Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Edited by kardamon
Link to post
Share on other sites

Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. 

Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek.

Edited by kiwitom
Link to post
Share on other sites

Sprawdzałeś początkowe BLG, jakie stężenie alkoholu wychodzi Ci z obliczeń, może nie trzeba dodawać drożdży, a wystarczy 3 - 3,5 gram cukru do butelki i będzie OK. Jak to cydr, to nie sądzę, że dojechałeś do 7%.

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, kiwitom napisał:

Myślisz, że stężenie alkoholu wybiło już grzybki? Zawsze możesz dorzucić inne grzybki na refermentację o większej tolerancji na alkohol. Robisz mały starterek i roztwór z cukru i dodajesz przed butelkowaniem. Tylko sprawdź dokładnie BLG, żeby się nie okazało, że te gozdawy nie dojadły wszystkiego, bo wtedy mogą być granaty. 

Ja bym dodał starter i poczekał 2, 3 dni czy przypadkiem fermentacja nie ruszyła, a dopiero wtedy cukier i do butelek.

Nie mierzyłem blg przed nastawieniem. Czy prazy sposobie z refermentacją mam użyć drożdzy np. winiarskich z tolerancją 15%? Czy drożdże nie zaczną się rozmnażać, aż zjedzą cały cukier wtedy? Przepraszam za ewentualne pisanie głupot, jestem totalnym początkującym.

Link to post
Share on other sites

Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak.

Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, kardamon napisał:

Dzień dobry, mam następujący problem. Zrobiłem swój pierwszy słodki cydr, ale nie przemyślałem tego. Zrobiłem go drożdżach gozdawy z tolerancją 7%. Drożdże już jakiś cas temu skończyły fermentację, teraz nie wiem jak go nagazować skoro proste dosypanie cukru do butelki nie załatwi sprawy. Czy mogę to jeszcze w jakiś inny sposób nagazować czy jestem skazany na cydr bez gazu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Odpowiadając wprost na pytanie, możesz jeszcze nasycić z butli np. w kręgu, chociaż to nie będzie pomocne. 

 

Jeśli natomiast to nie stoi długimi miesiącami, to refermentacja cukrem normalnie powinna ruszyć.

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, kiwitom napisał:

Kolego, osobiście uważam, że jest raczej mało prawdopodobne, aby cydr dobił do 7%. Ja bym normalnie dodał po te 3-4 gramy cukru, czy glukozy na butelkę 0,5l i kapslował. Jeżeli jednak chcesz mieć 100% pewność, to zrób matkę drożdżową z niewielkiej ilości drożdży i dodaj razem z cukrem do nastawu i od razu butelkuj. Drożdże mają właśnie zjeść ten cały cukier, żeby nagazować cydr, dlatego dajesz go tylko 3 gramy, żeby za dużo go nie zjadły i nie rozsadziły butelek. Jak chcesz uzyskać słodycz w cydrze, to dodaj cukier brzozowy tzw Ksylitol, tego cukru drożdże nie ruszą, zostanie on w produkcie i da mu słodki posmak.

Okej, dzięki wielkie za pomoc. Miłego dnia życzę

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.