Jump to content

Doppelbock, podejście pod wymrażanie


Recommended Posts

Z racji, że mam praktycznie gotowe piwo do zlania a pojawiły się dość pokaźne mrozy chciałbym spróbować wymrażania piwa. Choć temat mniej więcej ogarnąłem chciałbym zadać kilka bardziej szczegółowych pytań. 

 

Czy temperatura - 15c będzie OK? 

Ile czasu takie piwo wymrażać?

Czy nie rozsadzi mi fermentora?  Woda zamarzając zwiększa objętość a myślałem po prostu nad wystawieniem wiadra na dwór. 

JAk z nagazowaniem piwa?  Taka temperatura nie zabije drożdzy?  Czy lepiej przelać do drugiego wiadra i zebrać drożdźe z dna by potem zadać przy rozlewie. Tutaj kwestia też tego, czy wysoka zawartość alkoholu nie zabije drożdży. 

 

Piwo około 8% ~20 BLG, Drożdże S-189, gęstwa po Pilsie. 

 

Czy gdy piwo zostanie wymrożone dobrym pomysłem będzie zlanie też oddzielnie tego co zostanie ( taki cienkusz by wyszedł chyba)?

 

Link to post
Share on other sites

Temp ok, ja wymrażałem w zamrażalniku kiedyś czyli pewnie koło -16-18°C.

Aż się częściowo zamrozi ;) nie pamiętam ale chyba kilka godzin u mnie to trwało.

W fermentorze jest jeszcze sporo miejsca, raczej na pewno nie rozsadzi.

U mnie nagazował się normalnie, może z 2-3 tygodnie dłużej niż standardowy mocniejszy lager ale bez problemu.

Ja lód wyrzuciłem ale w sumie można spróbować to butelkować, chociaż pewnie będzie bez szału ;)

Edited by kantor
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.