Jump to content

Mijnheer
 Share

Recommended Posts

Witam.

Po 3 latach spędzonych w Belgii stwierdziłem, że poznałem już wszystko co ten kraj ma do zaoferowania. Bogate tradycje piwne sprawiają, że piwna rewolucja tutaj nie zawitała, i ciężko znaleźć dobrze nachmielone piwa. Tak więc po 3 latach przerwy od warzenia, zmęczony lockdownem, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce 😉

 

Obcenie na wyposażeniu mojego browaru znajdują się:

 

Grainfather G30, fabryczny filtr i złącza + Wortometr + Graincoat + Whirlpool and aeration paddle + Overflow filter + Micro pipework set

Grainfather Conical Fermenter Pro edition + Glycol Chiller + Pressure transfer kit

Refraktometr

Hydrometr WiFi Brewbrain Float

Kapslownica stołowa Brewferm High Striker crown capper

Plaato Airlock nie używam

Grain Gorilla Malt Mill

 

Warzę w dość małym mieszkaniu i fermentuję w łazience, która jest jego najzimniejszą częścią. Kontrola temperatury będzie pierwszą dużą inwestycją w usprawnienie browaru. Kontrola temperatury była inwestycją wartą każdego €

 

 

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

Warka #1  25.12.2020

 

Cascade Pale Ale

 

Na początek przygody z GF zabrałem się za zestawy z ześrutowanym słodem. Dodatkowo chciałem nauczyć się smaku i aromatu określonych odmian chmielu. Pierwszą warką był Single Hop Cascade Pale Ale z TB.

Piwo warzone w święta i pod lekkim wpływem tego trunku:

 

Spoiler

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_36cd.thumb.jpg.e54eb88b3282a17f104fd98d9c70cf6f.jpg

 


 

 

Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB.

 

Słody:

 

łącznie 4.3 kg

 

Chmiele:

 

Cascade, łącznie 120 g w tym 25 g na zimno

 

Drożdże:

 

S-04 wrzucone bezpośrednio do wiadra

 

 

Poszło raczej gładko, choć popełniłem sporo błędów:

  1. Nie zmierzyłem objętości ani gęstości brzeczki przed gotowaniem, więc wydajność jest nieznana
  2. Boleśnie nauczyłem się, że pauza gotowania w apce nie wyłącza grzałki – w czasie dezynfekcji chłodnicy brzeczka prawie wykipiała i sparzyłem się parą
  3. Whirlpool przeprowadzałem o wiele za krótko i nie dałem chmielinom czasu żeby osiąść

 

Łącznie do fermentora trafiło 17 litrów brzeczki o SG 1.050 (około 12.5 Blg przy zakładanych 13). Fermentacja przebiegała między 17 a 19 stopni, temperatura odpowiednia dla S-04 ale nie mam jeszcze możliwości utrzymywania stałej temperatury. Po około tygodniu refraktometr pokazywał (po przeliczeniu) 1.018, co wydaje mi się wartością dość wysoką.. Na przyszłość wyniosę fermentor do cieplejszego pomieszczenia na czas cichej. Gęstość nie spadła przez 10 dni cichej, więc zabutelkowałem. Rozpuściłem 82 g curku w 200 ml wody i dodawałem dawkę do każdej butelki osobno strzykawką. W butelki poszło prawie 14 litrów.

 

Po 2 tygodniach piwo było nisko wysycone, co w połączeniu z 4.2% alkoholu dało wysoką sesyjność. Niestety piwo pozbawione jest zupełnie aromatu chmielowego. W zasadzie głównym aromatem jest karton… To jak wiem jest oznaką utlenienia, ale ten zapach był obecny już tydzień po zabutelkowaniu a piwo nie było narażone na kontakt z tlenem – butelkowane zaworkiem grawitacyjnym prosto z fermentora. Nie przechodziłem nigdy kursu sensorycznego więc być może to co nazywam kartonem jest czymś innym. Brak aromatu został zgłoszony do TB, który przyznał że czasem trafia im się gorsza partia.

