Jump to content
Sign in to follow this  
areks1111

wątpliwości odnośnie namnażania drożdży

Recommended Posts

Witam

 

Zrobiłem już parę warek z zestawów surowców, lecz szukam ekonomiczniejszej drogi produkcji piwa. Mam pytania odnośnie namnażania drożdży. Na Wiki przeczytałem już jak zrobić starter, aczkolwiek mam wątpliwości. Planuję kupić 1 torebkę drożdży wyeast london gdyż planuję zrobić 40-50 litrów milda max 10blg. Odpowiednio 3 dni wcześniej zrobię starter z tej torebki w litrze bądz 1,5 litra brzeczki z suchego ekstraktu 8blg. Zamierzam wykorzystać butelkę pet zdezynfekowaną pirosiarczanem sodu. czy to dobry pomysł? Czy środek jest bezpieczny dla drożdży? O ile pomysł wypali chciałbym zebrać osad z dna fermentatorów po burzliwej fermentacji. Wydaje mi się, iż to jest ta gęstwa i można by ją wykorzystać w kolejnej warce np. piwa pale ale. Planowałem zebrać ją do zdezynfekowanych piro butelek po sokach kubus ,zakręcić i włożyć do lodówki na ok 3 tyg by jak się skończy cicha ferm. milda i butelkowanie wykorzystać ją do pale ale? Czy jak tej gęstwy będzie dużo ok 200ml to musze znów robić starer? przed pale ale? Czy może lepiej ją zamrozić zamiast trzymać w lodówce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Zrobiłem już parę warek z zestawów surowców, lecz szukam ekonomiczniejszej drogi produkcji piwa. Mam pytania odnośnie namnażania drożdży. Na Wiki przeczytałem już jak zrobić starter, aczkolwiek mam wątpliwości. Planuję kupić 1 torebkę drożdży wyeast london gdyż planuję zrobić 40-50 litrów milda max 10blg. Odpowiednio 3 dni wcześniej zrobię starter z tej torebki w litrze bądz 1,5 litra brzeczki z suchego ekstraktu 8blg. Zamierzam wykorzystać butelkę pet zdezynfekowaną pirosiarczanem sodu. czy to dobry pomysł? Czy środek jest bezpieczny dla drożdży? O ile pomysł wypali chciałbym zebrać osad z dna fermentatorów po burzliwej fermentacji. Wydaje mi się, iż to jest ta gęstwa i można by ją wykorzystać w kolejnej warce np. piwa pale ale. Planowałem zebrać ją do zdezynfekowanych piro butelek po sokach kubus ,zakręcić i włożyć do lodówki na ok 3 tyg by jak się skończy cicha ferm. milda i butelkowanie wykorzystać ją do pale ale? Czy jak tej gęstwy będzie dużo ok 200ml to musze znów robić starer? przed pale ale? Czy może lepiej ją zamrozić zamiast trzymać w lodówce?

Ja robiłem startery w petach. Tylko tak 1l pet - max 0,5l brzeczki, bo idzie piana górą, weź to pod uwagę jak chcesz zrobić starter z 1,5l brzeczki. Ja gęstwę wczoraj zbierałem do butelki po wódzie, zdezynfekowana już była :P ale dodatkowo przepłukałem zakrętkę i butlę OXI+gorąca woda, bo to było tylko 40% :D. Po zlaniu piwa znad osadu po cichej zostawiłem około 0,3l wymieszałem, żeby rozrzedzić drożdże i zlałem przez kranik do butelki, a po burzliwej zbieram zdezynfekowaną łyżką do słoika.

 

Edit: Średnio na warkę 25-28l daję około 100ml gęstwy, czasem jak mocniejszy ekstrakt to do 150ml. Startują błyskawicznie bez żadnego startera, sama gęstwa do fermentatora i na to brzeczka.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzięki za info. a ten pirosiarczan sodu jest bezpieczny do dezynfekcji??

Ja używam piro i jestem zadowolony, roztwór piro trzymam w słoiku parę dni. Jak podano wcześniej weź poprawkę na pianę przy planowaniu wielkości startera, używam obecnie słoik o pojemności 4,5 l a i tak zdarzyło się, że przy 2 litrowym starterze piana uciekała ze sloika. Planując warkę 50l pomyśl o większym starterze, fermentacja przebiegnie sprawniej.

 

ps.

przy drożdżach płynnych zaplanuj więcej niż 3 dni na starter, samo "spuchnięcie" saszetki trwa kilka dni.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla ludzi bezpieczny, dla niektórych mikrobów również. Nie wiem, co miałeś na myśli.

Czyli ogólnie bezpieczny. Jedynie jego skuteczność może być niebezpieczna.

 

 

edit:

Bogdan62, byłeś szybszy. No i mamy dwie rozbieżne opinie :P

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulator pokazuje, że powinieneś zrobić starter 3 litrowy.

 

Jak masz możliwość, to zrób starter w szkle, plastik trudniej porządnie zdezynfekować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i mamy dwie rozbieżne opinie :P

Skuteczność piro w dużej mierze zależy od czasu działania. Przy płukaniu skuteczność może być niewielka, ale działanie środka przez parę godzin daje sporą skuteczność - przy wątpliwościach, albo dla lepszego samopoczucia można wydłużyć do kilku dni. Zdarzyło mi się pozostawić nieumyty fermentator na długi okres czasu, zakwitły w nim pleśnie na ściankach i gęstwie, zawartość fermentatora wyschła, bardzo mocno przywarła do ścianek, po umyciu zalałem kilkoma litrami roztworu piro i szczelnie zamknięty fermentator pozostawiłem na miesiąc - dezynfekcja idealna, piwa robione w tym fermentatorze nie mają najmniejszych oznak infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupujesz w markecie ze 6 słoików do zapraw z nakrętkami, wypiekasz słoiki w 220 C w piekarniku, nakrętki wygotowujesz, przed wygotowaniem możesz je wypłukać roztworem ACE. Jak jesteś harcorowcem, to zamiast ACE dajesz roztwór z Kreta i nie ma Wacka we wsi, żebyć miał zakażenie od opakowania.

 

PS. Jakbyś chciał użyć Kreta to nie dodawaj do gotowania, bo wytrujesz rodzinę.

Edited by Fredd

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skuteczność piro w dużej mierze zależy od czasu działania. Przy płukaniu skuteczność może być niewielka, ale działanie środka przez parę godzin daje sporą skuteczność - przy wątpliwościach, albo dla lepszego samopoczucia można wydłużyć do kilku dni.

Ja słyszałem, że powyżej pół godziny niewiele się już zmienia, dla praktycznie wszystkich środków.

 

Jest tylko kwestia jakichś szczelin, złogów, przyschniętych brudów - te mogą rozpuszczać się dłużej. Ale też one powinny być usuwane na etapie czyszczenia, ktróry jest równie ważny jak dezynfekcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak jesteś harcorowcem, to zamiast ACE dajesz roztwór z Kreta i nie ma Wacka we wsi, żebyć miał zakażenie od opakowania.

Z mojego doświadczenia to kret jest bezpieczniejszy od ACE (dzięki, bnp :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.