Jump to content

Brak piany w trakcie fermentacji


Łyskacz
 Share

Recommended Posts

Cześć. Tak jak w temacie. Ruch w rurce jest dosyć gwałtowny natomiast na brzecce nie ma ani śladu piany... Ktoś z Was się spotkał z czymś takim? Pacjent to Milk Stout 14 plato przed dodaniem laktozy. Zacieranie w 68*. Drożdże Lallemand kveik voss zadane w 27* Obecnie piwo fermentuje w dolnej granicy temperatury w 25* zasyp głównie Pale Ale Viking plus słody barwiące i palone plus płatki jęczmienne i owsiane. Z czego może wynikać brak piany? 

 

Edited by Łyskacz
Link to comment
Share on other sites

Piana w gotowym piwie a w trakcie fermentacji nie mają jakichś wzajemnych korelacji.

Podczas fermentacji jest to zależne głównie od szczepu drożdży i warunków fermentacji, w gotowym piwie raczej kwestia nagazowania i zawartości białek.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Łyskacz napisał:

A w gotowym piwie nie ma potem problemów z pianą? Pierwszy raz mam styczność z tymi grzybkami i dla tego pytam ;)

Za szybko schodzi, ale nic się mi jeszcze takiego nie zdarzyło. Generalnie na kveikach już mam pełne nagazowanie i gotowe piwo po 4 dniach.

 

Edit: Dla jasności mówię o refermentacji na glukozie w butelkach, nie o kegowaniu i pompowania co2.

Edited by sobieslaw
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.