w najlepszym razie uśpisz drożdże, ale tego co już się stało nie odkręcisz. Możesz ewentualnie próbować zejść z temperaturą w dół przy pomocy zamrożonych butelek, ale powoli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przez przypadek zrobiłeś przerwę diacetylową, co jest normalną praktyką w dolnej fermentacji, nawet można ją robić wcześniej, kiedy kończy się burzliwa. Proponuję teraz schłodzić powoli, zlać znad drożdży jeżeli blg się nie zmienia i lagerować w 3 st, czyli niemal idealnej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.