Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Baza na piwo z lukrecją?

Recommended Posts

Moi koledzy w pracy są wielkimi fanatykami lukrecji i dopraszają się, żebym im zrobił piwo lukrecjowe. Jakiego stylu można użyć jako bazy pod takie piwo? Znalazłem propozycję jacera ze Scotch Ale i na browarbizie wpis Krzysia z Porterem Bałtyckim, ale chłopy chcieliby piwo jaśniejsze, w którym ta lukrecja nie byłaby przytłoczona przez kawę, karmel czy czekoladę. Może jakaś ciemniejsza hybryda, np. Alt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio przeglądałem forum pod kątem piwa świątecznego i natrafiłem na adres strony holenderskiej z przepisami na Christmas beer.

Znalazłem tam dwie receptury na piwo z dodatkiem lukrecji. Mam nadzieje, że moje tłumaczenie (w oparciu o słowniki internetowe i wikipedię) jest poprawne;)

 

1) Eindejaarsbier 10L 11,8% alk

 

- slod pilzenski 2 kg

- slod cristal 120 EBC 500 g

- slod monachijski 15 EBC 1 kg

- slod pszeniczny 270 g

- slod czekoladowy 900 EBC 50 g

- cukier kandyzowany ciemny 300 g

- chmiel aromatyczny ketokwasy ok. 9% - 15 g

- chmiel aromatyczny Hallertau Hersbruecker 2,5-5,5 % 15 g

- korzen lukrecji gladkiej mielony - 6 g

- drozdze brewferm ale

 

zacieranie:

52C - 15 min

63C - 30 min

68C - 15 min

73C - 30 min

78C - 5 min

 

gotowanie 90 min:

chmial aromatyczny od początku

Hallertau Hersbruecker 5 min przed koncem

 

2) Piwo millenijne 10L 9,7% alk

 

- slod pilzenski 1,6 kg

- slod monachijski 800 g

- slod pszeniczny 240 g

- slod aroma 150 EBC 200g

- slod caramount 120 EBC 200g

- slod carafa special type I 24 g

- slod czekoladowy 800 EBC 24 g

- cukier kandyzowany ciemny 240 g

- chmiel northern brewer 10 g

- chmiel styrian goldings 3 g

- chmiel saaz 5 g

- badian mielony 1 g

- korzen lukrecji gladkiej mielony 4g

- drozdze wyeast 1214 belgian abbey

 

zacieranie:

52C - 15 min

63C - 30 min

68C - 15 min

73C - 30 min

78C - 5 min

 

gotowanie 75 min

northern brewer od poczatku

styrian goldings od poczatku

saaz 15 min przed koncem

badian 15 min przed koncem

lukrecja 75 minuta

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Lubię" to za dużo powiedziane - przełykam bez wstrętu. Koledzy bardzo proszą, więc im zrobię.

 

sirvantes, te 2 propozycje wyglądają na ciemne i mocno karmelowo-palone. Zrobię na próbę 10l alta z dodatkiem lukrecji, zobaczymy co wyjdzie. :)

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.