Jump to content

który chmiel na zimno do APA (Lemon drop vs Citra)


Recommended Posts

Witam,

 

Obecnie w lodówce mam na burzliwej APA (16 litrów 11,5BLG) i  chciałbym ją na zimno nachmielić którymś z chmieli dostępnych w mojej lodówce.

 

Do wyboru mam:

Citra - 100g (kupiona 04.12)

Lemon drop - 50g + 50g (kupiona 04.12)

 

Który będzie lepszy, da więcej aromatu i wzbogaci mi lepiej piwo?

A może dać 50g Citry + 50g Lemon dropa?

 

Wszelkie rady mile widziane.

 

Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Szagi napisał:

Witam,

 

Obecnie w lodówce mam na burzliwej APA (16 litrów 11,5BLG) i  chciałbym ją na zimno nachmielić którymś z chmieli dostępnych w mojej lodówce.

 

Do wyboru mam:

Citra - 100g (kupiona 04.12)

Lemon drop - 50g + 50g (kupiona 04.12)

 

Który będzie lepszy, da więcej aromatu i wzbogaci mi lepiej piwo?

A może dać 50g Citry + 50g Lemon dropa?

 

Wszelkie rady mile widziane.

 

Oba ''coś''  wzbogacą  ,  daj pół na pól 

Link to post
Share on other sites

Dzięki, ale tyle mniej więcej wiem :D

Bardziej mi chodzi o jakieś doświadczenia z użycia obu na zimno - Citra ma np dużo więcej Alpha kwasów.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Szagi napisał:

Citra ma np dużo więcej Alpha kwasów.

Alfa kwasy odpowiadają za goryczkę ale to się dzieje w temperaturze powyżej 80C. W chmieleniu na zimno nie powinno to mieć większego znaczenia. Bardziej chodzi o intensywność aromatów. Citra jest stosunkowo intensywnym chmielem jeśli o to chodzi. Nie znam niestety lemon drop.

Link to post
Share on other sites

Zależałoby mi właśnie też na opini kogoś kto używał Lemon drop na zimno. Bo Citrę mógłbym wykorzystać na goryczkę/smak/aromat do kolejnego piwa a Lemon drop to jedynie aromat z tego co się orientuję - pytanie na ile 100g tego chmielu może coś wnieść do piwa.

Link to post
Share on other sites

Kurcze to w takim razie chyba wrzucę cała ta citre bo na razie wiele oczekuje po tym piwie ( wszystko dotąd poszło jak należy pomijając efektywność ). 

 

Lemon drop zostawię na kolejny eksperyment.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Szagi napisał:

Kurcze to w takim razie chyba wrzucę cała ta citre bo na razie wiele oczekuje po tym piwie ( wszystko dotąd poszło jak należy pomijając efektywność ). 

 

Lemon drop zostawię na kolejny eksperyment.

Jak uważasz, to tylko moja opinia i nie dawałem w ogóle go na zimno. Nigdy jeszcze nie chmieliłem na zimno niczego tak naprawdę.

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Jeżeli masz możliwość odziel brzeczkę na dwie części i każdą z nich potraktuj innym chmielem. Dwie pieczenie na jednym ogniu.

Co do chmielenia przy samym końcu gotowania lub na chłodzenie, to takie metody też dają bardzo dobre efekty

 

Jest to dobra opcja ale niestety mam kilka przeciwwskazań:

- mam tylko 16 litrów (z tego pewnie ze 2 litry odpadną na osad drożdżowy na dnie) więc zostaje po 7 litrów na wiadro a mam jedynie duże wiadra 25L (prawie puste wiadro zwiększa ryzyko zakażenia/utlenienia),

- mam tylko jedno miejsce w lodówce a chcę zrobić cold crush,

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.