Jump to content

sprzęt do piwa


Recommended Posts

Witam, jako że razem z mężem bardzo chcielibyśmy zrobić piwo, własnej roboty na specjalne okazje, urodziny itd. szukamy godnej polecenia jakości sprzętu. Czy możecie coś polecić ? Jakie przepisy? Jakie sklepy polecacie? Google wyrzuciło mi alembik.eu Co jeszce polecacie ?

Link to post
Share on other sites

Pomysł dobry. Zacznijcie od brewkita, piwo będzie lepsze niż to sklepowe, ogarniecie tematy takie jak dezynfekcja, fermentacja, butelkowanie. Sklepów jest wiele, poszukajcie tu na liście. Na początek potrzebny będzie jeden fermentor i trochę gratów. Życzę sukcesów!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Muchor napisał:

Pomysł dobry. Zacznijcie od brewkita, piwo będzie lepsze niż to sklepowe, ogarniecie tematy takie jak dezynfekcja, fermentacja, butelkowanie. Sklepów jest wiele, poszukajcie tu na liście. Na początek potrzebny będzie jeden fermentor i trochę gratów. Życzę sukcesów!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
 

A gdzie moge znaleźć listę tych sklepów ? ;)

 

 

20 minut temu, yoshko napisał:

Akurat trafiliście na premierę polskiego tłumaczenia "Jak warzyć Piwo" Palmera. Kompendium piwowara na start i nie tylko.

 

https://jakwarzyc.piwo.org/jak-warzyc-piwo-kompendium-wiedzy-piwowara-domowego-p-1.html

 

Lista sklepów:

 

 

Dziękuje bardzo ;)

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Martynka88 napisał:

A gdzie moge znaleźć listę tych sklepów ? ;)

 

 

Przecież jak wpiszesz w google to, jak nazwałaś ten wątek, to masz pełno sklepów z surowcami, sprzętem. Nie wiem jakim cudem znalazłaś tylko alembik.

Edited by skazi
Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, skazi napisał:
6 minut temu, Martynka88 napisał:

A gdzie moge znaleźć listę tych sklepów ? ;)

Przecież jak wpiszesz w google to, jak nazwałaś ten wątek, to masz pełno sklepów z surowcami, sprzętem. Nie wiem jakim cudem znalazłaś tylko alembik.

Albo prościej: https://cml.dokuro.org/beer/

Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Martynka88 napisał:

A gdzie moge znaleźć listę tych sklepów ? ;)

 

Forum w tym też pomaga ;). Pierwszy przypięty wątek z poniższego linku. Jaki sprzęt to zależy od tego, czy pierwsze piwa chcecie robić z puszki czy od razu zacierać. W sklepach piwowarskich są zestawy startowe: podstawowe jeżeli chcecie robić piwo z puszki i zestawy bardziej bogatsze w sprzęt, jeżeli zacieranie. Tam jest wszystko opisane. I czytanie forum. Czytanie, czytanie, czytanie. Książka Palmera też jest mega spoko, tam macie praktycznie całą kopalnię wiedzy, wszystko od A do Z :) 

 

https://www.piwo.org/forums/forum/13-sklepy-dla-piwowarów-domowych/

 

Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy, czy chcecie zrobić jedno piwo na specjalne okazje, tak jak piszesz, czy może więcej piwek w przyszłości. Ja osobiście od razu zaczynałem od zacierania, bo z brewkittu masz piwo o smakach już narzuconych, czyli tak jakbyś kupowała w sklepie. Ja moje pierwsze piwo od razu zacierałem.

- Przepisy, z których piwa dostały nagrody na różnych konkursach znajdziesz TUTAJ

- Ja wystartowałem od razu z TYM, wiem że spory wydatek, ale pracuje się na nim rewelacyjnie i bezstresowo

- Najlepszy sklep o najlepszym zaopatrzeniu w słody znajdziesz TUTAJ. Mają prawie wszystko, dostawa zawsze na następny dzień, Pełna profeska, tylko u nich kupuję. W dziale AKCESORIA znajdziesz większość rzeczy, choć nieraz na Allegro są niektóre tańsze.

W razie pytań służę pomocą i ostrzegam - to wciąga!!!! U mnie w piwnicy zapasy piwa nie schodzą poniżej 250 butelek, czyli 125 litrów 🙂

Link to post
Share on other sites

A ja polecam garnek 17-20l na wybicie w okolicy 12-14l gotowego piwa. Dzięki takiemu podejściu można próbować warzyć różne style, na różnych chmielach i testować różne receptury. Skoro piwa mają być na okazje to wg mnie bez sensu robić 25l piwa i „męczyć” je później przez rok. Lepiej robić warki 10-cio litrowe i częściej warzyć.
Sam odłożyłem na bok automatyczny kocioł własnej produkcji o wybiciu 50l i zmieniłem na kociołek klarstein 15l. Dzięki temu warze co 2 miesiące piwo, a nie jak wcześniej 2 razy w roku. 
 

Co do sprzętu to proponuje:

*garnek ze stali nierdzewnej 20l - na Allegro można dostać nowe w dobrej cenie.

*kran 3/4” nierdzewny - trzeba zamocować w garnku jak najbliżej dna. Wierci się otwór i przykręca. Nie ma potrzeby spawania.

*łyga piwowarska 

*starsan do dezynfekcji - drogi jest, ok. 40 zł za małą buteleczkę, ale bardzo wydajny - 1.5ml/l. 

*termometr - klasyczny szklany. Z tanimi elektronicznymi jest ten problem, że para wodna dostaje do środka i przestają działać.

*waga - każdy chyba ma w domu

°chłodnica zanurzeniowa - wg mnie to podstawa. Polecam poszukać używanej w dziale Sprzedam. 

*kapslownica - zwracać uwagę, żeby ramienia były z metalu. Plastikowe nie dociskają dobrze kapsli. Ew. stołowa, ale to głównie dla wygody.

*węże igielitowe - pójść do marketu budowlanego i kupić na metry. Najczęściej wykorzystuje się 10mm.

*3 fermentory  20l - jeden z kranikiem (do filtracji), dwa bez (fermentacja)
*filtrator z oplotu albo zrobić samemu z rurki wodnej z marketu budowlanego - są instrukcje na forum.

 

Można oczywiście pominąć kilka rzeczy, które wymieniłem, ale może odbić się to na wygodzie i późniejszym zniechęceniu. Nie wyobrażam sobie kotła zacierno- warzelnego bez kranu. Trzeba rondelkiem przenosić zacier do wiadra filtracyjnego. 


 

Edited by Eselchen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.