Link to comment
Share on other sites

Warka #2 30.01.2021

 

Eureka! Single Hop pale ale

 

Ciąg dalszy zestawów i single hopów

 

Tym razem w czasie warzenia było pite mniej, ale nie pomogło to uniknąć kilku błędów.

 

Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB.

 

Słody:

 

łącznie 4 kg

 

Chmiele:

 

Eureka, łącznie 90 g w tym 30 g na zimno

 

Drożdże:

 

US-05 wrzucone bezpośrednio do wiadra

 

Pierwszy problem pojawil się w czasie zacierania – nad górnym sitkiem pojawiło się mnóstwo białej piany. Niestety zauważyłem do dopiero pod koniec zacierania i zmniejszyłem przepływ przez pompę - najwyraźniej 4 kg słodu to za mało na Grainfathera bez dodatku Micro Pipework Set. Zauważyłem też, że górne sitko unosiło się dość wysoko nad słodem w czasie zacierania – w przyszłości będę pamiętać o dociśnięciu.

 

Wysładzanie szło baaaardzo powoli – 14 litrów w godzinę. W zasypie było 300 g słodu pszenicznego, ale wątpię czy tak mała ilość mogła mieć jakiś wpływ? Na wszelki wypadek następnym razem wrzucę trochę łusek ryżowych.

 

Po wysładzaniu w brzeczce pływało mnóstwo drobinek słodu – nie mam pojęcia co poszło nie tak. Przynajmniej na pociechę dostałem dość dobrą wydajność: 76%.

 

Do fermentora trafiło 19 litrów brzeczki o SG 1.051 i suche US-05 oraz, premierowo w moim browarze, hydrometr Float.

 

Fermentacja: 

 

1126466340_Screenshot2021-02-19at09_00_02.thumb.png.4023cacda11e87ad402daa82a5d9b29a.png

Hydrometr wifi to jest jednak niesamowita sprawa.  Pierwsze kilka dni odświeżałem wykres co kilka godzin w wielkim podekscytowaniu. Kilka obserwacji:

1. start fermentacji po 24h - długo, następna warka będzie na uwodnionych drożdżach i napowietrzona mieszadłem.

2. górny wykres pokazuje niedoskonałość kontroli temperatury metodą okna i kaloryfera. Cóż, jestem na taką jestem skazany jeszcze kilka miesięcy.

3. pik na dolnym wykresie z 13 lutego to moment przenoszenia fermentora z góry na dół.

4. Zmierzona gęstość:

OG: 

Refraktometr: 1.051 Float: 1.048

FG:

Refraktometr: 1.01 (przeliczone bo czytałem forum 😇) Float: 1.015

 

Piwo zabutelkowane z cukrem odmierzanym do każdej butelki miarką

 

Edit: 21.03.2021 

 

Wyszło bardzo przyjemne w odbiorze, mocno sesyjne piwko. Spodziewałem się sosny i żywicy ale czuć głównie mango

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

20.02.2020

Warka #3 Lago Verde India Pale Ale

 

West Coast IPA z zestawu z TB.

 

Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB.

 

Słody:

 

łącznie 5.3 kg

 

Chmiele:

 

Klasyka, Chinook, Citra, Mosaic, 170 g w tym 60 g na zimno

 

Drożdże: US-05, tym razem uwodnione.

 

Zacieranie: Dwa problemy. 

 

Pierwszy to przeciekająca rurka doprowadzająca do pompy. 

 

IMG_0911.thumb.jpeg.a8283f2ebb3c6bfda80c88a724908c95.jpeg

 

Drugi to to, że brzeczka przepływa przez ziarno bardzo powoli i przy pełnym otwarciu pompy jest jej zbyt dużo nad górnym sitkiem, w związku z czym sitko unosi się do góry i mnóstwo kawałków ziarna przedostaje się do brzeczki. Notatka na przyszłość: warto jednak doglądać grainfathera w czasie zacierania.

