Jump to content

Filtracja po chłodzeniu brzeczki workiem BIAB.


Recommended Posts

Witam,

 

Jak ostatnio zacząłem warzyć z zacieraniem to obie moje warki cechowały się bardzo dużą ilością osadów po chłodzeniu.

Finalnie w drugiej warce wyszło mi 16 litrów 11.5BLG zamiast planowanych (w zestawie) 21L 11.5BLG..

 

Tak się zastanawiam czy można by po prostu po chłodzeniu przepuścić całą brzeczkę (bez zabawy w dekantację wężykiem itp) przez worek nylonowy (taki BIAB ale mniejszy).

Oczywiście worek wcześniej wymoczyłbym w roztworze SaniPRO.

 

Czy ktoś coś takiego stosuje? Chmieliny po gotowaniu luzem powinno zatrzymać ale czy zatrzyma też te osady gorące/zimne i wytrącone białka?

 

PS: Z aliexpress przyszedł mi worek biab 2x mniejszy niż zamawiałem stąd szukam dla niego zastosowania :D

PS2: nie byłby to ten sam worek co użyty do zacierani!

 

Edited by Szagi
Link to post
Share on other sites

Ja nieraz filtruję hopspiderem, więc taki worek też się pewnie nada. Wystarczy, że wygotujesz go  w kotle10 min przed chłodzeniem, potem przekładasz do wiadra i lejesz przez niego brzeczkę. worek może być o tyle mniej wygodny, że musisz go trzymać rękami, ale zdezynfekowane rękawiczki powinny wystarczyć jako ochrona.

Poza tym nie musisz odfiltrowywać wszystkich osadów, część nawet dobrze, żeby została dla drożdży.

Link to post
Share on other sites

Ja od kiedy mam worek filtracyjny to nie myślę o powrocie do dekantacji znad chmielu. Worek jest o niebo wygodniejszy i mniej brzeczki się marnuje. Ja mam worek tego typu:

Worek-filtracyjny-na-wino-zacier-nalewki

Tyle że mój jest z 2-3 razy dłuższy i taki polecam. Bez kołnierzy usztywniających. Wrzucam do garnka 5L i gotuję przed użyciem. Po przelaniu brzeczki trzeba podnieść worek i poczekać aż wszystko obcieknie. Przechylanie wora (w zdezynfekowanych rękawiczkach) na boki jest ok - przyspiesza to obciekanie. Natomiast nie polecam ściskania tego wora bo wtedy w brzeczce jest spora ilość zielonego, bardzo drobnego pyłu.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.