Jump to content

fermentacja się zatrzymała, zbyt duże blg


Recommended Posts

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post, tak jak moje pierwsze uważane piwo.

Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na problem jaki u mnie wystąpił, a mianowicie uwarzyłem gry stout z tego zestawu https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/dry-stout-12blg , przy czym mniejszą objętość ze względu na 20 l gar. Wszystkie etapy przebiegały bezproblemowo, a ostatecznie wyszło mi po gotowaniu 14l. Dałem do fermentowania drożdże s-04, 3/4 paczki.

Po 12 godzinach od dodania drożdży fermentacja była intensywna i trwała 3-4 dni, co dawało po sobie znać przez bulgotanie w rurce. po 7 dniach sprawdziłem blg i wyniosło 5. Wczoraj tj. po 10 dniach blg utrzymuje się nadal na 5 i nie spada. Obawiam się, że zatrzymanie fermentacji może być spowodowane zbyt małym napowietrzeniem. Temperatura w jakiej piwo fermentuje jest 19 stopni Celsjusza.

Moje pytanie jest, co w następującej sytuacji zrobić. Czy zaczekać do 14 dni i przelać na cichą, czy zrobić jakiś krok, żeby podczas burzliwej drożdże na nowo jakoś zaczęły pracować.

Z góry dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość nowicjusza :)

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, INTseed napisał:

Jaka miała temperatura brzeczka jak dodałeś drożdże?

zacieranie jasnych-45 min do pozytywnej próby jodowej w 66 stopniach, 10 min palone słody w 72 stopniach, wygrzew 5 min. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakie było początkowe  blg, ale myślę że 12-13 blg. Ogólnie wszystkie etapy bezproblemowo przebiegały, jedynie ze schładzaniem brzeczki miałem problem, bo studziłem na zewnątrz jak było koło 0 stopni dworze. Twało to jakieś 4 godziny. W momencie schłodzenia brzeczki do przyjaznej temperatury dla droży, to dopiero je dodałem. Wydaje mi się, że zbyt delikatnie napowietrzyłem,  bo przelałem ją w połowie studzenia do zimnego fermentora i dalej się studziło.

 

 

Link to post
Share on other sites

Jeśli wyszło 14l a zestaw był na 20 to według moich wyliczeń mogło być około 16 blg, no chyba że nie dawałeś wszytkich słodów z zestawu. Według mnie już pewnie jest po robocie, ale poczekaj jeszcze z tydzień, jak się blg nie zmienia to butelkuj śmiało. Daj tylko w cieplejsze miejsce jeśli jest możliwość żeby sobie ewentualnie dojadły.

Edited by Mateusz Mięsny
Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Mateusz Mięsny napisał:

Jeśli wyszło 14l a zestaw był na 20 to według moich wyliczeń mogło być około 16 blg, no chyba że nie dawałeś wszytkich słodów z zestawu. Według mnie już pewnie jest po robocie, ale poczekaj jeszcze z tydzień, jak się blg nie zmienia to butelkuj śmiało. Daj tylko w cieplejsze miejsce jeśli jest możliwość żeby sobie ewentualnie dojadły.

Dzięki za radę. A jeśli chodzi już o butelkowanie, to wyszło mi według kalkulatora na te 14l, że powinienem dodać ok. 70g glukozy. W tym przypadku kiedy nie zejdzie mi blg, to nie powinienem dodać trochę mniej, żeby nie doszło do zbyt dużego nagazowania?

Link to post
Share on other sites
zacieranie jasnych-45 min do pozytywnej próby jodowej w 66 stopniach, 10 min palone słody w 72 stopniach, wygrzew 5 min. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakie było początkowe  blg, ale myślę że 12-13 blg. Ogólnie wszystkie etapy bezproblemowo przebiegały, jedynie ze schładzaniem brzeczki miałem problem, bo studziłem na zewnątrz jak było koło 0 stopni dworze. Twało to jakieś 4 godziny. W momencie schłodzenia brzeczki do przyjaznej temperatury dla droży, to dopiero je dodałem. Wydaje mi się, że zbyt delikatnie napowietrzyłem,  bo przelałem ją w połowie studzenia do zimnego fermentora i dalej się studziło.
 
 
Jaka to była przyjazna temperatura?
Link to post
Share on other sites
56 minut temu, mateuszb.95@o2.pl napisał:

A jeśli chodzi już o butelkowanie, to wyszło mi według kalkulatora na te 14l, że powinienem dodać ok. 70g glukozy. W tym przypadku kiedy nie zejdzie mi blg, to nie powinienem dodać trochę mniej, żeby nie doszło do zbyt dużego nagazowania?

Nie, jeśli dofermentuje to mimo relatywnie wysokiego blg refermentuj standardowo zgodnie z wyliczeniami np. kalkulatora.

Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, INTseed napisał:
1 godzinę temu, mateuszb.95@o2.pl napisał:
zacieranie jasnych-45 min do pozytywnej próby jodowej w 66 stopniach, 10 min palone słody w 72 stopniach, wygrzew 5 min. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakie było początkowe  blg, ale myślę że 12-13 blg. Ogólnie wszystkie etapy bezproblemowo przebiegały, jedynie ze schładzaniem brzeczki miałem problem, bo studziłem na zewnątrz jak było koło 0 stopni dworze. Twało to jakieś 4 godziny. W momencie schłodzenia brzeczki do przyjaznej temperatury dla droży, to dopiero je dodałem. Wydaje mi się, że zbyt delikatnie napowietrzyłem,  bo przelałem ją w połowie studzenia do zimnego fermentora i dalej się studziło.
 
 

Jaka to była przyjazna temperatura?

około 21 stopni C

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Mała aktualizacja tematu dla ciekawych jak przebiegł cały proces. Big spadło do 5, nie było mocno alkoholowe, natomiast w smaku mocno czuć było smak drożdży. im dłużej piwo leżakowało, tym ładniejsza piana się tworzyła oraz smaki się bilansowały. Po dłuższym czasie drożdże zanikały w smaku a uwydatniała się kawa oraz czekolada. Dzięki za wszelkie rady, aktualnie fermentuje mi marcowe :D

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.