 

Wydajność: niezadowalające 72%

 

Gotowanie bez problemów, po gotowaniu whirlpool mieszadłem i wiertarką, chłodzenie w tempie standardowym, pierwsza objętość puszczona do fermentora miała trochę chmielin – następym razem spuszczę ją najpierw do kotła.

 

Do fermentora trafiło 17.5 litra – to chyba standard. Napowietrzenie mieszadłem aż do powstania wielkiej ilości piany, wlane drożdże i wrzucony Float. Aktywność bulkownicza zaobserwowana już po 12h, czyli 12h wcześniej niż w poprzednich warkach. Uwodnienie + napowietrzenie to jednak jest to :) 

 

 

13.03.2021 Piwo zabutelkowane z dodatkiem cukru do każdej butelki

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #4 Jestem Tolerancyjny Ale

 

Ulubione piwo Polaków :) 

 

Zestaw Polish IPA TB ze śrutowaniem, 4.85 kg słodów, chmiele Junga, Oktawia, Puławski, Cascade PL, Chinook PL, 215 g w tym 80 g na zimno.

 

Zacieranie przeszło bez problemów, skręciłem przepływ przez pompę do połowy, tak żeby tylko ledwo przelewało się przez rurkę w środku. Filtr na wlot do rurki od Grainfathera zatrzymał sporo drobinek słodu.

 

Wysładzanie szło tragicznie – przez pierwsze 20 minut poszło niecałe 2 litry wody. Wyjąłem kosz z ziarnem do pustego fermentora, wrzuciłem dwie garście łuski ryżowej, zamieszałem i dalsza część wysładzania poszła już bardzo sprawnie – pozostałe 10 litrów wody przeleciało w 20 minut. Uzyskałem bardzo sympatyczną wydajność 79%, co jest moim najlepszym wynikiem do tej pory. Będę stosował łuskę do każdej kolejnej warki.

 

Nie byłem tego dnia zadowolony z filtra chmielu. Najpierw nawpuszczał dużo niewiadomo czego do chłodnicy w czasie jej dezynfekcji, co spowodowało zapchanie się Wortometra. Przedmuchałem rurkę, spuściłem część brzeczki z powrotem do gara i dalej szło już lepiej. Po gotowaniu 5 minut whirlpoolu z użyciem nowej wiertarki, odczekanie 10 minut i chłodzenie. Ostatnie litry brzeczki zawierały sporo chmielin których filtr nie zatrzymał. Być może zastosuję nylonową siatkę na wylocie rurki (zainspirowany zapiskami @Wuuu), ale zobaczę najpierw czy te chmieliny dostaną się do butelek, bo jeśli nie to nie będę kombinował.

 

Po przelaniu napowietrzanie mieszadłem i wiertarką do uzyskania wielkiej czapy piany, zadane uwodnione US-05 i Float. 

 

Fermentacja:

3 tygodnie, na ostatnie 6 wrzucone chmiele na zimno.

Zabutelkowane z cukrem dodawanym miarką

 

Degustacja:

Aromat jabłkowy, ziołowy, lekki grejpfrut, w smaku to takie klasyczne angielskie IPA. Nieźle, nieźle!

 

 

 

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #5 Summer Ale 

Pierwsze piwo uwarzyłem w czasie Bożonarodzeniowego lockdownu, na piąte przyszła pora w czasie Wielkanocnego lockdownu.

Warka z zestawu z TB ze śrutowaniem.

 

Zasyp

4.3 kg

Pilzneński

Wiedeński

Karmelowy 30

Pszeniczny

 

Nauczony doświadczeniami warki #4 do zasypu wrzuciłem dwie garście łuski ryżowej.

 

Zacieranie

Nie podaję dokładnego przepisu, bo uznaję, że jest on integralną częścią zestawu.

