Skocz do zawartości

Brak piany w trakcie fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Tak jak w temacie. Ruch w rurce jest dosyć gwałtowny natomiast na brzecce nie ma ani śladu piany... Ktoś z Was się spotkał z czymś takim? Pacjent to Milk Stout 14 plato przed dodaniem laktozy. Zacieranie w 68*. Drożdże Lallemand kveik voss zadane w 27* Obecnie piwo fermentuje w dolnej granicy temperatury w 25* zasyp głównie Pale Ale Viking plus słody barwiące i palone plus płatki jęczmienne i owsiane. Z czego może wynikać brak piany? 

 

Edytowane przez Łyskacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piana w gotowym piwie a w trakcie fermentacji nie mają jakichś wzajemnych korelacji.

Podczas fermentacji jest to zależne głównie od szczepu drożdży i warunków fermentacji, w gotowym piwie raczej kwestia nagazowania i zawartości białek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Łyskacz napisał:

A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam ;)

Za szybko schodzi, ale nic się mi jeszcze takiego nie zdarzyło. Generalnie na kveikach już mam pełne nagazowanie i gotowe piwo po 4 dniach.

 

Edit: Dla jasności mówię o refermentacji na glukozie w butelkach, nie o kegowaniu i pompowania co2.

Edytowane przez sobieslaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.