Jump to content

Przepis na warkę z niemieckich chmieli


Recommended Posts

Zacierasz czy ekstrakty, jakie możesz zapewnić temperatury fermentacji?

Bez tych informacji mozna odpowiedzieć: no, potrzebujesz jeszcze słodów i drożdży. Spoko, nie dziękuj..

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, dareek said:

Witam

Mam słody Pale ale i Monachijski gęstwę po US-05 temperatura fermentacji ok 17 stopni...

Straszny rozstrzał na aromacie chmielu. 

Przez to tylko jeden z nich nadaje się do późnego chmielenia.

Warzyłbym coś ok 12 blg, pale ale 80% munich 20%. 

Zacieranie na lenia w 67C, ok 90 minut, wygrzew 75C 20 minut.

Gotowalbym 90 minut

Chmielenie: 

Northern 25 gram na 60 minut 

Mandarina po 45 gr na 15 minut i na flameout.

 

Drożdże zadaj w ok 13-15C temperatura brzeczki. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.