 

Piwo z tego zestawu uwarzyłem pierwszy raz w 2016 roku, jeszcze na kuchence gazowej, i  zapadło mi w pamięć, po za tym że było całkiem pijalne, dużą ilością błota w butelkach. Było zupełnie mętne i nie klarowało w czasie przechowywania w lodówce.

Co ciekawe, teraz w 2021, już na etapie zacierania pojawiło się błoto którego w poprzednich warkach nie było:

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_38d0.thumb.jpg.6a2839b2877cedc395abe2585fb2bdbd.jpg

 

Wysładzanie szło jak zwykle opornie, po przelaniu dwoma litrami wody wrzuciłem kolejne dwie garście suchych łusek ryżowych, przemieszałem i dalej szło ok. Najwyraźniej wrzucenie suchych do zacierania nie dało zbyt wiele. Na przyszłość spróbuję je wcześniej namoczyć.

 

Chmielenie

Łącznie 70 g

Galaxy

Motueka

Amarillo

 

Fermentacja

3 tygodnie przy otwartym oknie, prawie stałe 18.5 °C (temperatura brzeczki/piwa)

Butelkowanie 26.04.2021

 

Degustacja

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #6 Witbier

 

 

Pierwsza warka z samodzielnie śrutowanym słodem. Przepis trochę z Palmera, trochę z BYO.

 

 

Zasyp

Słód pilzneński Weyermann: 2.2 kg

Płatki pszenne: 2 kg

Płatki owsiane: 0.5 kg

Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.115 kg

 

Dodatkowo 0.23 kg łuski ryżowej namoczonej we wrzątku

 

Zacieranie

 

50°C 15'

68°C 90'

76°C 10'

 

Najgorsza dotychczasowa wydajność: 70%. Trzeba poćwiczyć śrutowanie :) 

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

Perle 15 g na 60 minut

 

Dodatki

45 g świeżej skórki z pomarańczy

10 g kolendry, rozgniecionej

 

Fermentacja

Brewferm Blanche uwodnione, 2 tygodnie w temp. około 20-21 °C

 

Degustacja

 

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

05.06.2021

 

Trochę mnie tu nie było

 

Warka #7 Cascade APA

 

 

Piwo z grubsza zainspirowane Sierra Nevada Pale Ale

 

 

Zasyp

Słód Muntons Marris Otter 4.7 kg

Słód karmelowy 150 Viking 0.45 kg

 

Słód ześrutowany dwa razy bo za pierwszym nie dokręciłem śruby w śrutowniku i przeleciało sporo całych ziaren.

 

Zacieranie

 

65°C 60'

75°C 10'

 

Wydajność: bezprecedensowe 87% 

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

Target 7 IBU 60'

Perle 5 IBU 60'

Cascade 60 g 30'

Cascade 60 g flame-out (ale zapomniałem dodać, zamiast tego był hopstand 15' w 97°C)

Cascade 80 g na zimno

 

Dodatki

Mech irlandzki 1 łyżeczka  zapomniałem dodać

 

Fermentacja

Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, pół paczki uwodnione, dodane do brzeczki schłodzonej do 35°C, fermentor wstawiony do śpiwora i wyniesiony na poddasze.

 

Degustacja

Ładny kolor, choć mętne, grejpfrutowe, gorzkie. Nie jest źle ale nie jest to raczej piwo na lato

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #8 NEIPA

 

 

Zestaw z TB

 

 

Zasyp

Pilzneński, Pale ale, płatki owsiane i pszeniczne, łącznie 5.4 kg, dorzucone 100 g łuski ryżowej

 

Zacieranie

 

Wg instrukcji

Wydajność 71%

 

Chmielenie

Wg instrukcji,

Bravo, Centennial, Cascade, Enigma, Ekuanot, Eureka, Mosaic

130 g gotowane, 175 na zimno

 

Fermentacja

Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, pół paczki uwodnione, dodane do brzeczki schłodzonej do 35°C, fermentor wstawiony do śpiwora i wyniesiony na poddasze.

