Jump to content

Test chmieli - apa single hop


Recommended Posts

Cześć!

Zastanawiam się nad takim tematem. Uwarzyłem ok 20 warek z zacieraniem z czego 15 pochodziło z zestawów surowców z popularnych sklepów dla piwowarów. Technologicznie proces nie sprawia mi problemu. Ostatnio zacząłem kombinować nad własnymi recepturami i generalnie trochę wiedzy brakuje co do konkretnego stylu więc podpatruję różne receptury, porównuję zasyp i dobieram wg mojego uznania. Teraz chmiel. Przyznam szczerze, że póki co jest to dla mnie trochę celowanie - za małe doświadczenie ale - no właśnie - chyba zbyt mała znajomość poszczególnych chmieli. 

I teraz to nad czym się zastanawiam to jak najlepiej sprawdzać/testować chmiele? Wymyśliłem sobie, żeby cyklicznie warzyć np APA single hop na podobnym zasypie a w kolejnych warkach podmieniać jedynie użyty chmiel (sprawniej by było gdybym brzeczkę podzielił na pół i w osobnych garach używał 2 różnych chmieli ale póki co nie mam drugiego gara więc po prostu będzie więcej takiego samego piwa - szwagier będzie zadowolony). Czy to dobra droga? Czy może lepiej polować w sklepach branżowych na single hopy ?

 

Co do samej receptury to pomyślałem o 100% pale ale lub 75% pale ale + 25% pszeniczny, zacieranie jedno-temperaturowo  66-67 stopni, chmielenie np po 30g na 60min, 10min, 0min.

 

Podzielicie się swoimi doświadczeniami ?

Link to post
Share on other sites

Też tak robię, często z dzieleniem, chmielę po kolei. Dawaj więcej na aromat, mniej na goryczkę (albo wcale). Ilość dostosuj do ak. Zasyp dowolny, byle w miarę neutralny i podobny, by nie wpływał różnicująco, podobnie drożdże. 

 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, kiwitom napisał:

TU masz wszystkie chmiele opisane. ile Ty byś musiał tego piwa narobić, żeby to wszystko sprawdzić. Utopisz szwagra

Między opisem a odczuciem jest przepaść. Ale rzecz jasna przed wyborem warto poczytać.

Link to post
Share on other sites

Ja mam podobny plan na przyszłość, kilka warek 10 litrów z zasypem 100% marris otter, a chmielenie głównie na 10 i 0 minut i obliczę kalkulatorem ile dodać na goryczkę, żeby dostać około 50 IBU. To prawda, że chmieli na rynku jest mnóstwo, ale mogę Ci polecić blog Brulosophy. Tu przykładowo analiza chmielu Enigma: https://brulosophy.com/2018/06/07/the-hop-chronicles-enigma-2017/ . Podoba mi się naukowe podejście, duża grupa eksperymentalna i sondaż preferencji. Oczywiście nic nie zastąpi spróbowania takiego piwa samemu, ale może Ci to pomoże we wstępnej selekcji chmielu. 

Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, beerrocker napisał:

Czy to dobra droga?

Największym minusem może być to, że niektóre chmiele użyte samodzielnie mogą okazać się kiepskie w porównaniu do piwa które by powstało, gdybyś używał więcej chmieli. Są chmiele, które użyte na aromat dają świetne efekty, ale goryczka wychodzi z nich okrutna. 

 

13 godzin temu, beerrocker napisał:

Czy może lepiej polować w sklepach branżowych na single hopy ?

Ja wolę taka drogę. Mniej piwa idzie na zmarnowanie.

Link to post
Share on other sites

Są chmiele które już dawno zostały przetestowane w piwach single hop i się sprawdziły. W komercyjnych też.

Polecam: Cascade, Citra, Centenial, Amarillo, Mosaic, Simcoe, Liberty, Sazz, Lubelski...(te ostatnie 3 to nie do APy).

Szukaj single hop recipes.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.