Jump to content

Wysładzanie warki "połówkowej"


Recommended Posts

Prosze szanownego koleżeństwa,

przymierzam sie powoli do pierwszej warki z zacieraniem słodów. Z kilku wzgledów zdecydowałem sie na zestawy obliczone na przygotowanie 10 litrów piwa, oczywiście teraz robię przygotowanie teoretyczne 😁😁

Zastanawia mnie czy standardowy fermentator (ok 30 litrów) nie będzie za duży jako kadź filtracyjna przy tak małej warce - wziąwszy pod uwagę powierzchnię dna może się okazać, ze złoże będzie za niskie żeby efektywnie odfiltrować brzeczkę. Zastanawiałem się nad zakupem mniejszego wiadra, tak 15  litrow i użyciu go do wysłodzenia. 

FiItr to będzie najprawdopodobniej tzw filtr spiralny. Będę zobowiązany za Wasze uwagi

Link to post
Share on other sites

Robiłem wysładzanie w dużym fermentorze i minusów nie zauważyłem a plusem było to, że mogłem dodać całą wodę do wysładzanie na raz.

Link to post
Share on other sites

Zanim przesiadłem się na kociołek to też zacieralem warki 10l. Nawet do głowy mi nie przyszło, aby filtrować w małym wiadrze. Po co sobie utrudniać życie

Link to post
Share on other sites

Ja za to polecam do połówkowych warek dodatek łuski ryżowej do dużego fermentora jako kadzi (albo na koniec zacierania), ja daje po wymoczeniu w wodzie ok. 70 stopni.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.