 

Degustacja

Piękny aromat owoców tropikalnych, w smaku wyraźna multiwitamina ale niestety przykryta nieprzyjemną trawiastością. Dopiero po około miesiącu od zabutelkowania trawiastość zniknęła. Ogólna ocena to takie 6.5/10. Będzie to ostatnie piwo które uwarzyłem z gotowego zestawu surowców

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka #9 Witbier v2

 

Powtórka warki nr 6 która zeszła nadzwyczajnie szybko ☺️ #9 uwarzyłem pod koniec lipca, tutaj opisuje je z dużym opóźnieniem..

 

Zasyp

Słód pilzneński Weyermann: 2.2 kg

Płatki pszenne: 2 kg

Płatki owsiane: 0.5 kg

Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.115 kg

Łuska ryżowa: 0.23 kg

 

Zacieranie

 

50°C 15'

68°C 90'

76°C 10'

 

Wydajność: zagubiona

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

Perle 16 IBU g na 60 minut

 

Dodatki

16 g suszonej skórki z pomarańczy

20 g suszonej skórki gorzkiej pomarańczy

15 g kolendry, rozgniecionej

 

Drożdże: Lalbrew Voss Kveik 

 

Degustacja:

 

Wyszło zbyt pomarańczowe, kolendry ciągle brak mimo zwiększenia ilości z 10 do 15 g. Ale mimo wszystko jedna z najlepszych warek do tej pory.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #10 Dunkles Weissbier

 

SG: 1.052

FG: 1.011

Alko: 5.4%

 

Zasyp

Słód pszeniczny ciemny Weyermann: 3 kg

Słód monachijski jasny Viking Malt: 2.7 kg

Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg

Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.03 kg

Łuska ryżowa: 0.2 kg

 

Coś się stało z moją wiertarką, bo zaczęła powodować bardzo duże wibracje śrutownika, co z kolei spowodowało rozluźnianie się śrub i rozszerzanie szczeliny między walcami, a pod koniec z powodu wibracji jedna ze śrubek pojemnika na słód odkręciła się i wpadła do śruty. Musieliśmy przenosić 6 kg słodu garściami do kosza zaciernego i żeby tej śrubki przypadkiem nie wrzucić do zacieru 😂 w końcu znalazła się na samym dnie pojemnika ze śrutą.

 

Zacieranie

 

67°C 60'

75°C 10'

 

Wydajność: zagubiona

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

Perle 16.5 IBU na 60 minut

 

Drożdże: WLP Hefeweizen Ale 

 

Degustacja:

 

Dużo bananów, skórki z chleba i słodyczy. Wyszło zgodnie ze stylem, ale piwo nie do powtórki. Wspomnienia smaku ciemniego Paulanera z czasów dzieciństwa mnie do tej warki zachęciły, ale to jednak nie jest to...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #11 Single Hop Amarillo APA

 

Receptura pożyczona od forumowego kolegi Wuuu

 

OG: 1.053

FG: 1.012

Alko: 5.4%

 

Zasyp

Słód Maris Otter Muntons: 2 kg

Słód pilzneński Weyermann: 2 kg

Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg

Słód pszeniczny Viking Malt: 0.03 kg

 

Zacieranie

 

68°C 50'

72°C 15'

77°C 5'

 

Wydajność: 75%

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Amarillo 9 IBU na 60'

25 g na 15'

35 g na 5'

30 g hop stand, miał być w 80 ale nie mieszałem w czasie schładzania, więc temperatura spadła chyba tylko w pobliżu termometru, po dodaniu chmielu zamieszałem i wzrosła do około 90

40 g na zimno na 3 dni

 

Drożdże: Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, 5.5 grama, uwodnione

 

Degustacja:

 

