Jump to content

lager - zbyt wysoka temperatura w ostatnich dniach fermentacji


Recommended Posts

Witam,

Robię swojego pierwszego lagera i wszystko było w porządku do momentu, gdy temperatura fermentacji podskoczyła mi do ok 15 -18 stopni (lodówka się zepsuła). Piwo przez 11 dni fermentowało w temperaturze ok. 7 C i z 13 zeszło do 4.4 Blg, a więc pewnie bedzie musiało postać  jeszcze z 2 - 3 dni. Czy podwyższona temperatura w końcowej fazie fermentacji  będzie miała wymierne skutki w smaku?  Mam możliwość przeniesienia piwa do pomieszczenia w którym panuje tem. 3C, ale to chyba zbyt nisko dla drożdży W34/70?

Link to post
Share on other sites

Powinno być wszystko dobrze. Czasem zaleca się tzw. przerwę diacetylową, poczytaj - ogólnie polega na podniesieniu na ostatnie dni temperatury o kilka stopni, żeby jeszcze pobudzić drożdże do przerobienia pozostałości.

 

Uwzględnij tylko wzrost temperatury przy refermentacji.

 

A temperatura 3 stopni jest akurat do lagerowania, ale przeniesienie to może być za duży szok dla drożdży, lepiej chłodzić powoli.

Link to post
Share on other sites

Wszelkie tego typu skoki temperatur bardzo źle wpływają na drożdże, jak będziesz miał farta i drożdże przejadły już prawie wszystko, to może nic wielkiego się nie stanie. Sprawdź BLG przez kolejne 3 dni, jak nie spada to może być OK, w innym przypadku będzie to miało wpływ na smak. Obniżenie do 3°C też teraz nie polecam, bo to też skok temperatury, tyle że w odwrotnym kierunku, w najlepszym razie uśpisz drożdże, ale tego co już się stało nie odkręcisz. Możesz ewentualnie próbować zejść z temperaturą w dół przy pomocy zamrożonych butelek, ale powoli

Link to post
Share on other sites

Przez przypadek zrobiłeś przerwę diacetylową, co jest normalną praktyką w dolnej fermentacji, nawet można ją robić wcześniej, kiedy kończy się burzliwa. Proponuję teraz schłodzić powoli, zlać znad drożdży jeżeli blg się nie zmienia i lagerować w 3 st, czyli niemal idealnej temperaturze.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.