Jump to content

Pomocnik piwowara domowego


Recommended Posts

Super

 

tak na szybko:

https://piwko.com.pl/style-piwa

 

fajnie jakby filtry działały na zasadzie wpisujesz np IBU od 20 do 30 pokazywało wszystkie style z tego zakresu. Teraz pokazuje tylko te co maja widełki IBU dokładnie 20-30.

Nie pokazuje np  Oud Bruin (20-25) czy Koźlaka (20-27).

To samo jeśli chodzi o pozostałe paramenty.

 

Podobny schemat widziałbym przy słodach czy chmielach

 

Kalkulator drożdży. Tutaj są zaniżone kalkulacje. Wraz z kolejnym tygodniem ilość potrzebnej gęstwy dla 10l 12Blg zmienia się raptem o kilka ml.

świeżej gęstwy powinno wyjść 45ml, tygodniowej 60ml, 2-tygodniowej 80ml etc.

 

Ale ogólnie świetna robota.

 

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, wizi napisał:

Super

 

tak na szybko:

https://piwko.com.pl/style-piwa

 

fajnie jakby filtry działały na zasadzie wpisujesz np IBU od 20 do 30 pokazywało wszystkie style z tego zakresu. Teraz pokazuje tylko te co maja widełki IBU dokładnie 20-30.

Nie pokazuje np  Oud Bruin (20-25) czy Koźlaka (20-27).

To samo jeśli chodzi o pozostałe paramenty.

 

Zmienione na zakresy. Popatrzcie tylko czy mają sens, bo robiłem wg danych a nie rozsądku. ;)

 

Cytat

 

Podobny schemat widziałbym przy słodach czy chmielach

 

Kalkulator drożdży. Tutaj są zaniżone kalkulacje. Wraz z kolejnym tygodniem ilość potrzebnej gęstwy dla 10l 12Blg zmienia się raptem o kilka ml.

świeżej gęstwy powinno wyjść 45ml, tygodniowej 60ml, 2-tygodniowej 80ml etc.

 

Ale ogólnie świetna robota.

Przy gęstwie i płynnych utrata zakładana 0,7% dziennie, tak samo jak mr malty. Potwierdziłem to z Fermentum Mobile. Specjalnie zostawiłem te parametry edytowalne, bo możesz ustawić 10% albo 0, żeby olać.

 

Cytat

 

 

Edited by balabon
Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, kiwitom napisał:

Jak na głównej "Home" klikasz w "Style" to po sekundzie przeskakuje na "Drożdże". Jak klikasz na menu u góry, to jest OK

 

Dzięki! Faktycznie, zły link. Poprawka poleci jeszcze dzisiaj. ;) 

Edit: poprawione.

Edited by balabon
Link to post
Share on other sites
9 minut temu, x1d napisał:

Tak, w całym zasypie

 

Można by jeszcze dołączyć coś jak (albo porozumieć się z autorami)

https://cml.dokuro.org/beer/

http://kompendiumpiwa.pl/style-piwa/

Zasyp niby ok, ale nie wiem czy różnice w liczeniu IBU wg różnych wzorów i samych technik nie wniosą więcej problemów, niż pożytku. Np.: wg Beersmith 0" i whirlpool to 0 IBU. Wg Brewness stosunek 0,5 IBU/BLG to już bardzo gorzkie. ;)

 

W ceny nie wchodzę. Od tego są inne portale. ;)

 

Edited by balabon
Link to post
Share on other sites

W beersmith masz czas i temperaturę whirlpoola do określenia i zmienia to diametralnie ibu.

Osobiście często korzystam z prostego kalkulatorka http://www.beer-calc.pl/obliczIBU

W zasadzie nie tyle chodzi o wyznaczenie dokładnego bezwzględnego stopnia goryczy, co odpowiedniego względem własnych warek, co jest możliwe przy korzystaniu z jednego kalkulatora.

Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, x1d napisał:

W beersmith masz czas i temperaturę whirlpoola do określenia i zmienia to diametralnie ibu.

Osobiście często korzystam z prostego kalkulatorka http://www.beer-calc.pl/obliczIBU

W zasadzie nie tyle chodzi o wyznaczenie dokładnego bezwzględnego stopnia goryczy, co odpowiedniego względem własnych warek, co jest możliwe przy korzystaniu z jednego kalkulatora.

 

https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu;)

Whirlpool tak, ale dodanie na gotowanie 0 minut daje 0 IBU co nie jest prawdą. Wg wzoru Tinseth'a też wychodzi 0.

P.S. wspomniany przez Ciebie kalkulator nie uwzględnia różnicy 10% między szyszką a granulatem.

Link to post
Share on other sites
46 minut temu, skazi napisał:

Źle działa korekta wskazań refraktometru jeśli się ustawi brzeczkę, wg kalkulatora w BLG jest tyle samo ile w Brix.

Już działa.

Chwilowo to zostawiłem, bo moje wyniki nie zgadzają się z wynikami niektórych kalkulatorów i nie jestem pewien jak powinno być.. Może wiecie? :)

 

Jak obliczam skorygowaną gęstość końcową dla przefermentowanego piwa to do obliczeń biorę skorygowaną gęstość początkowąskorygowaną gęstość końcową.

Wydaje mi się, że sporo kalkulatorów nie uwzględnia korekty gęstości początkowej (wtedy wyniki moje są w miarę zbieżne), ale na logikę: skoro refraktometr ma błąd pomiaru, to zarówno OG jak i FG.

Link to post
Share on other sites
27 minut temu, balabon napisał:

 

https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu;)

Whirlpool tak, ale dodanie na gotowanie 0 minut daje 0 IBU co nie jest prawdą. Wg wzoru Tinseth'a też wychodzi 0.

P.S. wspomniany przez Ciebie kalkulator nie uwzględnia różnicy 10% między szyszką a granulatem.

Tak, w BS trzeba dać whirlpool 100° zamiast gotowanie 0 min, to jest tam trochę skopane.

 

Dałbym jeszcze możliwość wyboru drugiej metody, właśnie ze względu na chmielenie whirlpool.

A na pewno przy każdym chmielu wybór szyszka/granulat, bo nieraz się to miesza :)

 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, x1d napisał:

Dałbym jeszcze możliwość wyboru drugiej metody, właśnie ze względu na chmielenie whirlpool.

 

To odpuszczam chwilowo, bo większa rozbudowa.

 

Cytat

A na pewno przy każdym chmielu wybór szyszka/granulat, bo nieraz się to miesza :)

 

Zdziełane.

 

Edited by balabon
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.