Piwko uwarzone żeby poznać lepiej chmiel Amarillo. Polubiliśmy się, chociaż po miesiącu picia tej warki ta chmielowa słodycz zaczęła troszkę nużyć. Czwarte z kolei piwo na kveikach i chyba ostatnie. Podobnie jak warka nr 7 jest bardzo mętne, wręcz błotniste. Coś jest chyba nie tak z moją wodą, bo mi nicponie nie chcą flokulować. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12 Best bitter

 

 

OG: 1.051

FG: 1.012

Alko: 5.1%

 

Zasyp

Słód Maris Otter Muntons: 4 kg

Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg

Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.01 kg

 

Zacieranie

 

66°C 60'

75°C 10'

 

Wydajność: nie pamiętam dokładnie ale górne 70%

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Target 35 IBU na 60'

EKG 20 g flameout

Challenger 20 g flameout

 

Drożdże: SafAle S-04

 

Degustacja:

 

Pierwszy raz miałem problem z refermentacją (sypałem cukier miarką do każdej z butelek) i większość butelek była prawie bez gazu, ale to nawet bardziej stylowo ;) ogólnie piwo wyszło świetnie i trafia do stałej oferty browaru

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 13 West Coast IPA

 

OG: 1.061

FG: 1.012

IBU: 63

Alko: 6.4%

 

Zasyp

Golden Promise Thomas Fawcett & Sons: 5 kg

Carapils Weyermann: 0.3 kg

Caramel 150 Viking Malt: 0.1 kg

 

Zacieranie

 

66°C 90'

77°C 10'

 

Wydajność: 78%

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Chinook 15 IBU na 60'

Mosaic (szyszka) 40 g 10'

Citra 60 g 5'

Citra 30 g na zimno

Mosaic 30 g na zimno

 

+ mech irlandzki 1 łyżeczka 10'

 

Mosaic był kupiony przypadkiem jako cała szyszka, włożymy do woreczka i obciążony żeby opadł na dno, ale i tak pływał na powierzchni hehe

 

Drożdże: SafAle US-05

 

Degustacja:

 

Nie mogę się do niczego przyczepić, tropikalnie i cytrusowo, wchodzi do stałej oferty. Jeśli tylko będzie można dostać Mosaic w moim sklepie piwowarskim 🙄

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 14 Stout owsiany

 

 

OG: 1.060

FG: 1.013

IBU: 39

Alko: 6.2%

 

Zasyp

Maris Otter Muntons: 3.5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne: 1 kg

Caramel 150 Viking Malt: 0.5 kg

Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.25 kg

Palony jęczmień Viking Malt: 0.25 kg

Łuska ryżowa 0.2 kg

 

Zacieranie

 

65°C 60'

75°C 5'

 

Wydajność: 78%

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Challenger 60' 39 IBU

 

 

Drożdże: SafAle S-04

 

Zadane w 21°C, w ciągu 24 godzin spadła do 20°C, w ciągu kolejnych 24 wzrosła do prawie 23°C, o dziwo nie wyszło estrowe. Na szczęście to ostatnia warka której fermentację kontroluję metodą okna i kaloryfera 

 

Degustacja:

 

Wyszło wytrawnie, oleisto, kawowo, nie mogę się do niczego przyczepić. Szkoda tylko że nie przepadam za stoutami 😅

Link to comment
Share on other sites

W dniu 31.01.2021 o 22:40, Mijnheer napisał:

Witam.

Po 3 latach spędzonych w Belgii stwierdziłem, że poznałem już wszystko co ten kraj ma do zaoferowania. Bogate tradycje piwne sprawiają, że piwna rewolucja tutaj nie zawitała, i ciężko znaleźć dobrze nachmielone piwa. Tak więc po 3 latach przerwy od warzenia, zmęczony lockdownem, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce 😉

 

Obcenie na wyposażeniu mojego browaru znajdują się:

 

Grainfather G30, fabryczny filtr i złącza + Wortometr + Graincoat + Whirlpool and aeration paddle + Overflow filter + Micro pipework set

Refraktometr

Plastikowe wiadro z kranikiem i zaworkiem grawitacyjnym do butelkowania

Hydrometr WiFi Brewbrain Float

Kapslownica stołowa Brewferm High Striker crown capper

Plaato Airlock

Grain Gorilla Malt Mill

 

Warzę w dość małym mieszkaniu i fermentuję w łazience, która jest jego najzimniejszą częścią. Kontrola temperatury będzie pierwszą dużą inwestycją w usprawnienie browaru.

 

 

 

W dniu 31.01.2021 o 22:40, Mijnheer napisał:

Grain Gorilla Malt Mill

Chciałem zapytać o ten śrutownik.

Czy to ten sam?

https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/srutownik-walcowy-grain-gorilla

Daje radę? Można podłączyć wkretarkę? Jakies uwagi?

Link to comment
Share on other sites

On 1/14/2022 at 11:20 PM, mietekii said:

 

Chciałem zapytać o ten śrutownik.

Czy to ten sam?

https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/srutownik-walcowy-grain-gorilla

Daje radę? Można podłączyć wkretarkę? Jakies uwagi?

 

Ja używam tego: https://brouwland.com/en/milling/12195-brewferm-grain-gorilla-malt-mill-with-adjustable-stainless-steel-rollers.html

Wygląda na ten sam co w TB.

 

Ogólnie jestem zadowolony, ale mam parę uwag.

 

Da się podłączyć wiertarkę, tak z resztą robiłem przez kilka pierwszych razów, ale wiertarkę mam jedną z najtańszych i raczej nie najlepszą i przy warce nr 10 cały śrutownik wibrował na tyle mocno że powykręcały się śrubki podajnika na słód i śruby do regulacji szczeliny. Od tamtej pory śrutuję ręcznie korbką i trwa to około 7 minut przy 5 kg słodu. W tym czasie grzeje mi się woda w GF więc nie tracę czasu.

 

Kolejna uwaga to mała pojemność podajnika na słód - mieści około 3 kg. Ja swój powiększyłem od góry w prosty sposób za pomocą kilku desek:

 

image.thumb.png.a9863b18a9fdc4c03943887af89ea8c7.png

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 15 American Amber Ale

 

 

OG: 1.052

FG: 1.012

IBU: 35

BU:GU 0.68

Alko: 5.2%

 

Zasyp

Maris Otter Muntons: 4 kg

Caramel 150 Viking Malt: 0.35 kg

Carapils Weyermann: 0.3 kg

Carahell Weyermann: 0.25 kg

Biscuit Brewferm: 0.2 kg

Carafa Special I Weyermann: 0.1 kg

 

Zacieranie

 

66°C 60'

75°C 10'

 

Wydajność: 82% 🥳

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Chinook 60' 14 IBU

Centennial 10' 20 g

Chinook hopstand 90°C 10 min 20 g

Cascade hopstand 90°C 10 min 25 g

 

Na zimno:

 

Cascade 20 g

Chinook 20 g

Centennial 20 g

 

 

Drożdże: SafAle US-05

 

Pierwsze piwko fermentowane w GF Conical Fermenter z chłodnicą! Nie wszystko poszło gładko, warzę w łazience a fermentor stoi w salonie, musiałem przenosić brzeczkę na dwa razy po 10 litrów w plastikowym fermentorze i oczywiście sporo porozchlapywałem poza fermentor. Fermentor stał tymczasowo na krześle bo nie miałem jeszcze zestawu do transferu ciśnieniowego a bezpośrednio na podłodze byłby za niski do butelkowania. Jak już wszystko znalazło się w fermentorze przy 18°C zadałem uwodnione drożdże i spotkał mnie 1.5-dniowy lag... znielubiłem US-05 i jak zużyję swój obecny zapas to przechodzę na Nottinghamy. 

 

Jeśli chodzi o fermentor + chłodziarka to używanie ich to czysta przyjemność. Jedyne co zmieniłem to histereza z 0.5 na 0.3 i temperaturę glikolu bo fabryczne -4.5 °C to za zimno przy fermentacji w ale'i i zamiast do ustawionych 19°C chłodził do 18.5°C przez co zaraz po chłodzeniu musiał włączać grzałkę. 

 

Po fermentacji cold crash w 5°C przez 48 godzin

 

Degustacja:

 

Wyszło świetne, słodowe i karmelowe, dobrze zbalansowane z chmielowością chmieli na "C", czyli sosna, grejpfrut. Nie tak klarowne jak bym chciał, mimo cold crashu, ale to mogę zgonić na drożdże i ew. kranówkę.

 

Wg znajomych to najlepsze piwo jakie uwarzyłem do tej pory, więc nie mam wyboru jak tylko wprowadzić je do stałej oferty!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 16 White IPA

 

Pierwsza warka na wodzie destylowanej z dodatkiem soli mineralnych. Ilości soli wyliczone w aplikacji Grainfather, po podaniu początkowego składu wody i stylu docelowego.

 

image.thumb.png.17e8b08243b5624efa2558fcb458a6f2.png

 

 

Wyliczone z przepisu:

OG: 1.065

FG: 1.014

IBU: 59

BU:GU 0.9

Alko: 6.7%

 

Zasyp

Słód pilzneński Weyermann: 3 kg

Płatki pszeniczne: 3 kg

Płatki owsiane: 0.5 kg

Łuska ryżowa: 0.23 kg

Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.2 kg

 

Zacieranie

50°C 15'

68°C 90'

77°C 5'

 

Wydajność: dużo pszenicy niesłodowanej więc wydajność słabiutka, coś między 60 a 70%

 

Chmielenie

Gotowanie 90 min

Centennial 60' 25 IBU

Citra 10' 30 g

Amarillo 10' 30 g

Citra 15' hopstand w 80°C, 30 g

 

+ na flameout po 15 g suszonej skórki gorzkiej pomarańczy, słodkiej pomarańczy i świeżo zmielonej kolendry

 

Drożdże 

Brewferm Blanche, fermentowane w 19°C

 

Degustacja

Ładny, słomkowy kolor, mętne, dające przyjemne odczucie w ustach, od dużej ilości płatków. Lekko goryczkowe, smak i aromat cytrusowy, raczej od skórki pomarańczowej niż od chmielu. Jeśli uwarzę to piwo w przyszłości jeszcze raz to dam więcej Amarillo na aromat

 

Edited by Mijnheer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #17 Best bitter

 

Powtórka warki 12 z dodatkowymi 100 g słodu Biscuit. Chciałem też sprawdzić jaka będzie strata wydajności przy zmianie metody wysładzania. Dotychczas czekałem aż cała brzeczka spłynie na dół i dopiero wtedy zaczynałem wysładzanie. Jako że trwało to bardzo długo i praktycznie przy każdej warce miałem 'stuck sparge' postanowiłem zacząć wysładzanie jak tylko poziom brzeczki opadnie pod poziom młóta.

 

OG: 1.044

FG: 1.007

Alko: 4.9%

 

Zasyp

Słód Maris Otter Muntons: 4 kg

Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg

Słód Biscuit Brewferm: 0.1 kg

Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.01 kg

 

Zacieranie

 

66°C 60'

75°C 10'

 

Wydajność: 78%

 

Chmielenie

Gotowanie 60 min

Target 35 IBU na 60'

EKG 20 g flameout

Challenger 20 g flameout

 

Drożdże: SafAle S-04

 

Degustacja: wyszło równie dobre jak warka nr 12. Nie jestem w stanie stwierdzić czy 2% słodu Biscuit robi tu jakąś różnicę.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.